Bol van verwachting en reacties uit de omgeving

Gefeliciteerd, je bent zwanger – of misschien ben je dat niet, maar je bent gewoon nieuwsgierig. Hoe dan ook, welkom! Er wacht je een spannende, mooie en soms verbijsterende tijd, vooral als het gaat om de reacties van anderen op je zwangerschap. Vandaag ga ik je door het mijnenveld van bemoeizuchtige opmerkingen en ongewenste buikaanrakingen leiden. Want je kunt van alles verwachten uit je omgeving

Bol van verwachting en reacties uit de omgeving

De buikaanrakingen – De onzichtbare grens

Een van de vreemdste aspecten van zwanger zijn is hoe je buik plotseling tot publiek domein lijkt te worden verklaard. Mensen in je omgeving – van dierbaren tot volslagen vreemden – voelen zich plotseling geroepen om je buik aan te raken. En hoewel ze waarschijnlijk gewoon hun vreugde en opwinding willen delen, kan dit toch als een inbreuk op je persoonlijke ruimte voelen.

Wat kun je hier tegen doen? Het is simpel: wees assertief. Je kunt vriendelijk, maar beslist zeggen: “Ik waardeer je enthousiasme, maar ik voel me op dit moment niet comfortabel bij aanrakingen.” De meeste mensen zullen dit respecteren. En voor diegenen die dat niet doen: een lichte stap achteruit of een beschermende hand op je buik kan ook helpen.

De commentaren – Waar bemoeizucht en medeleven elkaar ontmoeten

Als je zwanger bent, lijkt iedereen opeens een expert in de verloskunde te worden. Van voedingstips tot slaapmethoden, je zult een lawine aan adviezen krijgen, of je er nu om hebt gevraagd of niet.

Van “Je ziet er moe uit” tot “Zou je dat wel moeten eten?”, je zult waarschijnlijk te maken krijgen met een scala aan opmerkingen die ergens tussen bemoeizucht en bezorgdheid in hangen. Het kan frustrerend zijn, maar probeer te onthouden dat de meeste mensen het goed bedoelen.

De meeste mensen in je omgeving willen gewoon proberen te helpen. Ze delen wat voor hen heeft gewerkt, in de hoop dat het jou ook zal helpen. Maar uiteindelijk ken jij jezelf en je lichaam het beste. Luister naar je intuïtie en je zorgverleners, en neem de rest met een korreltje zout. De kans is overigens best groot dat je het over een paar jaar zelf doet.

Een glimlach en een simpele “Bedankt voor je bezorgdheid” kan vaak al voldoende zijn om het onderwerp te veranderen. En als dat niet werkt, een beetje humor doet wonderen. Reacties zoals “Oh, ik dacht dat deze augurk-ijs-kaasburger precies was wat mijn lichaam nodig had” het gesprek luchtig maken.

De onbekenden – Verwachtingen van de maatschappij

Helaas zul je merken dat niet alleen mensen die je kent, maar ook volslagen onbekenden zich geroepen kunnen voelen om commentaar te geven op je zwangerschap. Dit kan variëren van goedbedoelde complimenten tot ongevraagde opmerkingen over je uiterlijk of levenskeuzes. Of nog erger, de discussie starten waarom je in deze huidige wereld überhaupt aan kinderen zou willen beginnen?

Hoe ga je hiermee om? Probeer er boven te staan. Onthoud dat je niet verplicht bent om op dergelijke opmerkingen te reageren. Je kunt kiezen om het gesprek te veranderen, of om simpelweg te knikken en door te gaan. Uiteindelijk is dit jouw zwangerschap, en jouw ervaring.

Hoe reageer je op iemand die zwanger is?

Het reageren op de zwangerschap van iemand anders kan soms lastig zijn, vooral als je niet zeker weet wat wel en niet gepast is. Hier zijn enkele tips om in gedachten te houden:

  1. Toon enthousiasme en steun: Dit is meestal een blijde gebeurtenis, dus feliciteer de aanstaande ouder(s) en toon oprechte vreugde en enthousiasme voor het nieuws.
  2. Wees respectvol: Elke zwangerschap is uniek en iedereen ervaart het anders. Respecteer de gevoelens, keuzes en grenzen van de zwangere persoon. Dit betekent bijvoorbeeld dat je niet zomaar hun buik aanraakt zonder toestemming, en dat je je bewust bent van gevoelige onderwerpen zoals gewichtstoename, lichamelijke veranderingen of medische kwesties.
  3. Luister: Als de zwangere persoon wil praten over hun ervaring, wees dan een goede luisteraar. Ze hebben misschien behoefte aan iemand om hun gevoelens en zorgen mee te delen, of om advies te vragen.
  4. Bied hulp aan: Zwanger zijn kan fysiek en emotioneel veeleisend zijn. Het aanbieden van hulp, of het nu gaat om het doen van boodschappen, het bereiden van maaltijden, of gewoon een helpende hand bieden waar nodig, kan enorm gewaardeerd worden.
  5. Wees geduldig en begripvol: Hormonale veranderingen kunnen stemmingen beïnvloeden. Wees dus geduldig en begripvol als de zwangere persoon zich niet helemaal zichzelf voelt.
  6. Bemoei je niet te veel: Hoewel goedbedoeld advies soms op prijs wordt gesteld, kan te veel ongevraagd advies overweldigend en frustrerend zijn. Het is vaak beter om advies te geven alleen als het gevraagd wordt.

Onthoud dat elke persoon en elke zwangerschap uniek is. Wat voor de een werkt, werkt misschien niet voor de ander. Het allerbelangrijkste is om respectvol, begripvol en ondersteunend te zijn gedurende deze bijzondere tijd in hun leven.

Extra informatie

Het eerste trimester, wat staat je te wachten?
De leukste bakerpraatjes over zwangerschap: Feit of Fictie?
Zwangerschapskalender: de ontwikkeling van week 1 t/m week 40

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
© afbeelding: 123rf.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *