De tranen van je baby bij doorkomende tandjes

Het krijgen van de eerste tandjes is een belangrijke mijlpaal in de ontwikkeling van je baby, maar de tijd van doorkomende tandjes kan ook een periode zijn van tranen, ongemak en onrust.

Doorkomende tandjes bij je baby

Wat zijn de symptomen van doorkomende tandjes?

De meeste baby’s krijgen hun eerste tandje rond de zes maanden, maar dit kan variëren van drie maanden tot een jaar. Symptomen die kunnen wijzen op doorkomende tandjes zijn onder andere kwijlen, een rode en gezwollen plek waar het tandje doorkomt, huilerig en prikkelbaar zijn, en een verandering in eetlust. Je baby kan ook meer aan speeltjes en andere voorwerpen zuigen en bijten om de druk op het tandvlees te verlichten.

Hoe kun je de pijn verzachten?

Er zijn verschillende manieren om het ongemak van doorkomende tandjes te verminderen. Een gekoelde bijtring kan verlichting bieden; de kou helpt om de ontsteking te verminderen en verdooft enigszins het tandvlees. Zorg ervoor dat de bijtring niet bevroren is, want dit kan te intens zijn voor het gevoelige tandvlees van je baby. Zachte druk door het masseren van het tandvlees met een schone vinger kan ook helpen. Daarnaast zijn er speciale gels verkrijgbaar bij de apotheek die bedoeld zijn om de pijn bij doorkomende tandjes te verzachten; deze bevatten vaak een licht verdovende stof. Het is belangrijk om producten te gebruiken die veilig zijn voor baby’s, dus lees altijd goed de instructies en raadpleeg zo nodig een arts.

In welke volgorde komen de tandjes door?

De volgorde waarin tandjes doorkomen kan enigszins verschillen, maar over het algemeen verschijnen de onderste middelste snijtanden eerst, gevolgd door de bovenste middelste snijtanden. Daarna komen de tanden naast de snijtanden door, zowel boven als onder. De eerste kiezen verschijnen meestal rond de leeftijd van een jaar, gevolgd door de hoektanden (de puntige tanden naast de snijtanden) en ten slotte de achterste kiezen, die doorkomen rond het tweede levensjaar.

Hoe om te gaan met slapeloze nachten?

Slaapproblemen zijn niet ongewoon tijdens deze periode. Het kan helpen om een rustige, comfortabele omgeving te creëren en je baby te helpen ontspannen voor het slapengaan. Een warm bad, een rustig slaapliedje of zachtjes wiegen kan soms wonderen doen. Het is ook belangrijk om consistent te zijn met slaaptijden en routines, zelfs als je baby midden in de nacht wakker wordt.

Blijf alert op tekenen van meer ernstige problemen

Hoewel de symptomen van doorkomende tandjes meestal mild zijn, is het goed om alert te zijn op tekenen van meer ernstige problemen zoals hoge koorts, langdurige huilbuien of diarree. Deze kunnen wijzen op andere gezondheidsproblemen waarvoor medische aandacht nodig is.

Extra informatie

Doorkomende tandjes, van kwijlen tot bijten!
Wiebeltanden? Daar komt de tandenfee!
Eerste hulp bij tandjes krijgen

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
© afbeelding: 123rf.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *