Heeft iedereen recht op kortdurend zorgverlof?

Het is geen geheim dat het balanceren tussen je werk en de zorg voor een naaste een uitdaging kan zijn. Daarom is er gelukkig het zorgverlof. Zorgverlof is bedoeld om werknemers de mogelijkheid te geven om voor een zieke naaste te zorgen zonder dat ze zich zorgen hoeven te maken over het verliezen van hun baan. In Nederland hebben we twee soorten: kortdurend- en langdurend zorgverlof.

Heeft iedereen recht op kortdurend zorgverlof?

Kortdurend

Kortdurend zorgverlof is bedoeld voor de zorg van een zieke partner, kind, of ouder. Je kunt per jaar maximaal tweemaal het aantal uren dat je per week werkt opnemen als kortdurend zorgverlof. Tijdens dit verlof heb je recht op minimaal 70% van je salaris.

Langdurend

Langdurend zorgverlof is bedoeld voor langdurige zorg voor een levensbedreigend zieke partner, kind, of ouder. Je kunt per jaar maximaal zesmaal het aantal uren dat je per week werkt opnemen als langdurend zorgverlof. Dit verlof is in principe onbetaald, maar sommige cao’s of arbeidsvoorwaarden kunnen een uitzondering maken.

Waar heb je recht op?

Zoals eerder vermeld, behoud je tijdens het kortdurend zorgverlof minstens 70% van je salaris, tenzij je cao een hoger percentage vaststelt. Bij langdurend is er geen wettelijke betalingsverplichting, maar je werkgever kan besluiten om je toch door te betalen.

Belangrijk om te weten is dat tijdens je zorgverlof je normale arbeidsvoorwaarden van kracht blijven. Dit betekent dat je bijvoorbeeld nog steeds vakantiedagen opbouwt. Je werkgever kan je het ook niet weigeren, tenzij hij kan aantonen dat dit ernstige problemen voor de bedrijfsvoering zou opleveren.

Hoe kom je ervoor in aanmerking?

Nu je weet wat zorgverlof inhoudt en waar je recht op hebt, vraag je je misschien af hoe je dit verlof kunt aanvragen. Het begint allemaal met het gesprek met je werkgever. Het is belangrijk om te weten dat je verlof moet aanvragen vóórdat je het opneemt, tenzij dit door de omstandigheden niet mogelijk is. In dat geval moet je je werkgever zo snel mogelijk op de hoogte brengen. Vervolgens zal je werkgever misschien om bewijs vragen dat de persoon voor wie je zorgt inderdaad jouw zorg nodig heeft.

Voor kortdurend zorgverlof geldt dat de zieke verzorging nodig heeft en dat alleen jij, en niemand anders, voor de zieke kan zorgen. Langdurig wordt opgenomen wanneer je partner, kind of ouder levensbedreigend ziek is en een combinatie met werken niet gewenst is​ bron​.

Extra informatie

Een zorgeloos zwangerschapsverlof
Zwangerschapsverlof: Wat zijn je rechten?

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
© afbeelding: 123rf.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *