Wanneer deel je het grote zwangerschapsnieuws? En hoe…?!

Zodra de zwangerschapstest je het grote zwangerschapsnieuws vertelt, wil je het natuurlijk het liefst van de daken af schreeuwen: IK BEN ZWANGER!! JOEHOE!!! Toch is de kans groot dat je dit nieuws nog even voor jezelf houdt en alleen met je partner deelt. In de eerste weken kan er nog zoveel mis gaan, het vruchtje is nog zo fragiel dat het beter is om die eerste weken dit grote nieuws alleen samen te koesteren. En ook dat heeft iets bijzonders, samen delen jullie een prachtig groot geheim. En de rest van de wereld weet van niks.

Wanneer deel je het grote zwangerschapsnieuws? En hoe...?!

Wanneer deel je het grote zwangerschapsnieuws?

De beslissing wanneer en hoe je dit nieuws deelt met je omgeving is persoonlijk en hangt af van verschillende factoren. Veel aanstaande ouders kiezen ervoor om te wachten tot na de eerste 12 weken, wanneer het risico op complicaties afneemt. Anderen kunnen het niet laten om het direct te delen met hun naasten. Het belangrijkste is om een moment te kiezen waarop jij je comfortabel en zeker voelt.

Creatieve manieren om het je partner te vertellen

Als je partner niet ook op het moment van ontdekking aanwezig is, is het natuurlijk ook leuk om het hem op een bijzondere manier te vertellen. Misschien ren je direct naar de telefoon en gil je het in zijn oren terwijl hij op zijn werk zit, maar als je toch iets meer je enthousiasme kan beteugelen dat zou je bijvoorbeeld:

  • Een verrassingsdiner met een menukaart waarop staat: ‘Speciaal vanavond: Papa/Mama worden!’
  • Creëer een schatkaart die leidt naar verschillende locaties in jullie huis of buurt, met aanwijzingen die uiteindelijk leiden naar de zwangerschapstest of een baby-gerelateerd item. Dit kan een spannende en speelse manier zijn om het nieuws te onthullen.
  • Organiseer een filmavond thuis en speel een film of serie waarin een karakter zwanger wordt. Aan het einde van de film kun je je eigen ‘grote aankondiging’ doen, met een gepersonaliseerde videoboodschap als verrassing.
  • Begin de dag door je partner te verrassen met ontbijt op bed. Je kunt het ontbijt dienen op een bord met een verborgen boodschap onder het eten, zoals “Je wordt papa/mama!” of met een klein babymutsje of sokjes naast het bord.
  • Schenk je partner een koffie of thee in een warmtegevoelige mok die van kleur verandert en een boodschap onthult als de mok warm wordt. De boodschap kan iets zijn als: “Je wordt binnenkort papa/mama!”
  • Zet een doos neer met de tekst “Open mij voor een verrassing!” erop. Binnenin de doos plaats je kleine hints zoals babyflesjes, mini-schoentjes, en uiteindelijk de zwangerschapstest. Het is een leuke manier om de spanning op te bouwen.
  • Schrijf een gedicht of een brief waarin je je gevoelens en de aankondiging verwerkt. Dit kan aan het einde van een normale dag of tijdens een speciale gelegenheid, zoals een jubileum, overhandigd worden.
  • Maak een kalender met belangrijke data voor jullie beiden, en markeer de verwachte geboortedatum met een speciale notitie of symbool. Dit is niet alleen creatief, maar ook een handige herinnering voor de komende maanden.
  • Neem je partner mee voor een wandeling naar een plaats die voor jullie beiden speciaal is. Gedurende de wandeling, vertel een verhaal dat subtiel hint naar de zwangerschap, en onthul aan het einde van de wandeling het grote nieuws.

Het grote nieuws delen met familie

Voor naaste familieleden heb je doorgaans nog iets meer tijd om iets leuks te verzinnen om te vertellen dat jullie zwanger zijn. Familieleden, vooral (toekomstige) grootouders, zullen dolenthousiast zijn over het nieuws. Enkele leuke ideeën:

  • Organiseer een familiebijeenkomst en maak de aankondiging met een taart of cupcakes met ‘We zijn zwanger’ erop.
  • Organiseer een familiefoto en net voordat de foto wordt genomen, kondig je aan dat iedereen moet zeggen: “Ik word oom/tante/grootouder!” Dit zorgt voor een prachtige reactie en een blijvende herinnering, vastgelegd op foto.
  • Nodig je familie uit voor een diner en gebruik menukaarten met raadsels of hints over de zwangerschap. Je kunt bijvoorbeeld gerechten benoemen als ‘Baby Boontjes’ of ‘Mama’s Speciale Pasta’, om ze op een speelse manier te laten raden.
  • Geef de (toekomstige) grootouders een cadeau van een klein paar babykleertjes of een ‘Beste Grootouder’ rompertje. Het is een liefdevolle en tastbare manier om het nieuws te delen.
  • Organiseer een familie spelletjesavond en integreer een spel waarbij het nieuws van je zwangerschap wordt onthuld, zoals een aangepaste versie van Pictionary of Charades waarbij ‘zwangerschap’ of ‘baby’ geraden moet worden.
  • Maak een korte video of diavoorstelling met foto’s van jou en je partner, eindigend met een foto van de zwangerschapstest of echo. Speel deze af tijdens een familiebijeenkomst voor een emotionele en onvergetelijke onthulling.
  • Organiseer een klein feestje onder het mom van een andere gelegenheid. Versier de ruimte subtiel met babydecoraties en onthul het nieuws wanneer iedereen samen is. De verrassingselement maakt het moment nog specialer.
  • Stel voor elk familielid een kleine geschenkdoos samen met items die hinten naar de zwangerschap, zoals een mini-rompertje, een speen, of een foto van de echo. Laat hen de dozen tegelijk openen voor een gezamenlijke onthulling.
  • Speel een spel waarbij familieleden moeten raden wie de ‘geheimzinnige gast’ is, gebaseerd op hints die je geeft. De laatste hint kan dan de onthulling zijn van de zwangerschap.

Vrienden en collega’s informeren

Afhankelijk van je relatie met vrienden en collega’s, kun je kiezen voor een directe of juist een speelse manier. Overweeg een gezamenlijke activiteit of een casual bijeenkomst waar je het nieuws deelt. Of stuur een leuke e-mail met een raadsel of rebus die naar het nieuws leidt.

Speciale aankondigingen voor Sociale Media

In het digitale tijdperk is een aankondiging op sociale media bijna onvermijdelijk. Je kunt een creatieve foto posten, zoals babyschoentjes naast jouw schoenen, of een grappige meme die je situatie beschrijft. Zorg ervoor dat je het nieuws eerst persoonlijk deelt met de mensen die je het dichtst bij staan, voordat je het online zet.

Aandachtspunten bij het delen van het nieuws

  • Respecteer je eigen privacy: deel alleen wat je comfortabel vindt.
  • Wees voorbereid op verschillende reacties; niet iedereen reageert zoals je verwacht.
  • Denk na over wie je het eerst vertelt; dierbaren zouden het niet via-via moeten horen.
  • Wees geduldig en begripvol, sommige mensen hebben tijd nodig om het nieuws te verwerken.

Extra informatie

Ongewenste aandacht tijdens de zwangerschap
Inspiratieblog: Geboorteversiering, wat is er allemaal mogelijk?
Hoe plan je een leuk kraamfeest?
Zo organiseer je een memorabel geboortefeest!

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
© afbeelding: 123rf.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *