Je kind lust niets, wat kan je hieraan doen?

Je hebt je peuter vol verwachting een bordje met verse groenten voorgezet en je krijgt die befaamde frons te zien, gevolgd door een ‘dat lust ik niet!’ Of misschien heb je een tiener die besluit dat broccoli de belichaming van het kwaad is. Je bent niet de enige ouder met een lastige eter. Vandaar deze blog. Je kind lust niets? Dit kun je eraan doen!

Je kind lust niets, wat kan je hieraan doen?

Het is een fase (maar wel een frustrerende)

Het eerste wat je moet weten: het is normaal. Veel kinderen maken fasen door waarin ze extreem kieskeurig zijn. Dit heeft vaak te maken met hun ontwikkelende smaakpapillen, de behoefte aan autonomie of zelfs angst voor het onbekende (ja, ook in voedsel).

Tip: Laat je kind zelf kiezen uit gezonde opties. Een bord met verschillende kleurrijke groenten waaruit ze mogen kiezen, kan soms wonderen doen.

De truc van herhaling

Wist je dat een kind soms tot wel 15 keer iets moet proeven voordat het went aan de smaak? Dus ook al wordt de broccoli de eerste 10 keer uitgespuugd, er is nog hoop!

Tip: Verander de bereidingswijze. Misschien lust je kind geen gekookte wortels, maar vindt het geroosterde wortels met honing heerlijk.

Maak het leuk!

Van vliegtuiglepels voor peuters tot ‘regenboogsalades’ voor oudere kinderen; maak van eten een avontuur. Gebruik leuke vormpjes of maak een verhaal over de herkomst van het voedsel.

Tip: Laat je kind meehelpen in de keuken. Als ze betrokken zijn bij het koken, zijn ze vaak ook meer geneigd het op te eten.

Geen drama aan tafel

Dit is makkelijker gezegd dan gedaan, maar maak van eten geen strijdveld. Als je kind iets echt niet wilt eten, forceer het dan niet. Dit kan leiden tot aversies op de lange termijn.

Tip: Stel een ‘probeer-hapje’ regel in. Ze hoeven het niet allemaal op te eten, maar wel even proeven.

Verberg en vermeng

Een klassieker onder ouders. Verberg groenten in sauzen, smoothies of omeletten. Maar let op, transparantie is belangrijk. Je wilt niet dat je kind het vertrouwen in je verliest.

Tip: Maak samen met je kind een smoothie en voeg er stiekem wat spinazie aan toe. Ze zullen verrast zijn hoe lekker het toch smaakt!

Geef het goede voorbeeld

Kinderen kopiëren gedrag. Als jij en je partner enthousiast zijn over eten en nieuwe dingen proberen, is de kans groter dat je kind dit ook zal doen.

Tip: Organiseer eens per week een ‘nieuw voedsel avond’ waar iedereen iets nieuws probeert.

Verwachtingsmanagement

Dit is cruciaal. Verwacht niet dat je kind plotseling alles lust na het lezen van deze blog. Het is een reis, een avontuur. En net zoals elk avontuur, gaat het met ups en downs.

Tip: Vier de kleine overwinningen. Als je kind eindelijk die broccoli probeert (zelfs als het maar een hapje is), maak er dan een feestje van.

Overleg met professionals

Als je echt bezorgd bent dat je kind niet genoeg voedingsstoffen binnenkrijgt, raadpleeg dan een kinderarts of voedingsdeskundige. Zij kunnen advies geven en eventueel een voedingsplan opstellen.

Smaak ontwikkelt zich

Omgaan met een kind dat niks lust kan voelen als een strijd zonder eind. Maar met geduld, creativiteit en begrip kom je al een heel eind. Onthoud dat smaken zich ontwikkelen en dat wat ze vandaag niet lusten, ze morgen misschien heerlijk vinden. Blijf aanbieden, blijf experimenteren en vooral: blijf lachen. Want voor je het weet, hebben ze weer een nieuwe fase en verlang je terug naar de dagen van ‘lust-ik-niet’!

Extra informatie

Wat is een monkey platter?
Overwin de eetstrijd met lastige eters
Een klein koksmaatje: Veilig koken met peuters
De strijd met peuters verlangt grenzen stellen

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
© afbeelding: 123rf.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *