Wat zijn de trends op gebied van geboortekaartjes?

In Nederland is het geboortekaartje zo’n beetje onlosmakelijk verbonden met de bevalling. Er zijn maar weinigen jonge ouders, die geen geboortekaartjes versturen. Tegenwoordig verstuurt nog steeds een indrukwekkende 95% van de jonge ouders geboortekaartjes​. Je kunt ze eenvoudig online samenstellen en bestellen, maar natuurlijk kun je er ook voor kiezen om naar een drukkerij te gaan, of misschien vind je het wel leuk om ze gewoon thuis op je eigen PC te maken. Er is enorm veel keuze, en dat betekent natuurlijk ook trends!

Wat zijn de trends op gebied van geboortekaartjes?

Een historische kijk op geboortekaartjes

Voor we naar de huidige trends gaan kijken, eerst even een sprong terug in de tijd. De oorsprong van geboortekaartjes kan worden getraceerd tot de vroege middeleeuwen. Echter, het waren de opkomst van de drukpers en de verbetering van het postwezen in de 19e eeuw die de weg vrijmaakten voor de geboortekaartjes zoals we die vandaag kennen. Aanvankelijk waren het voornamelijk welgestelde families die de geboorte van een nieuwe erfgenaam aankondigden via prachtig vervaardigde kaartjes. Deze praktijk verspreidde zich geleidelijk naar bredere lagen van de bevolking, waarmee een rijke traditie was geboren.

Trends door de jaren heen

In de loop der jaren hebben geboortekaartjes een metamorfose ondergaan, van eenvoudige aankondigingen tot ware kunstwerkjes die de persoonlijkheid van het gezin weerspiegelen. In de jaren 50 en 60 waren sobere kaartjes met traditionele afbeeldingen van een wieg en ooievaar populair. De jaren 70 en 80 zagen een verschuiving naar meer kleur en experimentele ontwerpen, vaak met handgetekende illustraties. Met de komst van digitale technologieën in de jaren 90 en 2000 werden de mogelijkheden eindeloos, met foto’s van de pasgeborene en persoonlijke boodschappen als nieuwe norm.

Recente trends en wat de toekomst brengt

Vandaag de dag zien we een prachtige mix van traditionele en moderne elementen in geboortekaartjes. Duurzaamheid speelt een steeds grotere rol, met een voorkeur voor eco-vriendelijke materialen en digitale kaartjes. Personalisatie is ook een sleutelwoord; elk kaartje vertelt een uniek verhaal, vaak met behulp van op maat gemaakte illustraties, unieke typografie, en zelfs augmented reality elementen (een interactieve ervaring die de echte wereld versterkt met computergegenereerde perceptuele informatie) om de kaartjes tot leven te brengen.

Comeback van oude technieken

Een opvallende trend is de terugkeer naar het ambachtelijke, waarbij technieken zoals letterpress en handgeschept papier een comeback maken. Dit geeft de kaartjes een tastbare kwaliteit die in het digitale tijdperk bijzonder gewaardeerd wordt. Tegelijkertijd zien we een verschuiving naar inclusiviteit en diversiteit, met kaartjes die alle soorten families en levensverhalen vieren. Het traditionele roze en blauw maakt plaats voor een breed palet aan kleuren en ontwerpen die genderstereotypen doorbreken.

De toekomst van geboortekaartjes

Terwijl we vooruitkijken, lijkt het erop dat de wereld van geboortekaartjes blijft evolueren met de maatschappelijke trends en technologische vooruitgang. We mogen verwachten dat duurzaamheid en personalisatie nog belangrijker zullen worden, met een groeiende nadruk op digitale innovaties die de grenzen van hoe we speciale momenten delen verder verleggen.

Tegelijkertijd blijft de essentie van geboortekaartjes ongewijzigd: het vieren van nieuw leven en het delen van vreugde. Ongeacht de vorm die ze aannemen, geboortekaartjes blijven een diepgewortelde traditie die generaties verbindt, herinneringen koestert, en de wonderlijke aankondiging van een nieuw begin markeert.

Extra informatie

Inspiratieblog: Geboorteversiering, wat is er allemaal mogelijk?
Hoe plan je een leuk kraamfeest?
Zo organiseer je een memorabel geboortefeest!
De kraamtijd: 10 tips voor een onvergetelijke en fijne ervaring

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
© afbeelding: 123rf.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *