Wat moet je allemaal regelen voor de komst van je baby?

Deze periode van je leven is ongetwijfeld spannend en een beetje overweldigend, en daarom zijn we hier om je te helpen. Want je moet van alles regelen. Van de babykamer tot geboortekaartjes, van kraamzorg tot een thuisbevalling. Alles bij elkaar een behoorlijke lange to-do-list.

Wat moet je allemaal regelen voor de komst van je baby?

De perfecte babykamer moet veilig zijn

Als het gaat om het inrichten van de babykamer, is veiligheid het allerbelangrijkste. Hier zijn een paar dingen waar je op moet letten:

Het ledikantje
Zorg ervoor dat de spijlen niet verder dan 6 cm uit elkaar staan om te voorkomen dat het hoofdje van de baby er doorheen kan. Koop een stevig matras dat precies in het ledikant past, zodat er geen ruimte is waarin je baby vast kan komen te zitten.

Meubilair
Bevestig zware meubels aan de muur om te voorkomen dat ze omvallen. Let op scherpe randen en hoeken, deze kunnen het beste worden bedekt.

Ramen en stopcontacten
Gebruik raambeveiligingen om te voorkomen dat je kind uit het raam kan vallen. Bescherm stopcontacten met speciale afdekplaatjes.

Kleurgebruik in de babykamer

Het kiezen van de juiste kleuren voor de babykamer is belangrijk. Zachte, rustgevende kleuren zijn meestal de beste keuze. Pasteltinten zoals zacht roze, blauw, geel of groen zijn populaire opties. Deze kleuren creëren een rustgevende omgeving die kan helpen om je baby te kalmeren.

Verlichting

Goede verlichting is cruciaal in een babykamer. Je wilt genoeg licht om ’s nachts luiers te kunnen verschonen, maar het moet niet te fel zijn om je baby te storen. Overweeg het gebruik van een dimschakelaar, zodat je de lichtintensiteit kunt aanpassen aan de situatie.

Geluid

Baby’s zijn gevoelig voor geluid, dus het is belangrijk om de babykamer zo stil mogelijk te houden. Je kunt investeren in geluidswerende gordijnen of een witte ruis machine om geluiden van buitenaf te dempen.

Temperatuur en luchtvochtigheid

De ideale temperatuur voor een babykamer ligt tussen de 16 en 20 graden Celsius. Het is ook een goed idee om de luchtvochtigheid in de gaten te houden. Een luchtvochtigheid tussen de 40-60% is het meest comfortabel voor de baby.

Decoratie en speelgoed

Het is natuurlijk leuk om de babykamer te versieren met schattige knuffels en speelgoed, maar houd veiligheid in gedachten. Zorg ervoor dat er geen kleine onderdelen zijn die kunnen worden ingeslikt. Ook is het belangrijk om geen speelgoed of knuffels in het ledikant te leggen tijdens het slapen om verstikking te voorkomen.

Het kleine garderobe: babykleertjes

Dit is natuurlijk super leuk, maar veel nieuwe ouders hebben de neiging om te veel babykleertjes te kopen. Maar onthoud, baby’s groeien snel! Begin met genoeg outfits voor een week. Kies comfortabele, ademende stoffen en zorg ervoor dat de kleertjes gemakkelijk aan- en uit te trekken zijn. Vergeet niet om wat extra kleertjes in je ziekenhuistas te stoppen voor de dag van de bevalling.

Het aankondigen van de grote dag: geboortekaartjes

Geboortekaartjes zijn een leuke manier om de geboorte van je kind aan te kondigen. Je kunt ze van tevoren bestellen, met alleen de datum die nog ingevuld moet worden. Er zijn talloze prachtige ontwerpen beschikbaar, of je kunt zelfs een gepersonaliseerd ontwerp laten maken. Vergeet niet om een lijst bij te houden van iedereen die je een kaartje wilt sturen. De enveloppen kun je ruim van te voren al schrijven, dat scheelt weer voor als het echt hectisch wordt.

De ondersteuning die je nodig hebt: Kraamzorg

Kraamzorg is essentieel in de eerste week na de bevalling. Zij helpen met de verzorging van jou en je baby, geven advies en ondersteuning bij het geven van borstvoeding en houden jouw gezondheid en die van je baby in de gaten. Het is belangrijk om kraamzorg tijdig te regelen, meestal rond de twintigste week van je zwangerschap.

Voorbereiden op de bevalling: Bezoekje aan het ziekenhuis en zwangerschapscursus

Een rondleiding in het ziekenhuis kan je helpen je meer op jegemak te voelen als de grote dag aanbreekt. Je leert waar je moet parkeren, waar je je moet melden en waar je waarschijnlijk zult bevallen.

Daarnaast kan het volgen van een zwangerschapscursus je helpen om je voor te bereiden op de bevalling. Je leert ademhalingstechnieken, posities voor tijdens de bevalling en andere nuttige tips. Plus, het is een geweldige manier om andere toekomstige ouders te ontmoeten! Heb je er al eentje op het oog? Er zijn zoveel verschillende cursussen dat er vast eentje is die goed bij jullie past.

De laatste weken van de zwangerschap kunnen hectisch zijn. Daarom is het handig om een checklist te hebben om er zeker van te zijn dat je niets vergeet.

Ziekenhuistas
Pak je ziekenhuistas ruim van tevoren in. Het moet niet alleen kleding voor jou en de baby bevatten, maar ook zaken als toiletartikelen, opladers, snacks, en iets om de tijd te doden tijdens de bevalling.

Noodnummers
Zorg ervoor dat je de contactgegevens van je verloskundige en het ziekenhuis bij de hand hebt. Noteer ook het nummer van de persoon die je naar het ziekenhuis zal rijden.

Geboorteplan
Hoewel bevallingen vaak niet volgens plan verlopen, kan het nuttig zijn om jouw voorkeuren op papier te hebben. Dit kan onder meer de gewenste pijnbestrijding, posities voor de bevalling en wie je bij de bevalling wilt hebben, omvatten.

De baby uitzet: Wat heb je echt nodig?

Het kopen van spulletjes voor de baby is een van de leukste onderdelen van de voorbereiding. Maar wat heb je echt nodig? Hier is een basislijst:

Verzorging
luiers, billendoekjes, een luieremmer, babyzeep en -shampoo, een babybadje, een thermometer en een nagelschaartje

Voeding
flessen, spenen, een sterilisator (als je flesvoeding geeft), en voedingskussens

Slapen
een ledikantje of wieg, matras, hoeslakens en dekens of slaapzakken

Kleding
rompertjes, pakjes, sokjes en mutsjes

Vervoer
een autostoeltje, kinderwagen of draagzak

Alles gereed voor een thuisbevalling

Als je van plan bent om thuis te bevallen, zijn er een paar extra dingen die je moet regelen. Zorg ervoor dat je alle benodigdheden bij de hand hebt, zoals matrasbeschermers, handdoeken, en een pasgeboren mutsje. Praat met je verloskundige over wat je nodig hebt en maak een noodplan voor als je toch naar het ziekenhuis moet.

Extra informatie

Wat zijn de trends op gebied van geboortekaartjes?
De magie van geboortekaartjes
Maak je huis babyproof: doe de veiligheidscheck!
De financiële impact van het eerste jaar van je baby

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
© afbeelding: 123rf.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *