Je baby in een stuitligging, kan het kwaad?

Stuitligging betekent dat je baby met de billen of voeten naar beneden ligt, in plaats van het hoofdje. Dit komt voor bij ongeveer 3-4% van de zwangerschappen tegen het einde van de termijn. Hoewel het vaak geen directe gezondheidsrisico’s met zich meebrengt, kan het de bevallingsplannen beïnvloeden.

Je baby in een stuitligging, kan het kwaad?

Wanneer kan een baby nog draaien?

In de meeste gevallen, tot ongeveer de 36e week, heeft je baby nog voldoende ruimte om te draaien. Sommige baby’s draaien zelfs nog later. Dit is echter afhankelijk van verschillende factoren zoals de hoeveelheid vruchtwater, de positie van de placenta, en of het je eerste zwangerschap is.

Waarom is stuitligging gevaarlijk?

Ongeveer 95% van de baby’s ligt in de zogenaamde hoofdligging (het hoofdje ligt onder in de baarmoeder tegen de baarmoederhals aan) tegen de tijd dat de bevalling op het punt staat te beginnen. Een baby in stuitligging betekent dat het kindje met de billen of voeten naar beneden ligt in de baarmoeder, in plaats van met het hoofd naar beneden. Dit kan tijdens de bevalling risico’s met zich meebrengen. Het grootste gevaar is dat het hoofdje van de baby, het grootste deel van het lichaam, als laatste wordt geboren. Dit kan leiden tot problemen zoals een beknelde navelstreng of moeilijkheden bij het passeren van het hoofd door het geboortekanaal. Daarom is zorgvuldige monitoring en soms een keizersnede nodig om de veiligheid van zowel moeder als kind te waarborgen.

Verschillende soorten stuitligging

Er bestaan meerdere vormen van een stuitligging, elk met zijn eigen kenmerken:

Onvolkomen stuitligging
Bij deze variant strekken de benen zich volledig uit langs het lichaam omhoog, waardoor het kind in staat is zijn eigen tenen te bereiken.

Volkomen stuitligging
In deze positie zijn de dijen langs het lichaam uitgestrekt, met gebogen knieën. Dit resulteert in een houding waarbij de voeten naast de billen geplaatst zijn, vergelijkbaar met een kleermakerszit.

Half onvolkomen stuitligging
Hierbij is één been omhoog gestrekt, vergelijkbaar met de incomplete stuitligging, terwijl het andere been neerwaarts is gericht, zoals bij de complete stuitligging.

Voetligging
In deze situatie strekt het kind één of beide benen naar beneden uit, waardoor één of beide voetjes zich onder de billen bevinden.

Wat zijn de opties bij een stuitligging?

 • Afwachten
  Soms kiezen ouders ervoor om af te wachten en te zien of de baby uit zichzelf draait.
 • Externe versie
  Dit is een procedure waarbij een arts probeert de baby te draaien door zachte druk uit te oefenen op je buik.
 • Stuitbevalling
  Sommige vrouwen kiezen voor een vaginale stuitbevalling. Dit hangt af van de ervaring van de verloskundige en de specifieke omstandigheden van de zwangerschap.
 • Keizersnede
  Vaak wordt een keizersnede aanbevolen bij een stuitligging, vooral als er andere risicofactoren zijn.

Risico’s en overwegingen

Elke optie heeft zijn eigen risico’s en overwegingen. Bij een externe versie is er een kleine kans op complicaties zoals een loslating van de placenta. Een vaginale stuitbevalling brengt meer risico’s met zich mee dan een normale bevalling. Een keizersnede is een chirurgische ingreep met de bijbehorende risico’s en hersteltijd.

Tips voor ouders

 • Informatie verzamelen
  Praat met je verloskundige of gynaecoloog over de voor- en nadelen van elke optie.
 • Second opinion
  Aarzel niet om een second opinion te vragen.
 • Luister naar je Lichaam
  Vertrouw op je gevoel en maak de keuze die het beste voelt voor jou en je baby.
 • Voorbereiding op de bevalling
  Onderzoek verschillende bevallingsmethoden en maak een geboorteplan dat rekening houdt met verschillende scenario’s.
 • Ondersteuning
  Zoek steun bij je partner, familie, vrienden of een zwangerschapscoach.

Extra informatie

Hoe schrijf je een geboorteplan?
Draai een geboorteplan uit (pdf)
Woordenlijst voor de zwangere vrouw

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
© afbeelding: 123rf.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *