Wat mag niet ontbreken in de reisapotheek?

Als je van plan bent om eropuit te trekken, wil je zeker weten dat je goed voorbereid bent. En dat betekent dat je niet alleen moet denken aan je favoriete zonnebrandcrème of die nieuwe zwembroek, maar ook aan de inhoud van je reisapotheek. Misschien denk je nu: “Maar ik ben toch niet van plan om ziek te worden tijdens mijn vakantie?” Dat hopen we zeker niet! Maar het is altijd beter om goed voorbereid te zijn, voor het geval dat. Dus hier zijn enkele essentiële items die je niet wilt missen in je reisapotheek.

Wat mag niet ontbreken in de reisapotheek?

Pijnstillers en koortsverlagers

Het is altijd een goed idee om een standaard pijnstiller en koortsverlager, zoals paracetamol, bij je te hebben. Hoofdpijn, kiespijn, of een onverwachte koorts kunnen je vakantie behoorlijk verpesten. Zorg ervoor dat je een geschikte dosis voor alle reizigers bij je hebt, inclusief kinderen als die meegaan.

Pleisters en verbandmateriaal

Een ongeluk zit in een klein hoekje, vooral als je actieve vakanties plant met wandelen, zwemmen of andere buitenactiviteiten. Een goede selectie pleisters, verbanden, steriele gaasjes en tape kunnen kleinere snijwonden, schaafwonden of blaren behandelen.

Ontsmettingsmiddel

Verwondingen kunnen overal gebeuren, maar de kans op infectie kan toenemen als je in een vreemde omgeving bent. Een ontsmettingsmiddel zoals een jodiumoplossing of alcoholgel helpt om wonden schoon te houden en infecties te voorkomen.

Diarreeremmers

Of het nu komt door het proberen van die exotische lokale gerechten of door een verandering in je eetpatroon, diarree is een veel voorkomend probleem bij reizen. Een diarreeremmer kan handig zijn om de symptomen onder controle te houden en je vakantie voort te zetten. En vergeet geen ORS! Om je mineralen op peil te houden, mocht je onverhoopt toch diarree krijgen.

Middelen tegen reisziekte

Reis je met de boot, het vliegtuig of maak je een rit door de bergen? Het kan zijn dat je last krijgt van reisziekte. Neem daarom altijd middelen tegen reisziekte mee.

Insectenwerende middelen

Afhankelijk van je bestemming en het seizoen, kunnen muggen en andere insecten een plaag zijn. Insectenwerende middelen, zoals DEET, kunnen helpen om beten te voorkomen. Vergeet ook niet een verzachtende crème voor insectenbeten mee te nemen voor het geval je toch gebeten wordt.

Bescherming tegen de zon

Zonnebrandcrème met een hoge beschermingsfactor is essentieel, ongeacht je bestemming. Zelfs op bewolkte dagen kun je verbranden. Vergeet niet een lippenbalsem met SPF en after-sun lotion voor na blootstelling aan de zon in te pakken.

Allergiemedicijnen

Heb je last van seizoensgebonden allergieën of bekende voedselallergieën? Zorg ervoor dat je voldoende antihistaminica bij je hebt. Deze kunnen ook nuttig zijn bij insectenbeten of huidirritaties.

Persoonlijke medicatie en recepten

Als je regelmatig medicijnen gebruikt, zorg dan dat je genoeg meeneemt voor de duur van je reis plus een paar extra dagen voor het geval je reis wordt verlengd. Het kan ook nuttig zijn om een kopie van je recept mee te nemen voor het geval je medicatie verloren gaat of wordt gestolen.

EHBO-handleiding

Een compacte, eenvoudige EHBO-handleiding kan erg nuttig zijn, vooral als je naar afgelegen gebieden reist. Het kan je helpen bij het omgaan met allerlei soorten noodgevallen, van het verbinden van een wond tot het herkennen van de symptomen van een zonnesteek.

Een goed voorbereide reisapotheek is de eerste stap naar een zorgeloze vakantie. Pak slim in, zodat het enige wat je hoeft op te vangen, mooie herinneringen zijn!

Extra informatie

Low budget vakantietips! Op vakantie met een beperkt budget!

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
© afbeelding: 123rf.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *