Hoe maak je veilig het bedje op van een baby?

Het is belangrijk om het bedje van je baby op een veilige manier op te maken. Je wilt immers het risico op wiegendood zo klein mogelijk houden. Maar hoe maak je zijn bedje zo veilig mogelijk op? Waar moet je op letten?

Hoe maak je veilig het bedje op van een baby?

Kies het juiste matras

Het matras van je baby is een van de belangrijkste elementen om rekening mee te houden. Kies voor een matras dat stevig is, perfect in het ledikant past en niet meer dan twee vingers ruimte laat tussen de rand van het matras en de zijkant van het ledikant. Een te zacht matras kan een verstikkingsgevaar vormen.

Matrasbeschermer: Ja of nee?

Een matrasbeschermer kan het matras van je baby beschermen tegen vocht en vuil, maar het is belangrijk dat deze ademend is. Er zijn matrasbeschermers beschikbaar die zowel bescherming bieden als de nodige ventilatie toelaten, dus ga voor een van deze opties.

Kies voor geschikt beddengoed

Het beddengoed dat je kiest, luistert ook erg nauw. Vermijd donzige dekens, kussens en knuffels. Deze kunnen namelijk het risico op wiegendood verhogen. Een slaapzak of inbakerdoek is een veilige optie, zolang deze maar de juiste maat heeft en goed om het lijfje van de baby past. Als je een deken gebruikt, zorg er dan voor dat deze strak om het matras zit en niet hoger komt dan de schouders van je baby.

De juiste positie voor je baby

Een van de meest essentiële veiligheidsmaatregelen is de positie van de baby in het bedje. Baby’s moeten altijd op hun rug worden gelegd om te slapen. Dit is de veiligste slaappositie en het vermindert de kans op wiegendood aanzienlijk.


ebook-slaaptraining

Slaaptraining voor baby’s: Zo slaapt je baby lekker door! (En jij dus ook)

Dit e-book is bedoeld voor ouders die hun baby willen helpen doorslapen. Het biedt praktische tips, slaaptrainingstechnieken en ondersteuning bij het creëren van een ideale slaapomgeving. Daarnaast behandelt het boek ook het belang van voeding, het omgaan met slaapregressie en het bevorderen van zelfstandigheid bij het slapen. Met behulp van dit e-book kun je een slaapritueel opbouwen en leren omgaan met slaapassociaties.

Bestel hier


Verkort opmaken

Een babybedje (wieg of ledikant) maakt je verkort op. Dit houdt in dat je baby bijna met zijn voetjes tegen het voeteneinde aan liggen. Voor zijn eigen veiligheid. Hij kan dan namelijk niet meer naar beneden schuiven met zijn hoofd onder het beddengoed. Zijn hoofdje ligt dus niet bij het hoofdeinde, maar zo’n beetje in het midden van zijn bedje.

Hoe maak je het bedje op?

Begin met het bedekken van het matras met een moltonhoes en plaats hier vervolgens het hoeslaken overheen. Dit hoeslaken moet niet alleen het matras bedekken, maar ook de moltonhoes. Zorg ervoor dat het matras goed in het bedje ligt en dat er geen vouwen of plooien zijn.

Op de plaats waar je baby’s hoofdje komt te liggen, plaats je een hydrofiele luier. Deze luier is er om het speeksel en braaksel van je kindje op te vangen. Het is essentieel dat je deze luier elke dag vervangt om de hygiëne te waarborgen.

Over het matras leg je een laken, met daarbovenop de deken. Zorg ervoor dat het laken ongeveer 20cm boven de deken uitsteekt zodat je deze eroverheen kunt vouwen. Het uiteinde van het laken en de deken moet onder het matras gevouwen worden om alles netjes en strak te houden.

Voorkom dat je een deken dubbelvouwt. Dit kan warmtestuwing veroorzaken, wat het risico op wiegendood verhoogt. Het is daarom beter om de deken enkel te gebruiken, zodat je baby op een veilige temperatuur blijft.

Zorg voor een rookvrije omgeving

Het klinkt misschien vanzelfsprekend, maar het is absoluut noodzakelijk dat de slaapomgeving van je baby rookvrij is. Blootstelling aan rook verhoogt het risico op wiegendood aanzienlijk, dus het is belangrijk dat dit wordt vermeden.

De juiste temperatuur

Zorg dat de babykamer een comfortabele temperatuur heeft, meestal tussen de 16 en 20 graden Celsius. Oververhitting kan het risico op wiegendood verhogen, dus houd de baby niet te warm. Als vuistregel geldt dat de baby een laagje meer moet dragen dan jijzelf om comfortabel te zijn.

Creëer een veilige slaapomgeving

Zorg voor een veilige, rustige slaapomgeving zonder losse snoeren, gordijnen of blindkoorden binnen handbereik. Houd het bedje weg van ramen, kachels, radiatoren, wandlampen en stopcontacten. Het babybedje moet een veilige plek zijn, vrij van mogelijke gevaren.

Extra informatie

Je baby lekker en veilig laten slapen, waar let je op?
Wennen aan het ledikant: zo maak je de overstap comfortabel
Maak je huis babyproof: doe de veiligheidscheck!
Wat moet je allemaal regelen voor de komst van je baby?
Co-sleeping, hoe houd je het zo veilig mogelijk?
Alles over wiegendood: risico’s, preventie en veiligheidstips

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
© afbeelding: 123rf.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *