De strijd met peuters verlangt grenzen stellen

Stel je eens voor: je staat op het slagveld. Het is jij tegen je peuter. Hun speelgoedauto’s, knuffeldieren en kleurpotloden vormen een oorlogslandschap. Hun krachtige wapen? De beruchte driftbui. Jouw wapen? Geduld, begrip en… grenzen stellen.

De strijd met peuters verlangt grenzen stellen

Bijdrage aan hun ontwikkeling en opvoeding

Een peuter die leert om te gaan met grenzen, ontwikkelt belangrijke levensvaardigheden zoals zelfbeheersing, respect voor anderen, en het begrip dat acties consequenties hebben. Deze vaardigheden zijn cruciaal voor hun toekomstige succes in de school, in relaties en in het algemeen in het leven.

Daarnaast draagt het stellen van grenzen ook bij aan de opvoeding. Het geeft een kader voor wat aanvaardbaar gedrag is binnen het gezin en de bredere gemeenschap. Het biedt ook een manier voor ouders en verzorgers om consistent te zijn in hun aanpak en om duidelijke verwachtingen te stellen voor hun kinderen.

Hoe stel je duidelijke grenzen?

Nu we het ‘waarom’ achter de rug hebben, laten we het eens hebben over het ‘hoe’. Hier zijn een paar tips om te beginnen:

Wees duidelijk en consistent
Dit is waarschijnlijk de belangrijkste tip. Peuters zijn slimme kleine wezens. Ze zullen snel doorkrijgen als je niet consequent bent in je grenzen. Dus als je zegt dat er geen koekjes zijn voor het avondeten, houd je daaraan. Ook als die puppyogen je smeken.

Maak de regels begrijpelijk
Probeer de regels zo eenvoudig mogelijk te houden. “Niet rennen in huis” is bijvoorbeeld makkelijker te begrijpen dan “Niet te hard lopen in degang waar de vaas staat die oma ons heeft gegeven.”

Gebruik positieve formulering
In plaats van te zeggen wat je kind niet mag doen, focus op wat hij of zij wél kan doen. “We lopen in huis” klinkt beter dan “Niet rennen in huis”. Positieve formulering kan helpen het kind te motiveren om het gewenste gedrag te vertonen.

Bied alternatieven
Als je kind iets doet wat niet mag, bied dan een alternatief aan. Is je kind te luidruchtig tijdens het spelen? In plaats van te zeggen “Stop met dat lawaai maken,” kun je zeggen “Laten we een rustiger spelletje proberen, zoals puzzelen.”

Toon empathie
Laat je peuter weten dat je begrijpt dat het frustrerend kan zijn om te horen dat ze iets niet mogen doen. “Ik weet dat je graag op de bank springt, het lijkt ook heel leuk. Maar de bank is om op te zitten, we kunnen wel op de grond springen.”

Wees geduldig
Verwacht niet dat je peuter na één keer de regel perfect begrijpt. Het vergt tijd en herhaling. En nog meer herhaling. En ademhalen en nog meer herhaling.

Grenzen stellen voor peuters zijn als krijtlijnen op een speelveld: ze beperken niet het spel, maar maken het juist mogelijk.

Extra informatie

Stress en ouderschap: Hoe houd je het zo ontspannen mogelijk?
Social media en de privacy van je kind

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
© afbeelding: 123rf.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *