Jaloezie in het gezin, niet fijn, wel normaal

Zijn jullie ooit in een situatie terechtgekomen waarin één van je kinderen de nieuwe tekening van hun broer of zus afkraakt – of zelfs verscheurd, of misschien zelfs boos wordt als je even tijd doorbrengt met hun jongere broertje of zusje? Dan ben je waarschijnlijk bekend met de kleine groene monster genaamd jaloezie. Jaloezie kan een lastig onderwerp zijn om aan te pakken, maar het is een normaal onderdeel van het gezinsleven. Het gebeurt in veel (zeg gerust: “alle”) gezinnen, dus jullie zijn zeker niet de enige.

Jaloezie in het gezin

Waar komt die jaloezie vandaan?

Als eerste is het belangrijk dat we begrijpen waar jaloezie vandaan komt. Het is een natuurlijke menselijke emotie, net als blijdschap, verdriet, angst en woede. Kinderen ervaren deze emotie wanneer ze voelen dat hun status of relatie met een belangrijk persoon (zoals een ouder) wordt bedreigd door een ander.

Het is belangrijk om te onthouden dat jaloezie niet per se een negatieve emotie is. Het is een teken dat je kind gehecht is aan je en waarde hecht aan je aandacht en liefde. Dit betekent echter niet dat het niet kan leiden tot negatieve situaties of gevoelens.

De geboorte van een broertje of zusje

Een van de meest voorkomende momenten waarop jaloezie opduikt, is bij de geboorte van een broertje of zusje. Oudere broers en zussen kunnen zich bedreigd voelen door de aandacht en zorg die een nieuwe baby nodig heeft. Ze kunnen het gevoel hebben dat ze minder aandacht krijgen en hierdoor jaloers worden.

Hoe ga je hiermee om? Het is cruciaal om je oudere kind(eren) te betrekken bij de zorg voor de nieuwe baby. Laat ze helpen met het verschonen van luiers, het voeden van de baby of het zingen van slaapliedjes. Dit helpt ze om zich belangrijk en betrokken te voelen. Vergeet ook niet om wat één-op-één tijd door te brengen met je oudere kind(eren). Dit kan zo simpel zijn als een verhaaltje voor het slapen gaan, een spelletje spelen of gewoon een gesprek voeren over hun dag.

Wat zijn symptomen van jaloezie?

Jaloezie kan zich op verschillende manieren manifesteren, afhankelijk van de persoon en de situatie. Hier zijn enkele veelvoorkomende symptomen van jaloezie:

Veranderd gedrag
Dit kan variëren van subtiele veranderingen, zoals verminderde communicatie, tot meer uitgesproken gedrag zoals agressie of pesten.

Negatieve gevoelens
Jaloezie gaat vaak gepaard met gevoelens van onzekerheid, angst, woede of verdriet.

Competitief gedrag
Mensen die jaloers zijn, proberen vaak te concurreren met de persoon op wie ze jaloers zijn, in een poging de aandacht of goedkeuring te winnen die ze denken te missen.

Overmatige bezorgdheid over vergelijkingen
Een jaloers persoon kan zich constant vergelijken met anderen en zich zorgen maken over hoe ze zich verhouden tot hen.

Verminderd zelfbeeld
Jaloezie kan leiden tot gevoelens van minderwaardigheid en een verminderd zelfbeeld.

Stress en angst
Langdurige jaloezie kan leiden tot chronische stress en angst.

Het is belangrijk om te onthouden dat deze symptomen ook kunnen wijzen op andere emotionele problemen, en dat het belangrijk is om een professional te raadplegen als je je zorgen maakt over het gedrag of de emotionele toestand van je kind.

Jaloezie op latere leeftijd

Naarmate kinderen ouder worden, kan jaloezie zich op verschillende manieren manifesteren. Ze kunnen jaloers zijn op de prestaties van hun broers en zussen, de aandacht die ze krijgen van hun ouders, of zelfs hun bezittingen. Om dit aan te pakken, is het belangrijk om ieder kind als een individu te behandelen en hun unieke prestaties en vaardigheden te erkennen. Probeer ook eerlijk en consistent te zijn in je aandacht en liefde voor al je kinderen. Laat ze weten dat je van al je kinderen evenveel houdt, ongeacht hun prestaties of gedrag.

Daarnaast is het goed om open gesprekken te voeren over jaloezie. Leg uit dat het normaal is om deze gevoelens te hebben, maar dat het belangrijk is hoe we ermee omgaan. Moedig je kinderen aan om hun gevoelens te uiten en te delen, en geef ze de tools om deze emoties op een gezonde manier te beheren.

Is jaloezie een teken van liefde?

Jaloezie kan inderdaad worden geïnterpreteerd als een teken van liefde, maar het is belangrijk om te begrijpen dat het een complexe emotie is. Jaloezie ontstaat vaak uit een gevoel van bedreiging of angst om iets waardevols te verliezen. In de context van een gezin kan een kind jaloers worden als ze het gevoel hebben dat de aandacht of liefde van een ouder wordt ‘weggenomen’ door een broer of zus. Dit kan gezien worden als een teken dat het kind veel om de ouder geeft en hun aandacht en liefde waardeert.

Echter, hoewel jaloezie kan voortkomen uit liefde, is het belangrijk om te onthouden dat het ook een moeilijk te hanteren emotie kan zijn, zowel voor kinderen als voor volwassenen. Het kan leiden tot negatieve gevoelens zoals woede, verdriet of zelfs wrok. Daarom is het belangrijk voor ouders om deze emotie serieus te nemen en kinderen te helpen om op een gezonde manier met hun gevoelens om te gaan.

Wat voor emotie is jaloezie?

Jaloezie is een complexe emotie die vaak voortkomt uit een combinatie van andere gevoelens zoals angst, onzekerheid, en verdriet. Het wordt vaak ervaren wanneer iemand het gevoel heeft dat hij of zij iets waardevols (zoals aandacht, genegenheid, of bezittingen) kan verliezen aan een ander.

In de context van kinderen binnen een gezin kan jaloezie ontstaan als een kind zich bedreigd voelt door de aandacht die een ouder aan een ander kind geeft. Dit kan leiden tot gevoelens van onzekerheid (voelt de ouder nog wel evenveel liefde voor mij?) en verdriet (ik mis de exclusieve aandacht van mijn ouder).

Extra informatie

Voorbereiden op de komst van een zusje of broertje
Een fantasievriendje, hoe ga je hiermee om?
Wanneer begin je met het geven van zakgeld?
Kan het kwaad peuters naar TV te laten kijken?

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
© afbeelding: 123rf.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *