Hoe houd je een zwangerschap zo lang mogelijk geheim voor de buitenwereld?

Het liefst schreeuw je het waarschijnlijk direct van de daken, maar er zijn diverse redenen waarom sommige mensen ervoor kiezen om hun zwangerschap in de beginfase geheim te houden. Iedereen heeft zijn eigen motivaties, maar hier zijn enkele vaak voorkomende redenen:

Hoe houd je een zwangerschap zo lang mogelijk geheim voor de buitenwereld?

Redenen om de zwangerschap nog even geheim te houden

Vroege miskraam risico
Het risico op een miskraam is het hoogst in het eerste trimester. Veel paren kiezen ervoor om het nieuws pas te delen als dit risico aanzienlijk is afgenomen, meestal na de twaalfde week.

Persoonlijke privacy
Sommige mensen voelen zich prettiger als ze dergelijke intieme details van hun leven privé kunnen houden, zeker in de vroege stadia. Ze willen misschien eerst zelf aan het idee wennen voordat ze het met anderen delen.

Professionele redenen
Afhankelijk van het beroep of de werkomgeving kan het bekendmaken van een zwangerschap gevolgen hebben voor loopbaanmogelijkheden, projecttoewijzingen of de perceptie van collega’s en superieuren.

Culturele of religieuze redenen
In sommige culturen of religies wordt aangeraden om een zwangerschap in de vroege stadia niet openbaar te maken.

Vermijden van ongevraagd advies
Zodra de buitenwereld op de hoogte is van een zwangerschap, kunnen goedbedoelde adviezen en meningen in overvloed binnenstromen. Door het nieuws even voor zichzelf te houden, kunnen aanstaande ouders deze stortvloed aan meningen vermijden.

Vermijden van speculatie
Mensen hebben de neiging om te speculeren over zaken als de vader van de baby, de omstandigheden van de conceptie, of de toekomstige opvoedingskeuzes. Dit kan ongewenst en stressvol zijn voor de aanstaande ouders.

Emotionele redenen
Als er eerdere miskramen of vruchtbaarheidsproblemen zijn geweest, kan een paar besluiten te wachten voordat ze het nieuws delen, om zichzelf emotioneel te beschermen.

Wachten op een speciaal moment
Sommige koppels willen het nieuws op een specifieke manier of op een speciaal moment delen, zoals een verjaardag of een jubileum.

Hoe houd je het zo lang mogelijk geheim? Tips & tricks!

Pas je kledingstijl aan!

Draag in laagjes
Het dragen van laagjes kan helpen om je groeiende buik te camoufleren. Begin met een strakke tanktop en draag daarover een losse blouse of trui. Een sjaal kan ook wonderen doen!

Patronen en donkere kleuren
Gedurfde patronen, vooral die met horizontale strepen, kunnen afleiden van je groeiende buikje. Donkere kleuren hebben daarnaast de neiging om af te slanken en kunnen je ook helpen om minder op te vallen.

Bedenk slimme smoezen

Als je vroeg in de zwangerschap bent en je je misselijk voelt, of als je gewoon even geen zin hebt in een drankje, kun je met een paar handige smoezen komen.

Smoesjes over geen alcohol

Antibiotica smoes
“Ik neem antibiotica voor een infectie, dus ik kan geen alcohol drinken.” Deze smoes werkt altijd!

De Bob zijn
“Ik ben vanavond de Bob!” Het is altijd een slimme zet en mensen zullen er respect voor hebben.

Smoesjes over gewichtstoename

Er zijn altijd een paar mensen die gewoon geen hint snappen. Ze zullen direct vragen of je zwanger bent of waarom je wat kilootjes aankomt. Het is handig om voorbereid te zijn op dit soort vragen.

“Ik probeer gewoon wat nieuwe recepten uit.”
“Misschien moet ik terugschakelen op de desserts!”
“Oh, ik ben de laatste tijd zo druk geweest, ik denk dat ik gewoon wat comfort food nodig had!”

Smoesjes over uiterlijk

Het zal je omgeving misschien opvallen dat je er vermoeider uitziet dan normaal. Hiervoor kan je drukte op je werk of slaapproblemen als smoes gebruiken. Een zogenaamd buikgriepje of rommelende darmen kunnen de aandacht afleiden van misselijkheid of je beginnende buikje. Je houdt deze smoezen waarschijnlijk geen maanden vol, maar wie weet helpen ze je af en toe uit de brand.

Begin vroeg met het aanpassen van je voedingsgewoonten

Het kan geen kwaad om alvast bepaalde voedingsmiddelen te laten staan die minder geschikt zijn voor zwangere vrouwen. Wanneer je deze producten al vermijdt vóórdat je zwanger bent, zal het niemand opvallen dat je deze blijft vermijden na de conceptie. Als je daarnaast al voor de zwangerschap stopt met roken, is dat niet alleen beter voor jou en de baby, maar helpt het ook om je geheim langer veilig te stellen.

Switch van sportroutine

Misschien ga je naar een lokale sportschool of doe je aan een bepaalde sport waar hoge intensiteit en direct contact niet wordt aanbevolen tijdens de zwangerschap. Overweeg om te switchen naar prenatale yoga of zwemmen. Deze sporten zijn geweldig voor zwangere vrouwen, en het is ook een manier om weg te blijven van nieuwsgierige blikken in de sportschool.

Online aanwezigheid

In deze tijd van sociale media delen we bijna alles online. Als je je zwangerschap geheim wilt houden, let dan op wat je post. Vermijd het delen van foto’s van je buik of van baby-gerelateerde spullen. En zorg er natuurlijk voor dat degenen die op de hoogte zijn, weten dat ze niets mogen delen!

We hebben het allemaal meegemaakt: je zoekt één keer naar een bepaald item, en plotseling verschijnt het overal op je scherm. Hoe leg je uit dat je ineens advertenties voor zwangerschapsyoga of zwangerschapskleding krijgt? Om te voorkomen dat je je op het werk of bij vrienden in een ongemakkelijke situatie bevindt, is het raadzaam om je zoekopdrachten uit te voeren in de incognitomodus. Dit bespaart je veel gestamel en blozende wangen.

Vermijd de babyafdeling

Hoewel het verleidelijk kan zijn om alvast wat schattige babykleertjes te kopen, probeer de babyafdeling te vermijden, vooral als je in een kleine stad of gemeenschap woont. Je weet maar nooit wie je daar tegenkomt!

Vraag vertrouwelijkheid van je zorgverlener

Zorg ervoor dat je zorgverlener weet dat je privacy belangrijk vindt. Ze zijn eraan gewend om informatie vertrouwelijk te behandelen, maar het kan nooit kwaad om een extra herinnering te geven.

Extra informatie

Zwangerschapskwaaltjes ABC: wat zijn de meest voorkomende?
Zwangerschapsverlof: Wat zijn je rechten?
Heeft iedereen recht op kortdurend zorgverlof?

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
© afbeelding: 123rf.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *