Wat is een monkey platter?

Ben je een ouder die worstelt met kieskeurige eters? Of misschien ben je gewoon op zoek naar manieren om het eten voor je kinderen leuker en gezonder te maken? Dan is de monkey platter iets voor jou!

Wat is een monkey platter?

Wat is een monkey platter?

Een monkey platter is een leuke, kleurrijke manier om eten aan je kinderen te presenteren. Het is een bord of schaal met kleine hoeveelheden van verschillende soorten voedsel. Dit kan van alles zijn: fruit, groenten, noten, kaas, brood, enzovoort. Het idee komt van hoe apen in het wild eten. Ze grazen de hele dag door, eten een beetje van dit, een beetje van dat, en krijgen zo een breed scala aan voedingsstoffen binnen.

Waarom is de monkey platter zo geweldig?

Nu vraag je je waarschijnlijk af: “Waarom zou ik mijn kind als een aap laten eten?” Nou, er zijn tal van redenen waarom de monkey platter zo goed is. Hier zijn er een paar:

Diversiteit aan voedingsstoffen

Een van de grootste voordelen van een monkey platter is de diversiteit aan voedingsstoffen die het biedt. Door verschillende soorten voedsel aan te bieden, krijgen je kinderen een breed scala aan vitamines en mineralen binnen. Dit is niet alleen goed voor hun groei en ontwikkeling, maar het helpt hen ook om te leren houden van verschillende soorten voedsel.

Bevordert zelfstandigheid

Monkey platters geven kinderen de kans om zelf te kiezen wat ze willen eten. Dit bevordert hun zelfstandigheid en helpt hen om zelf beslissingen te nemen. Het kan ook helpen om eetproblemen te verminderen, omdat kinderen eerder geneigd zijn om te eten als ze controle hebben over wat ze eten.

Maakt eten leuk

Laten we eerlijk zijn, etenstijd kan soms een strijd zijn. Maar met een monkey platter wordt het een leuke, interactieve ervaring. Kinderen zullen genieten van het kiezen en proeven van verschillende soorten voedsel. Het is ook een geweldige manier om kleur en creativiteit toe te voegen aan de maaltijd.

Welke voeding is geschikt voor de monkey platter?

Een Monkey Platter kan een verscheidenheid aan voedingsmiddelen bevatten, wat het een geweldige manier maakt om je kind kennis te laten maken met nieuwe smaken en texturen. Het doel is om een kleurrijke en aantrekkelijke presentatie te maken die het kind uitnodigt om te proberen.

Hier zijn enkele voedingsmiddelen die je in een Monkey Platter kunt opnemen:

Groenten: Dit kan een mix zijn van rauwe en gekookte groenten, zoals wortelen, komkommers, paprika’s, tomaten, broccoli, enz.

Fruit: Fruit kan vers of gedroogd zijn, zoals druiven, appels, bananen, aardbeien, rozijnen, enz.

Eiwitbronnen: Je kunt kleine stukjes kaas, gekookte kip, ham, of hummus toevoegen voor eiwitten.

Granen: Dit kan iets zijn als volkoren crackers, popcorn, of een klein stukje brood.

Dips: Voeg een paar dips toe, zoals hummus, yoghurt, of een zelfgemaakte dressing om de smaak te variëren.

Het is ook een goed idee om variatie in de Monkey Platter te brengen door regelmatig verschillende voedingsmiddelen te wisselen. Dit moedigt kinderen aan om een breed scala aan voedingsmiddelen te proberen en helpt bij de ontwikkeling van hun smaakpalet​.

Extra informatie

Je kind lust niets, wat kan je hieraan doen?
Overwin de eetstrijd met lastige eters
Een klein koksmaatje: Veilig koken met peuters
De strijd met peuters verlangt grenzen stellen

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
© afbeelding: 123rf.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *