Ongewenste aandacht tijdens de zwangerschap

Zwanger zijn is alsof je plotseling een magneet wordt voor allerhande adviezen, ongevraagde buikaanrakingen, en de meest gruwelijke bevallingsverhalen. Van het ene op het andere moment ben je het middelpunt van aandacht, en niet altijd op de manier die je zelf het prettigst vindt. In deze blog geven we je ludieke handvatten hoe je met deze ongewenste aandacht tijdens de zwangerschap om zou kunnen gaan.

Ongewenste aandacht tijdens de zwangerschap

De buik betasten: Een nationale sport?

Het lijkt soms wel alsof jouw buik publiek bezit is geworden zodra je zwanger bent. Mensen – inclusief wildvreemden – voelen de vreemde behoefte om je buik aan te raken. Mocht je op zoek zijn naar creatieve manieren om hiermee om te gaan, probeer dan eens luchtig te zeggen: “Pas op, bijt terug!” of “Voor buikbetastingen reken ik tegenwoordig entree, pin is aanwezig!” Dit kan het ijs breken en de boodschap op een humorvolle manier overbrengen.

Goedbedoelde adviezen: De dosis maakt het gif

Iedereen lijkt expert te zijn als het om zwangerschap gaat. Van het beste dieet tot de ideale slaaphouding, de adviezen vliegen je om de oren. Hoe goedbedoeld ook, soms wordt het je te veel. Een grappige comeback kan zijn: “Bedankt voor het advies! Ik zal het op mijn lijstje van dingen zetten die ik waarschijnlijk ga negeren.” Dit zegt op een luchtige manier: “Bedankt, maar nee bedankt.”

Griezelige bevallingsverhalen: Alsof je een horrorfilm instapt

Waarom mensen de behoefte voelen hun meest afschrikwekkende bevallingsverhalen met je te delen, is een raadsel. Als je de zoveelste horrorstory over de bevalling geserveerd krijgt, kun je proberen te antwoorden met: “Geweldig, ik verzamel griezelverhalen voor mijn volgende Halloween-feestje. Heb je deze ook op schrift?” Dit kan de verteller op een vriendelijke manier laten weten dat je liever niet wordt meegesleept in hun trauma.

De hormonale achtbaan: “Het is de schuld van de hormonen”

Zwangerschapshormonen kunnen je emotioneel alle kanten op sturen. Wanneer iemand commentaar heeft op je wisselende stemmingen, kun je altijd de humoristische kaart spelen door te zeggen: “Ik ben momenteel onder het management van hormonen die geen kritiek dulden. Excuses voor het ongemak.” Dit geeft op een speelse wijze aan dat je je bewust bent van je stemmingen, maar ook dat anderen er maar beter luchtig mee om kunnen gaan.

Lach het weg

Ongewenste aandacht tijdens de zwangerschap kan vermoeiend zijn, maar met een dosis humor kun je de situatie vaak naar je hand zetten. Het is jouw zwangerschap, jouw lichaam, en jouw ervaring. Laat je niet van slag maken door de ongevraagde meningen en acties van anderen. Door licht en luchtig te reageren, bescherm je je eigen ruimte en gevoelens, terwijl je toch openstaat voor de goedbedoelde betrokkenheid van mensen om je heen. En onthoud: het is helemaal oké om grenzen te stellen en te zeggen: “Nee, dank je.” Jouw zwangerschap, jouw regels!

En… hou het gewoon luchtig voor jezelf! Vaak bedoelen mensen het goed – en ook al geeft ze dat geen vrijbrief om je ongewenste aandacht te geven – je hoeft ook niet op alle slakken zout te leggen. Met al die negatieve gevoelens, heb je uiteindelijk alleen jezelf. Ook met een grapje of luchtige opmerking kun je anderen je grenzen aangeven.

Extra informatie

Wanneer deel je het grote zwangerschapsnieuws? En hoe…?!
Veranderingen aan je uiterlijk tijdens de zwangerschap
Stemmingswisselingen tijdens de zwangerschap

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
© afbeelding: 123rf.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *