Doorkomende tandjes, van kwijlen tot bijten!

Een van de meest slopende (maar toch zoete) momenten in het leven van je baby is de fase van de doorkomende tandjes. Het begint doorgaans met een hoop gekwijl en onstabiel gedrag (veel huilen). Een ander duidelijk signaal is een knobbeltje op het tandvlees, wat vaak de plek markeert waar een tandje doorkomt. Kauw- en bijtbehoefte zijn ook veelvoorkomende symptomen; je baby zal waarschijnlijk alles willen bijten wat binnen handbereik is. Slecht slapen en slecht drinken kunnen eveneens wijzen op ongemak veroorzaakt door doorkomende tandjes. En als je baby aan zijn oren trekt of over zijn wangetjes wrijft, probeert hij mogelijk de pijn te verlichten. Let wel, bij aanhoudende klachten als koorts of diarree is het verstandig een arts te raadplegen.

Doorkomende tandjes, van kwijlen tot bijten!

Wanneer komen de eerste tandjes?

De eerste tandjes van een baby kunnen doorkomen tussen de 4 en 7 maanden. Dit is echter een algemene richtlijn en het kan per kind verschillen. Sommige baby’s kunnen al eerder tandjes krijgen, terwijl anderen pas na hun eerste verjaardag hun eerste tand zien verschijnen.

Het is meestal zo dat de twee middelste snijtanden aan de onderkant als eerst doorkomen, gevolgd door de twee middelste snijtanden aan de bovenkant. Maar zoals met veel dingen in de kindertijd, is er een breed scala aan wat als ‘normaal’ wordt beschouwd. Als je je zorgen maakt over het doorkomen van de tandjes van je baby, is het altijd een goed idee om een kinderarts te raadplegen voor deskundig advies.

Maar maak je geen zorgen als jouw kleine Einstein of Marie Curie wat achterloopt; sommige baby’s krijgen hun eerste tand pas na hun eerste verjaardag.

Volgorde van doorkomen: Wat kun je verwachten?

Tandjes komen meestal door in een bepaalde volgorde, hoewel er altijd uitzonderingen zijn. Het is niet alsof je baby een handleiding leest! Maar hier is een algemene volgorde:

Centrale snijtanden onderaan
Deze zijn meestal de eersten die doorkomen.

Centrale snijtanden bovenaan
Vlak daarna volgen deze twee.

Laterale snijtanden
Deze bevinden zich naast de centrale snijtanden, zowel boven als onder.

Eerste kiezen
Deze zitten wat verder naar achteren in de mond.

Hoektanden
Deze komen meestal door na de eerste kiezen.

Tweede kiezen
Meestal de laatsten die doorkomen, rond de leeftijd van 2 tot 3 jaar.

Symptomen: hoe weet je dat het zover is?

Er zijn een paar klassieke tekenen die erop wijzen dat je baby last heeft van doorkomende tandjes:

  • Overmatig kwijlen
  • Huilerig en prikkelbaar gedrag
  • Het tandvlees is rood en gezwollen
  • Weigering om te eten
  • Moeilijk kunnen slapen

Als je baby koorts heeft of diarree krijgt, is het belangrijk om een arts te raadplegen. Deze symptomen worden meestal niet veroorzaakt door doorkomende tandjes en kunnen een teken zijn van een andere aandoening.

Doorkomende tandjes, van kwijlen tot bijten!

Wat kun je doen aan de pijn?

Koelen

Koude dingen kunnen het tandvlees verzachten. Geef je baby een koud washandje om op te bijten, of gebruik een speciale bijtring die je in de koelkast kunt leggen.

Massages

Een zachte massage van het tandvlees kan ook verlichting bieden. Was je handen goed en wrijf zachtjes over het tandvlees van je baby.

Pijnstillers

Als de pijn echt te veel wordt, kun je overwegen om een kindvriendelijke pijnstiller te gebruiken. Raadpleeg altijd een arts voordat je medicijnen geeft aan je baby.

Natuurlijke remedies

Er zijn ook natuurlijke remedies beschikbaar, zoals kamillethee. Maar wees voorzichtig en overleg altijd met een arts voordat je een nieuw middel probeert.

Het wordt beter!

Ja, het is een moeilijke periode, zowel voor jou als voor je baby. Maar onthoud dat dit slechts een fase is en dat het beter wordt. Binnenkort zal je baby een glanzende nieuwe glimlach hebben om al die slapeloze nachten goed te maken.

Extra informatie

De tranen van je baby bij doorkomende tandjes
Wiebeltanden? Daar komt de tandenfee!
De fopspeen: een zegen of een vloek?
Eerste hulp bij tandjes krijgen
Een beugel: Wie draagt de kosten en wat betekent het voor je kind?
Gebitsverzorging tijdens de zwangerschap

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
© afbeelding: 123rf.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *