Zo organiseer je een memorabel geboortefeest!

Een geboortefeest wordt georganiseerd om de geboorte van een kind te vieren. Dit kan een paar weken of zelfs maanden na de geboorte plaatsvinden. Het is een bredere term die elk type viering rondom de geboorte van een kind kan omvatten. Een geboortefeest kan variëren van een intieme familiebijeenkomst tot een grootschalig evenement met vrienden, familie en collega’s. De focus ligt op het vieren van de nieuwe aanwinst in de familie en kan verschillende tradities en activiteiten omvatten.

Zo organiseer je een memorabel geboortefeest!

Het verschil met een kraamfeest

Een kraamfeest is specifieker en vindt meestal plaats binnen enkele weken na de geboorte, tijdens de kraamtijd. Het idee achter een kraamfeest is dat in plaats van dat bezoekers verspreid over enkele weken langskomen, iedereen wordt uitgenodigd voor een enkel evenement. Dit kan minder belastend zijn voor de nieuwe ouders en biedt de gelegenheid om iedereen tegelijk te ontmoeten en de baby te zien. Kraamfeesten zijn vaak kleiner en intiemer dan een groot geboortefeest.

Beide vieringen hebben hun eigen charme en stijl, en de keuze tussen een geboortefeest of een kraamfeest hangt af van persoonlijke voorkeuren, culturele achtergrond en wat het beste werkt voor het gezin.

De organisatie van een geboortefeest

Of je nu een groot feest of een intieme bijeenkomst plant, een goede voorbereiding is altijd belangrijk. Daarom de volgende tips voor een memorabel geboortefeest! Gewoon door jou georganiseerd.

Stap 1: Bepaal je budget

Begin met het vaststellen van een budget. Dit zal je helpen bij het maken van keuzes over de locatie, catering, decoraties en entertainment. Wees realistisch over wat je kunt en wilt uitgeven.

Het bepalen van het budget voor een geboortefeest begint met het overwegen van je financiële situatie en prioriteiten. Denk na over wat het meest belangrijk is voor jouw feest: locatie, eten, decoratie, uitnodigingen, en entertainment. Stel een totaalbedrag vast dat je comfortabel kunt uitgeven en verdeel dit over deze categorieën. Wees realistisch en houd rekening met mogelijke onvoorziene kosten. Vergelijk prijzen en overweeg DIY-opties om kosten te besparen. Het is belangrijk om een duidelijk en haalbaar budget te hebben, zodat je kunt genieten van het feest zonder financiële stress.

Stap 2: Kies de datum en locatie

Kies een datum die voor jou en je naaste familie en vrienden werkt. Denk na over de locatie: thuis, in een zaal, of misschien in een park als het weer het toelaat. Houd rekening met de behoeften van jonge kinderen en ouderen.

Hier zijn enkele opties:

 • Thuis: Voor een intiemer en budgetvriendelijker feest is je eigen huis of tuin een goede keuze. Dit biedt een comfortabele en persoonlijke omgeving.
 • Feestzaal of restaurant: Voor grotere groepen kan een feestzaal of restaurant meer ruimte en gemak bieden, inclusief cateringopties.
 • Park of buitengebied: Bij goed weer is een park of een andere buitenlocatie ideaal voor een ontspannen en kindvriendelijke sfeer.
 • Gemeenschapscentrum: Deze zijn vaak betaalbaar en bieden voldoende ruimte voor gasten.
 • Speciale evenementenlocatie: Voor een extravagant feest kun je kiezen voor een locatie die specifiek bedoeld is voor evenementen, zoals een landhuis of kasteel.

Stap 3: Thema en decoratie

Bij het versieren voor een geboortefeest kies je vaak voor zachte, feestelijke kleuren die passen bij het thema of de voorkeuren. Gebruik ballonnen, slingers, en bloemstukken voor een feestelijke sfeer. Een banner met de naam van de baby of “Welkom Baby” voegt een persoonlijke touch toe. Tafeldecoraties zoals kaarsen, confetti of thematische centerpieces versterken de feeststemming. Vergeet ook niet de ruimte gezellig te maken met sfeerverlichting of lampionnen. Voor een extra speciaal gevoel kun je een hoek inrichten met foto’s van de baby of een gastenboek waar gasten hun wensen kunnen achterlaten.

Stap 4: Uitnodigingen

Verstuur de uitnodigingen ruim van tevoren. Je kunt traditionele uitnodigingen per post versturen, maar digitale uitnodigingen zijn ook een goede optie. Vergeet niet om alle belangrijke informatie te vermelden, zoals de datum, tijd, locatie en thema.

Bij het uitnodigen van gasten voor een geboortefeest kies je meestal voor naaste familieleden, goede vrienden, en soms collega’s. Dit hangt sterk af van je persoonlijke voorkeuren en de omvang van het feest. Het is gebruikelijk om mensen uit te nodigen die een belangrijke rol spelen in je leven of die een rol zullen spelen in het leven van je kind. Denk aan grootouders, ooms, tantes, peetouders en naaste vrienden. Bij een groter feest kunnen ook buren of uitgebreidere kennissen worden uitgenodigd. Het belangrijkste is dat het mensen zijn die je graag wilt betrekken bij deze speciale gelegenheid.

Stap 5: Catering

Voor een geboortefeest zijn hapjes die zowel heerlijk als praktisch zijn ideaal. Hier zijn enkele ideeën voor leuke hapjes:

 • Mini sandwiches: Belegd met bijvoorbeeld kip, zalm, of vegetarische opties. Ze zijn makkelijk te eten en veelzijdig.
 • Fruit- en kaasplankjes: Een gezonde en smaakvolle keuze die bij iedereen in de smaak valt.
 • Wraps: Gevuld met diverse ingrediënten zoals kip, hummus, of verse groenten, in kleine stukjes gesneden voor makkelijke consumptie.
 • Cupcakes of mini taartjes: Deze kunnen worden versierd in het thema van het feest.
 • Gehaktballetjes of kipnuggets: Deze zijn altijd populair en kunnen worden geserveerd met verschillende dipsauzen.
 • Groente- en dipschotel: Een gezonde optie met bijvoorbeeld worteltjes, komkommer en paprika, geserveerd met hummus of yoghurtdip.
 • Kleine quiches of hartige taartjes: Zowel warm als koud heerlijk.
 • Gepofte bladerdeeghapjes: Gevuld met kaas, vlees of groenten, zijn deze hapjes zowel lekker als handzaam.

Stap 6: Activiteiten en entertainment

Bij een geboortefeest zijn activiteiten die zowel vermakelijk als passend zijn voor alle leeftijden ideaal. Hier zijn enkele leuke activiteiten:

 • Fotobooth: Zet een hoek op met rekwisieten en een camera voor gasten om leuke foto’s te maken.
 • Babybingo: Een bingo spel met babygerelateerde items of ervaringen.
 • Raad de babyfoto: Gasten brengen hun eigen babyfoto’s mee en iedereen raadt wie wie is.
 • Wensboom of -muur: Laat gasten wensen of adviezen voor de baby op kaartjes schrijven en deze ophangen.
 • Handafdruk- of voetafdruk-kunstwerk: Maak een blijvende herinnering door de hand- of voetafdrukken van de baby op een canvas te zetten.
 • Luierberichten: Geef gasten stiften om grappige berichten of adviezen op luiers te schrijven.
 • Babyvoorspellingen: Laat gasten voorspellingen doen over de toekomst van de baby, zoals wanneer ze gaan lopen of hun eerste woordje zullen zeggen.
 • Muziek en dans: Afhankelijk van de ruimte en sfeer kan een beetje muziek en dans iedereen in de feeststemming brengen.
 • Knutselhoek voor kinderen: Als er andere kinderen aanwezig zijn, is een knutselhoek met kindvriendelijke activiteiten een geweldig idee.
 • Memory Lane: Maak een presentatie of tentoonstelling van foto’s van de ouders-to-be, van kindertijd tot nu.

Stap 7: Geschenken en bedankjes

Het geven van bedankjes aan gasten is een mooie manier om waardering te tonen voor hun aanwezigheid bij het geboortefeest. Hier zijn enkele leuke en creatieve ideeën:

 • Gepersonaliseerde koekjes of cupcakes: Deze kunnen versierd worden in de stijl van het feest of met de naam van de baby.
 • Kleine plantjes of zaadjes: Een symbolisch geschenk dat staat voor groei en nieuw leven.
 • Zelfgemaakte zeepjes of badzout: Deze kunnen in verschillende vormen en geuren komen, passend bij het thema van het feest.
 • Foto van het feest: Een leuke herinnering, vooral als je een fotobooth hebt gehad.
 • Sleutelhangers of magneten: Deze kunnen gepersonaliseerd worden met de naam en geboortedatum van de baby.
 • Mini kaarsen: Deze kunnen worden gepersonaliseerd of gekozen in kleuren die passen bij het thema van het feest.
 • Handgemaakte snoepzakjes: Vul ze met lekkernijen en versier ze in stijl.
 • Kleine fotolijstjes: Een lief geschenk waar gasten later zelf een foto in kunnen plaatsen.
 • Gepersonaliseerde mokken of glazen: Een praktisch geschenk dat gasten kunnen gebruiken.
 • Aangepaste onderzetters: Deze kunnen worden bedrukt met een afbeelding of tekst gerelateerd aan de geboorte.

Stap 8: Leg de momenten vast

Overweeg om een professionele fotograaf in te huren of vraag een vriend met een goede camera om foto’s te maken. Zo kun je later terugkijken op deze bijzondere dag.

Stap 9: De Grote Dag

Zorg dat je op de dag van het feest genoeg tijd hebt om alles klaar te zetten. Probeer te ontspannen en geniet van het feest samen met je gasten.

Stap 10: Bedank iedereen

Na het feest is het een mooi gebaar om iedereen te bedanken die heeft bijgedragen aan de organisatie en om je waardering uit te spreken aan de gasten.

Extra informatie

Inspiratieblog: Geboorteversiering, wat is er allemaal mogelijk?
Hoe plan je een leuk kraamfeest?

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
© afbeelding: 123rf.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *