Wanneer begin je met het geven van zakgeld?

Wanneer begin je met het geven van zakgeld aan je kinderen? En hoeveel geef je dan? Het lijkt misschien een eenvoudige vraag, maar zoals bij veel dingen in de opvoeding, is er meer aan de hand dan op het eerste gezicht lijkt. Laten we dus samen duiken in de wereld van zakgeld!

Wanneer begin je met het geven van zakgeld?

De juiste leeftijd om te beginnen met zakgeld

Dus, wanneer begin je met het geven van zakgeld aan je kinderen? Er is geen vaste leeftijd, maar de meeste financiële experts en kinderpsychologen zijn het erover eens dat de leeftijd van 6 tot 7 jaar een goed startpunt is. Op deze leeftijd beginnen kinderen het concept van geld en de waarde ervan te begrijpen. Ze beginnen ook de basis van rekenen op school te leren, wat helpt bij het omgaan met geld.

Maar onthoud, elk kind is anders. Sommige kinderen kunnen eerder klaar zijn om met zakgeld om te gaan, terwijl anderen misschien wat meer tijd nodig hebben. Het belangrijkste is om te kijken naar de individuele ontwikkeling van je kind.

Hoeveel zakgeld geef je?

Dan komen we bij de volgende grote vraag – hoeveel zakgeld geef je? Ook hier is er geen vast bedrag. Het hangt af van verschillende factoren zoals je financiële situatie, de leeftijd van je kind, en de kosten van het leven in jouw omgeving.

Een algemene richtlijn die vaak wordt aangehaald, is om je kind per week hetzelfde aantal euro’s te geven als zijn of haar leeftijd. Dus als je kind 7 is, geef je 7 euro per week. Deze regel kan je helpen om een startpunt te bepalen, maar voel je vrij om aan te passen op basis van wat voor jou en je gezin werkt.

Het doel van zakgeld

Nu je weet wanneer en hoeveel zakgeld je moet geven, vraag je je misschien af, wat is eigenlijk het doel van zakgeld? Welnu, zakgeld kan als een belangrijk leermiddel dienen voor kinderen.

Leren over geldbeheer
Door zakgeld te geven, leren kinderen hoe ze met geld moeten omgaan. Ze leren over sparen, uitgeven, en soms ook over het concept van investeren. Dit zijn waardevolle vaardigheden die ze de rest van hun leven zullen gebruiken.

Leren over verantwoordelijkheid
Wanneer kinderen hun eigen geld hebben, leren ze ook verantwoordelijkheid. Ze leren dat ze keuzes moeten maken en dat die keuzes gevolgen hebben. Als ze al hun geld in één keer uitgeven, moeten ze wachten tot de volgende ‘betaaldag’ om meer te krijgen.

Leren over de waarde van geld
Tenslotte helpt zakgeld kinderen om de waarde van geld te begrijpen. Als ze hun eigen geld hebben om uit te geven, gaan ze begrijpen wat dingen kosten en hoe hard je moet werken om geld te verdienen.

Maar net als met alles, heeft ook het geven van zakgeld zijn voor- en nadelen.

Voordelen van zakgeld

Allround groei
In onze moderne samenleving speelt geld een grote rol. Het vroeg leren begrijpen van geld kan bijdragen aan de algemene ontwikkeling van je kind. Door zakgeld te krijgen, leren kinderen waar ze geld aan moeten uitgeven en waar ze moeten sparen.

Hulp in geval van nood
Hoewel je als ouder nooit je kinderen alleen wilt laten, zijn er momenten waarop dat toch gebeurt. Als kinderen zakgeld hebben, hoef je je minder zorgen te maken. Ze kunnen bijvoorbeeld veilig thuis komen als ze ergens vastzitten.

Geldbeheer
Zakgeld leert kinderen de waarde van geld en helpt bij het ontwikkelen van managementvaardigheden. Ze leren om verstandig met geld om te gaan en onnodige uitgaven te vermijden.

Leren van de waarde van geld
In het begin zullen kinderen misschien snel hun zakgeld uitgeven, maar na verloop van tijd zullen ze leren dat het beter is om niet al het geld in één keer uit te geven. Ze leren hoe moeilijk het is om geld te verdienen en te sparen.

Zelfstandigheid
Het geven van zakgeld kan ook een zekere mate van onafhankelijkheid in de kinderen bevorderen. Dit zorgt voor een positieve houding en zelfstandigheid die niet gevonden wordt bij kinderen die geen zakgeld krijgen​.

Nadelen van zakgeld

Maar zoals bij alles, zijn er ook nadelen aan verbonden:

Onzorgvuldigheid
Als kinderen ineens een groot bedrag krijgen, kunnen ze het geld onnodig gaan uitgeven. En als ze alles hebben uitgegeven, kunnen ze terugkomen en om meer geld vragen. Dit kan leiden tot een houding van geld uitgeven wanneer ze maar willen.

Gebrek aan toezicht
Als ouders denken dat hun taak klaar is zodra ze zakgeld hebben gegeven, kunnen ze het mis hebben. Het is belangrijk om toezicht te houden op waar je kinderen hun zakgeld aan uitgeven.

Pesten
Hoewel dit zeldzaam is, kan het gebeuren dat andere kinderen je kind gaan pesten als ze weten dat je kind zakgeld krijgt.

Te jong
Kindertijd is een tijd waarin kinderen nog niet volwassen genoeg zijn om te begrijpen waar ze hun geld aan moeten uitgeven.

Onnodige uitgaven
Met veel geld in handen kunnen kinderen geneigd zijn om dingen te kopen die ze in eerste instantie aantrekkelijk vinden, maar waar ze later misschien niet meer van houden. Ze kunnen ook geld uitgeven aan onnodige en verspillende dingen​.

Extra informatie

Wat zegt de leerplicht over vakantiedagen buiten de schoolvakanties?
Is de vrijwillige ouderbijdrage echt vrijwillig?

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
© afbeelding: 123rf.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *