Hoe leer je je kind schaatsen?

De winter brengt niet alleen kou en sneeuw, maar ook het plezier van schaatsen op natuurijs. Voor veel Nederlandse gezinnen is dit een geliefde bezigheid. Maar hoe begin je met het leren schaatsen aan je kind? En minstens zo belangrijk: wanneer is het veilig om de sloten en meren op te gaan?

Hoe leer je je kind schaatsen?

De eerste stappen op het ijs

Het leren schaatsen begint met de juiste voorbereiding. Kies voor schaatsen die goed passen en voldoende steun bieden aan de enkels. Vergeet niet de bescherming: een helm, knie-, elleboog- en polsbeschermers kunnen veel leed voorkomen. Start op een gladde, veilige ondergrond, zoals een binnenbaan of een speciaal aangelegde schaatsbaan in de open lucht. Dit biedt een gecontroleerde omgeving waar je kind de basis kan leren zonder direct de koude en onvoorspelbare natuurijs elementen te trotseren.

Schuifelen voor balans

Begin met ‘schuifelen’. Laat je kind de schaatsen parallel aan elkaar houden en met kleine pasjes vooruitgaan. Dit helpt bij het vinden van balans. Oefen ook het opstaan na een val, iets wat onvermijdelijk is, maar ook een deel van het leerproces. Maak het leuk en lighartig; vallen hoort erbij en is geen reden tot teleurstelling.

Spelenderwijs leren

Maak het leren schaatsen leuk door spelletjes en oefeningen te introduceren. ‘Tikkertje’ op het ijs bijvoorbeeld, helpt bij het verbeteren van wendbaarheid en snelheid. Laat je kind ook oefenen met het maken van bochten en het stoppen. Dit bouwt niet alleen vaardigheden op, maar zorgt ook voor meer zelfvertrouwen op het ijs.

Veiligheid voorop: het natuurijs op

Als de temperaturen dalen, kijk je wellicht uit naar het moment om samen met je kind de sloten en meren te verkennen. Maar wanneer is het veilig? Het ijs moet minimaal 10 cm dik zijn voor een veilige schaatstocht. Lokale schaatsclubs of gemeentes geven vaak advies over de veiligheid van natuurijs in de omgeving. Neem altijd voorzorgsmaatregelen: check het ijs zelf, blijf dicht bij de kant en vermijd plekken met stromend water of riet, aangezien het ijs daar zwakker kan zijn.

Verantwoordelijkheid en plezier hand in hand

Leer je kind ook het belang van verantwoordelijkheid op het ijs. Samen schaatsen betekent ook samen letten op de veiligheid en het welzijn van elkaar. Maak duidelijke afspraken over waar geschaatst mag worden en hoe ver jullie van de kant mogen gaan.

Extra informatie

Je kind leren fietsen? Zo doe je dat!
Wat is de ideale leeftijd om met zwemles te beginnen?
Op zwemles, wat komt er bij kijken?

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
© afbeelding: 123rf.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *