Voorkom dat je je kind kwijtraakt in een pretpark!

Wie kent het niet, dat moment van pure paniek als je je kleintje kwijtraakt in een drukke menigte? En waar vind je grotere menigten dan in een pretpark, waar het plezier en de opwinding vaak samengaan met een zee van mensen? In deze blog delen we een aantal tips om ervoor te zorgen dat je kind veilig en dichtbij blijft, zelfs in de drukste pretparken.

Voorkom dat je je kind kwijtraakt in een pretpark!

Maak een plan

De beste verdediging is een goede voorbereiding. Voordat je je huis verlaat, maak je een plan met je kind. Bespreek de regels voor het bij elkaar blijven en leg het belang van veiligheid op drukke plaatsen uit. Laat je kind weten dat het belangrijk is om altijd in de buurt te blijven en niet zonder toestemming weg te gaan.

Helder en kleurrijk

Het is verbazingwekkend hoe snel een kind kan opgaan in een menigte. Om je kind gemakkelijk te identificeren tussen de massa, kleed je hen in heldere, opvallende kleuren. Een fluorescerend oranje hoedje of een felgekleurd shirt kan wonderen doen.

Identificatiegegevens

Zorg ervoor dat je kind altijd identificatie bij zich heeft. Dit kan zo simpel zijn als een armbandje met hun naam en jouw telefoonnummer erop. Er zijn ook speciale kinder-ID’s beschikbaar die je kunt invullen met contactinformatie, allergieën en andere belangrijke details.

Neem een foto

Maak aan het begin van de dag een foto van je kind. In het geval dat je kind verdwaalt, heb je een actuele foto om aan het veiligheidspersoneel van het pretpark te tonen. Dit kan een grote hulp zijn bij het lokaliseren van je kind.

Kies een ontmoetingsplaats

Spreek bij aankomst een duidelijke ontmoetingsplaats af voor het geval dat jullie elkaar kwijtraken. Kies een opvallend, makkelijk te vinden punt zoals de ingang van het pretpark, een groot reuzenrad of een bepaalde winkel.

Maak kennis met het parkpersoneel

Als je aankomt, wijs dan een paar medewerkers van het park aan en leg je kind uit dat ze betrouwbaar zijn. Als je kind verdwaald raakt, weten ze dat ze veilig zijn bij deze mensen en kunnen ze om hulp vragen.

Hou contact

Geef oudere kinderen een mobiele telefoon of walkietalkie, zodat ze contact kunnen opnemen als ze je kwijtraken. Er zijn tegenwoordig ook kindvriendelijke GPS-trackers beschikbaar die je kunt gebruiken om de locatie van je kind te volgen. Schrijf voor de zekerheid met watervastestift je telefoonnummer op de arm van je zoon of dochter.

Leer je kinderen wat ze moeten doen

Het is belangrijk om je kinderen te onderwijzen over wat ze moeten doen als ze verdwaald raken. Vertel ze dat ze niet in paniek moeten raken, maar een vertrouwde volwassene moeten zoeken – zoals een medewerker van het park of een andere ouder met kinderen – en hen vertellen dat ze hun ouders kwijt zijn.

Gebruik een kinderwagen of draagzak

Voor jongere kinderen kan het gebruik van een kinderwagen of draagzak een handige manier zijn om ze dichtbij en veilig te houden. Het is niet alleen een geweldige manier om je kind te vervoeren, maar het geeft je ook gemoedsrust dat ze op een veilige plek zijn. Wil je kind graag zelf lopen maar vind je dat nog te spannend? Dan zou je een tuigje kunnen overwegen.

Hou altijd een oogje in het zeil

Het klinkt misschien vanzelfsprekend, maar het is ontzettend belangrijk om altijd een oogje op je kinderen te houden, vooral in een drukke en nieuwe omgeving zoals een pretpark. Laat ze nooit alleen, zelfs niet voor een kort moment. En mocht hij toch de benen nemen, zoek dan op ooghoogte van het kind. Wat zou hij gezien kunnen hebben wat hem heeft aangetrokken?

Wist je trouwens dat kinderen vaak met de zon in de rug lopen als ze de weg kwijt zijn. Zo hoeven ze hun ogen niet dicht te knijpen tijdens het zoeken. Daarentegen lopen kinderen met lang haar vaak tegen de wind in. 

Extra informatie

Dragen in een draagzak: een warme knuffel voor jou en je kindje
De 10 leukste familieuitjes voor de komende zomervakantie
Vliegreis met kleine kinderen, hoe bereid je ze voor?

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
© afbeelding: 123rf.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *