Water drinken, waarom is het zo belangrijk

Wat is het eerste dat je doet als je ’s morgens wakker wordt? Misschien zet je een pot koffie aan of geniet je van een warme kop thee. Maar hoe zit het met water? Hoewel we er vaak niet aan denken, speelt water een cruciale rol in ons leven.

Water drinken, waarom is het zo belangrijk

Water: het onmisbare element van het leven

Ons lichaam bestaat voor ongeveer 65% uit water. Het speelt een centrale rol in tal van vitale functies, van het transport van voedingsstoffen tot het regelen van de lichaamstemperatuur en het verwijderen van afvalstoffen.

Maar waarom is het drinken van water zo belangrijk? Het antwoord is simpel: omdat we constant vocht verliezen. Elke ademhaling, elke zweetdruppel, elke bezoek aan het toilet betekent dat we water verliezen. Om goed te blijven functioneren, moeten we dat vochtverlies compenseren.

Hoeveel water is voldoende?

Nu komen we bij de grote vraag: hoeveel water moeten we eigenlijk drinken?

Voor volwassenen geldt over het algemeen de 8×8-regel, wat inhoudt dat je 8 glazen van 8 ons (ongeveer 2 liter) per dag moet drinken. Dit is een gemiddelde; de exacte hoeveelheid kan variëren afhankelijk van zaken als leeftijd, geslacht, gewicht, activiteitsniveau en het klimaat waarin je leeft.

Voor kinderen ligt de aanbevolen hoeveelheid lager. De Europese Voedselveiligheidsautoriteit adviseert bijvoorbeeld dat meisjes tussen 4 en 8 jaar ongeveer 1,6 liter water per dag drinken, terwijl jongens in dezelfde leeftijdscategorie ongeveer 1,7 liter nodig hebben. Naarmate kinderen ouder worden, neemt hun behoefte toe.

Niet alleen maar dorstlessen

Voldoende water drinken gaat verder dan het louter stillen van onze dorst. Het helpt bij het afvoeren van afvalstoffen uit ons lichaam, ondersteunt de spijsvertering, bevordert de huidgezondheid en draagt bij aan een betere cognitieve functie.

Als we niet genoeg drinken, kunnen we uitgedroogd raken. Uitdroging kan leiden tot een reeks problemen, van milde hoofdpijn en vermoeidheid tot ernstige aandoeningen zoals nierstenen en hitteberoerte. Vergeet ook niet dat het niet alleen de hoeveelheid water die je drinkt is die telt, maar ook de kwaliteit. Zorg ervoor dat het schoon en veilig is.

Tips om meer water te drinken

Het kan een uitdaging zijn om elke dag voldoende water te drinken, vooral als je niet gewend bent om veel te drinken. Hier zijn een paar tips:

Maak het smakelijker
Voeg plakjes fruit of komkommer toe voor een vleugje smaak. Dit kan je helpen om meer water te drinken en het is een gezond alternatief voor suikerhoudende dranken.

Gebruik een waterapp of waterfles met markeringen
Er zijn talloze apps die je herinneren om te drinken en bijhouden hoeveel je al hebt gedronken. Je kunt ook een waterfles met markeringen kopen om je waterinname gedurende de dag te volgen.

Verhoog je waterinname geleidelijk
Als je niet gewend bent om veel water te drinken, verhoog dan je inname geleidelijk. Je lichaam heeft tijd nodig om zich aan te passen aan de verhoogde waterinname.

Cruciaal voor de kleinsten onder ons

Het belang van water voor de menselijke gezondheid is universeel, maar voor kleine kinderen is het van essentieel belang. De redenen waarom zijn zowel praktisch als biologisch, en omvatten aspecten van groei, ontwikkeling en algemeen welzijn.

Het belang van hydratatie voor kleine kinderen

Onze lichamen bestaan, zoals we al eerder vermeld hebben, voor een groot deel uit water. Bij pasgeborenen is dit percentage nog hoger, namelijk ongeveer 78%. Dit percentage daalt naarmate ze ouder worden, maar blijft toch rond de 65% schommelen. Dit betekent dat het essentieel is voor kinderen om genoeg te drinken om gehydrateerd te blijven.

Water helpt bij de regulering van de lichaamstemperatuur, ondersteunt het immuunsysteem, helpt bij de spijsvertering en bevordert de gezondheid van de huid. Het helpt ook bij de eliminatie van afvalstoffen uit het lichaam.

Het is ook belangrijk voor de groei van kinderen. Het speelt een essentiële rol bij het transport van voedingsstoffen naar groeiende cellen. Bovendien bevordert het de gezonde ontwikkeling van spieren en gewrichten en helpt het bij de opbouw van sterke tanden en botten.

Water en hersenfunctie

Voldoende drinken is cruciaal voor de cognitieve ontwikkeling van een kind. Het brein is grotendeels samengesteld uit water, dus voldoende hydratatie helpt om de concentratie, het geheugen en andere cognitieve functies te bevorderen. Uitdroging kan leiden tot vermoeidheid, verminderde aandacht en slechtere schoolprestaties.

Het belang van water boven andere dranken

Hoewel het verleidelijk kan zijn om kinderen sap, frisdrank of andere suikerhoudende dranken te geven, is het belangrijk om te benadrukken dat water de beste keuze is voor hydratatie. Suikerhoudende dranken kunnen leiden tot overgewicht, tandbederf en andere gezondheidsproblemen.

Voor de allerkleinsten, jonger dan 6 maanden, is moedermelk of formule de beste bron van hydratatie. Water kan worden geïntroduceerd als onderdeel van een gebalanceerd dieet wanneer kinderen beginnen met het eten van vaste voeding.

Luister naar je lichaam

Onthoud dat dit slechts algemene richtlijnen zijn en dat iedereen uniek is. Luister naar je lichaam, blijf gehydrateerd en zorg goed voor jezelf. Water drinken is een eenvoudige, maar belangrijke stap op weg naar een gezondere levensstijl. Laten we allemaal onze glazen vullen en proosten op onze gezondheid! Proost!

Extra informatie

De ongezouten waarheid: We eten teveel zout!

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
© afbeelding: 123rf.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *