Zonnebank en zwangerschap, kan het kwaad?

Je bent zwanger en je hebt behoefte aan wat extra zonuren. Gewoon omdat de zon niet altijd schijnt in Nederland, omdat je graag je spieren opwarmt of gewoon voor een vrolijk kleurtje. Maar als de zon buiten niet schijnt, kan het dan kwaad om met je zwangere buik naar de zonnebank te gaan? En als je gaat, waar moet je dan rekening mee houden?

Zonnebank en zwangerschap, kan het kwaad?

Risico’s van de zonnebank tijdens zwangerschap

De risico’s van zonnebankgebruik tijdens de zwangerschap zijn niet altijd duidelijk, maar er zijn een paar zaken waar je rekening mee moet houden.

Hogere lichaamstemperatuur
Tijdens de zwangerschap is het belangrijk om te voorkomen dat je lichaamstemperatuur te hoog wordt. De warmte van een zonnebank kan leiden tot een hogere lichaamstemperatuur, wat het risico op aangeboren afwijkingen kan verhogen.

Overbelasting van de huid
Je huid is tijdens de zwangerschap gevoeliger en kan sneller geïrriteerd raken. Het gebruik van een zonnebank kan dit verergeren en leiden tot pijnlijke brandwonden of huiduitslag.

Veranderingen in de huidpigmentatie
Zwangerschap kan leiden tot veranderingen in de pigmentatie van je huid. Het gebruik van een zonnebank kan deze veranderingen versterken en leiden tot ongelijkmatige verkleuring.

Alternatieven voor een zonnebank tijdens de zwangerschap

Als je graag een zongebruinde teint wilt hebben tijdens je zwangerschap, zijn er veiligere alternatieven dan het gebruik van een zonnebank.

Zelfbruinende crèmes
Deze crèmes geven je huid een bruine tint zonder blootstelling aan UV-straling. Zorg ervoor dat je een product kiest dat geschikt is voor zwangere vrouwen.

Spray tanning
Een andere optie is om een spray tan te nemen. Ook hierbij is het belangrijk om te controleren of de gebruikte producten veilig zijn tijdens de zwangerschap.

Natuurlijk zonlicht
Hoewel je voorzichtig moet zijn met blootstelling aan de zon tijdens de zwangerschap, kun je wel op een veilige manier genieten van natuurlijk zonlicht. Draag een hoed en zonnebrandcrème, en vermijd de zon tijdens de piekuren.

Kan je zonnen als je zwanger bent?

Ja, je kunt zeker zonnen als je zwanger bent, maar het is belangrijk om enkele voorzorgsmaatregelen te nemen en bewust te zijn van veranderingen die kunnen optreden in je huid tijdens de zwangerschap. Hier zijn enkele dingen om in gedachten te houden:

Verhoogde huidgevoeligheid
Tijdens de zwangerschap kan je huid gevoeliger zijn voor de zon. Dit betekent dat je sneller kunt verbranden. Het is daarom essentieel om een zonnebrandcrème met hoge beschermingsfactor te gebruiken en regelmatig opnieuw aan te brengen.

Melasma
Veel vrouwen ervaren tijdens hun zwangerschap een toename van pigmentatie op hun huid, vooral in het gezicht. Dit staat bekend als melasma of het ‘zwangerschapsmasker’. Blootstelling aan de zon kan dit verergeren, dus het dragen van een hoed of het zorgen voor schaduw voor je gezicht kan helpen.

Hydratatie
De zon en warmte kunnen uitdroging veroorzaken, wat vooral tijdens de zwangerschap moet worden vermeden. Drink veel water en zorg ervoor dat je jezelf niet oververhit voelt.

Vermijd de piekuren
Probeer de zon te vermijden tijdens de heetste uren van de dag, meestal tussen 10:00 en 16:00 uur, wanneer de zonnestraling het sterkst is.

Luister naar je lichaam
Als je je te warm, duizelig, of uitgedroogd voelt, ga dan uit de zon en zoek een koele plek op. Oververhitting kan schadelijk zijn voor zowel de moeder als de foetus.

Veilige bruining
Als je een zongebruinde look wilt, overweeg dan zelfbruinende lotions of crèmes die specifiek zijn geformuleerd voor zwangere vrouwen. Vermijd spray tans of andere methoden waarbij je mogelijk chemische stoffen inademt.

Overleg met je arts
Als je je zorgen maakt over zonnen tijdens je zwangerschap of als je specifieke gezondheidskwesties hebt, is het altijd een goed idee om je zorgen te bespreken met je arts of verloskundige.

Extra informatie

Stoppen met roken voor of tijdens de zwangerschap
Wat is Foetaal AlcoholSyndroom? En hoe ernstig is dit?
Wat is de juiste voeding tijdens je zwangerschap

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
© afbeelding: 123rf.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *