Overwin de eetstrijd met lastige eters

We hebben allemaal wel eens te maken gehad met een kind dat “nee” zegt tegen broccoli, die gekke gezichten trekt bij het zien van wortels of die absoluut niets wil eten behalve die ene soort pasta. Ja, we hebben het over de lastige eters in ons midden.

Voel je niet ontmoedigd! Het is absoluut normaal voor kinderen om selectief te zijn over wat ze eten. Maar voordat je de handdoek in de ring gooit en je overgeeft aan een menu van enkel kipnuggets en friet, wil ik je een aantal tips en tricks geven die je kunnen helpen omgaan met jouw kleine lastige eter.

Overwin de eetstrijd met lastige eters

Begrijp de oorzaken

Het is belangrijk om te begrijpen dat kinderen niet zomaar lastige eters worden. Er kunnen verschillende redenen zijn waarom jouw kind bepaalde voedselgroepen vermijdt. Misschien proberen ze hun autonomie te tonen, hebben ze een gevoelige smaak of hebben ze gewoon een slechte dag.

Blijf geduldig en positief

Als een kind weigert te eten, is het makkelijk om gefrustreerd te raken. Maar onthoud, geduld is een schone zaak. Blijf positief, zelfs als ze weer weigeren. Door een vrolijke en positieve sfeer te creëren tijdens maaltijden, voelt jouw kind zich meer ontspannen en staat het meer open voor het proberen van nieuwe dingen.

Maak van hem een koksmaatje

Een andere geweldige manier om kinderen te helpen van eten te genieten, is door van maaltijden bereiden een gezamenlijke activiteit te maken. Maak hem je koksmaatje. Dit kan het kind helpen zich meer betrokken te voelen en geeft hen de kans om het gedrag van volwassenen te imiteren.

Het betrekken van je kinderen bij het kookproces kan hen helpen om meer open te staan voor verschillende soorten voedsel. Laat ze helpen bij het wassen van de groenten, het roeren van de saus of zelfs het kiezen van recepten. Door ze te betrekken bij het kookproces, zullen ze meer geneigd zijn om te proeven wat ze hebben helpen maken.

Verberg groenten in hun favoriete gerechten

Een andere tip is om groenten te verbergen in hun favoriete gerechten. Maak bijvoorbeeld een smoothie met spinazie en fruit of een pizza met verborgen groenten in de saus. Het is een slimme manier om ervoor te zorgen dat ze de voedingsstoffen binnenkrijgen die ze nodig hebben, zonder dat ze het doorhebben.

Bied een verscheidenheid aan

Herhaling kan snel verveling veroorzaken. Probeer daarom een verscheidenheid aan voedsel te bieden. Dit kan ook helpen om hun smaakpapillen te ontwikkelen en ze open te stellen voor nieuwe smaken.

Smaak verandert

Als je kind een voedingsmiddel weigert, probeer het dan op een later tijdstip nogmaals. Smaakpapillen van kinderen veranderen en wat ze vandaag niet lekker vinden, vinden ze misschien morgen wel heerlijk.

Vergeet niet, je bent niet alleen in deze strijd. Er zijn veel ouders die met precies dezelfde uitdagingen te maken hebben. Dus blijf volhouden en blijf experimenteren!

Extra informatie

Je kind lust niets, wat kan je hieraan doen?
Wat is een monkey platter?
Een klein koksmaatje: Veilig koken met peuters
De strijd met peuters verlangt grenzen stellen

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
© afbeelding: 123rf.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *