Zo verzorg je babynageltjes op een veilige manier

Je bent niet de enige die het verzorgen van die piepkleine nageltjes aan die ieniemienie vingertjes best een beetje spannend vind. Want hoe verzorg je die babynageltjes nou eigenlijk op een veilige manier? Het is allemaal nog zo kwetsbaar en klein. Omdat jij niet de enige bent die dit vindt, vind je hier tips & tricks die je kunnen helpen.

Zo verzorg je babynageltjes op een veilige manier

Waarom is het verzorgen van babynageltjes nodig?

Het antwoord op deze vraag is eenvoudig. Baby’s hebben zeer dunne, scherpe nageltjes die snel groeien. Deze nageltjes kunnen krassen op hun gezicht veroorzaken. Ook kunnen baby’s zichzelf pijn doen als ze hun handjes in hun mond stoppen. Daarom is het belangrijk de nageltjes van je baby regelmatig te verzorgen.

Waarmee knippen we de nageltjes van de baby?

Nu je weet waarom je de nageltjes van je baby moet verzorgen, is de volgende vraag waarmee je dit doet. Er zijn verschillende tools op de markt die je hiervoor kunt gebruiken. Het is belangrijk om te kiezen voor een tool die comfortabel is voor jou en veilig voor je baby.

Baby nagelknipper
Een baby nagelknipper heeft kleine, afgeronde randen om te voorkomen dat je baby zich bezeert. Zorg ervoor dat je een nagelknipper kiest met een goede grip, zodat hij niet uit je hand glijdt.

Baby nagelschaartje
Een nagelschaartje met afgeronde punten is ook een goede keuze. Hiermee heb je meer controle dan met een nagelknipper. Kies voor een schaartje met een stevige grip en zorg ervoor dat de schaar scherp genoeg is om de nagels gemakkelijk te knippen.

Nagelvijl
Voor de allerkleinste baby’s kan een zachte nagelvijl het veiligst zijn. Dit kan meer tijd in beslag nemen, maar je verkleint het risico op ongelukjes.

Hoe vaak moet je babynageltjes knippen?

Babynageltjes groeien snel, dus het is geen verrassing dat je ze vaak moet knippen. Hoe vaak precies? Dat varieert van baby tot baby, maar gemiddeld is het goed om de nageltjes van je baby ongeveer één keer per week te knippen. Let op, hun teennagels groeien minder snel en hoeven maar eens in de twee tot drie weken geknipt te worden.

Hoe verzorg je babynageltjes op een veilige manier

Het verzorgen van de nageltjes van je baby kan een beetje intimiderend zijn. Hier zijn enkele tips om het veilig te doen:

Kies een goed moment
Probeer de nageltjes van je baby te knippen als ze kalm of slaperig zijn. Na een bad is een ideaal moment, de nageltjes zijn dan zachter en makkelijker te knippen.

Gebruik het juiste gereedschap
Zoals eerder vermeld, is het belangrijk om te kiezen voor veilige, comfortabele tools.

Neem je tijd
Haast je niet. Neem de tijd om de nagels zorgvuldig te knippen. Het kan handig zijn om iemand te hebben die de baby vasthoudt terwijl jij knipt.

Wees voorzichtig
Knip de nagels in een rechte lijn en rond de hoeken lichtjes af om ingroeien te voorkomen.

Extra informatie

Je baby in bad, hoe doe je dit veilig?
20 Manieren om je baby te troosten als hij huilt
De kraamtijd: 10 tips voor een onvergetelijke en fijne ervaring

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
© afbeelding: 123rf.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *