De beste bezuinigingstips, kwaliteit van leven in te leveren!

Je kijkt naar je bankrekening en het angstzweet breekt je uit: het saldo is al weer op nul, maar je bent nog niet eens halverwege de maand. Die lunch met vrienden, het etentje dat je voor je gezin wilt maken – hoe moet dat nu? Als dit een eenmalige blunder was, zou je er nog om kunnen lachen. Maar als dit maand na maand gebeurt, is het tijd om de alarmbellen te laten rinkelen. Dit is het moment waarop je beseft dat er iets moet veranderen, en snel. Het wordt tijd om actie te ondernemen, voordat die financiële stress je leven gaat beheersen. Gelukkig ben je hier, en ik heb precies wat je nodig hebt: een blog vol met de beste bezuinigingstips om je geld weer op de rit te krijgen!

De beste bezuinigingstips, kwaliteit van leven in te leveren!

Boodschappen slim aanpakken

Shoppen met een lijstje
Bereid je voor om je volgende supermarktbezoek anders aan te pakken. Maak altijd een lijstje voor je gaat winkelen en houd je eraan. Dit helpt je te voorkomen dat je impulsief dingen koopt die je niet echt nodig hebt.

Aanbiedingen in de gaten houden
Bekijk de aanbiedingen en seizoensproducten. Koop wat in de aanbieding is, maar zorg er wel voor dat het iets is dat je echt nodig hebt!

Winkels vergelijken
Doe wat onderzoek voordat je boodschappen gaat doen. Verschillende winkels hebben verschillende aanbiedingen en prijzen. Maak gebruik van apps of websites die prijzen vergelijken, zodat je weet waar je de beste deal krijgt.

Huismerk kiezen
Overweeg huismerkproducten in plaats van bekende merken. Ze zijn vaak net zo goed maar veel goedkoper. Het verschil in prijs, maar niet in kwaliteit, zal je verbazen!

Beter plannen (minder eten weggooien)
Plan je maaltijden van tevoren en koop precies wat je nodig hebt. Zo voorkom je dat je voedsel moet weggooien omdat het bederft voordat je de kans hebt gehad om het te gebruiken.

Boodschappen per week doen
Door je boodschappen één keer per week te doen, voorkom je impulsieve aankopen en kun je beter plannen. Maak een lijst en houd je eraan!

Restjesdag
Heb je nog wat over van de vorige maaltijden? Maak er een restjesdag van! Gooi alles bij elkaar in een pan voor een heerlijke stoofpot of maak een creatieve salade.

Met het seizoen mee eten
Seizoensproducten zijn vaak goedkoper en smaken beter. Kijk wat er in het seizoen is en baseer je maaltijden daarop.

Boodschappenbudget en contant betalen
Stel een vast budget voor boodschappen in en betaal contant. Dit helpt je om je aan je budget te houden en bewuster te zijn van wat je uitgeeft.

Ga niet met een lege maag boodschappen doen
Wanneer je honger hebt, ben je geneigd om meer en onnodige dingen te kopen. Eet iets voordat je gaat winkelen, en je zult merken dat je minder onnodige aankopen doet.

Pas recepten een beetje aan
Denk na over de ingrediënten van een gerecht. Er kan vaak best wat minder vlees of vis in, zonder dat het de smaak bederft. Experimenteer en vind de juiste balans.

Neem je eigen tas mee
Niet alleen milieuvriendelijk maar ook kostenbesparend. Vele kleintjes maken een grote, en die paar centen voor een plastic tas tellen op de lange termijn op.

Tweedehands winkels en marktplaats
Geef gebruikte items een tweede kans. Veel dingen die je nodig hebt, zijn in goede staat tweedehands beschikbaar voor een fractie van de prijs.

Bezoek (Online) outletshops
Je kunt kwaliteitskleding vinden tegen gereduceerde prijzen.

Verkoop oude kinderkleding
Websites zoals eBay en Marktplaats zijn geweldig om gebruikte kleding te verkopen.

Strijk kleding als het nog vochtig is
Dit maakt het strijken makkelijker en sneller, en bespaart tijd en energie.

Gebruik licht alleen waar nodig
Verlicht alleen de ruimtes waar je bent om energie te besparen.

Zoek naar kortingen voor dagjes uit
Websites zoals Marktplaats kunnen kortingskaartjes hebben voor pretparken en andere attracties.

Aanmelden voor nieuwsbrieven met prijsvragen
Winacties en aanbiedingen kunnen leiden tot gratis of goedkope producten.

Tweedehands speelgoed
Kinderen zullen het niet erg vinden als speelgoed tweedehands is. Het kan net zo spannend en nieuw voor hen zijn.

Gratis producten
Websites bieden soms gratis samples aan. Profiteer hiervan als je kunt.

Spaar kleingeld
Gooi kleingeld in een spaarpot. Het telt op!

Aangelengde ranja
Een beetje water toevoegen kan de limonade verlengen zonder al te veel smaak te verliezen.

Beperk impulsaankopen
Plan je aankopen en vermijd onnodige uitgaven.

Herbruikbare zakjes en verpakkingen
Boterhamzakjes kunnen worden hergebruikt als poepzakjes voor de hond, of voor andere doeleinden.

Geniet van gratis koffie
Sommige winkels bieden gratis koffie aan. Geniet ervan!

Eet bij familie
Een extra bezoek aan (schoon)ouders kan een gezellige en gratis maaltijd betekenen.

Knip open lege tubes
Je kunt vaak nog een beetje product uit een ‘lege’ tube halen door hem open te knippen.

Voeg water toe aan shampooflessen
Een beetje water kan een ‘lege’ fles shampoo weer tot leven brengen voor nog een paar keer gebruik.

Zeg vaarwel tegen onnodige abonnementen

Inventariseer je abonnementen
Heb je echt dat sportschoolabonnement nodig als je maar één keer per maand gaat? Of die tijdschriften die je nooit leest? Bekijk je bankafschriften en inventariseer alle abonnementen, zeg op wat je niet gebruikt.

Delen is besparen
Heb je een abonnement op een tuinierservice, krant, of streamingdienst? Overweeg dan om dit te delen met je buren. Je kunt de kosten splitsen en toch genieten van de diensten. Communicatie is hierbij essentieel om te zorgen dat iedereen tevreden is met de regeling.

Bibliotheekabonnement
Een goedkoper alternatief voor het kopen van boeken.

De leesmap
Ben je een fervent lezer van tijdschriften? Overweeg dan een leesmap in plaats van afzonderlijke abonnementen. Een leesmap biedt je toegang tot verschillende tijdschriften voor een fractie van de prijs van losse abonnementen.

Laat je niet gek maken met die loterijen
De verleiding van loterijen kan groot zijn, vooral met de dromen van rijkdom die ze verkopen. Maar de realiteit is dat de meeste mensen meer uitgeven aan loterijen dan ze winnen. Als je graag speelt, stel dan een klein, vast budget in voor dit plezier, en overschrijd dit niet.

Wat heb je nou echt nodig?
Neem de tijd om al je abonnementen op een rij te zetten. Bekijk wat je werkelijk gebruikt en wat je kunt missen. Soms hebben we abonnementen lopen die we nauwelijks of niet gebruiken, en die kunnen zonder veel gedoe worden geannuleerd. Hier kun je echt geld mee besparen!

Onderhandelen kan lonen
Het kan zijn dat je al jarenlang klant bent bij dezelfde leveranciers voor diensten zoals internet, energie, of verzekeringen. Hoewel dit gemakkelijk en vertrouwd is, betekent het niet dat je niet kunt onderhandelen over de prijs of voorwaarden.

Bekijk je verzekeringen
Kijk kritisch naar al je verzekeringen. Zijn ze allemaal wel nuttig? Misschien betaal je voor dekking die je niet echt nodig hebt.

Energie besparen thuis

Slimme thermostaten
Investeer in een slimme thermostaat om je verwarmingskosten te beheersen. Zo kun je veel energie besparen zonder dat je comfort verliest.

LED-verlichting
Vervang oude gloeilampen door LED-verlichting. Deze investering verdien je snel terug door de lagere energierekening.

Handdoek langer gebruiken
Door je handdoek een dag langer te gebruiken om af te drogen na het douchen, verminder je de waslast. Minder wassen betekent minder water- en energieverbruik.

Plaats je koelkast correct
Je koelkast minimaal 10cm van de wand plaatsen zorgt voor een betere luchtcirculatie, waardoor het apparaat efficiënter werkt en minder elektriciteit verbruikt.

Overstap naar een andere energieleverancier
Door over te stappen naar een andere energieleverancier kun je een betere deal krijgen. Vergelijk tarieven en kies een leverancier die past bij je behoeften en budget.

Overweeg een dynamisch energiecontract
Een dynamisch energiecontract past de prijs aan op basis van de markt. Dit kan goedkoper zijn op momenten dat de vraag naar energie laag is.

Trek een trui aan
Een dikkere trui of vest aantrekken in plaats van de verwarming hoger zetten, kan 1 à 2 graden stoken schelen. Dit is ten eerste milieuvriendelijk en ten tweede kostenbesparend.

Steek een kaarsje aan
Kaarsen geven niet alleen sfeerlicht, maar ook een beetje warmte. Dit kan een gezellige en zuinige manier zijn om een kamer op te warmen.

Sluit apparaten af
Als je een apparaat niet gebruikt, sluit het dan volledig af in plaats van het op stand-by te laten staan. Dit bespaart elektriciteit.

Vervang oude ramen
Oude ramen vervangen met dubbele of driedubbele beglazing kan warmteverlies verminderen, waardoor je minder hoeft te stoken.

Haal opladers uit het stopcontact
Als apparaten zijn opgeladen, haal dan de oplader uit het stopcontact om energieverspilling tegen te gaan.

Gebruik radiatorfolie
Radiatorfolie reflecteert warmte terug de kamer in, waardoor je radiator efficiënter werkt.

Gebruik een waterkoker
Een waterkoker is meestal efficiënter dan een fluitketel of pan voor het verwarmen van water. Dit bespaart tijd en energie.

Reinig filters van apparaten
Regelmatig de filters van apparaten zoals airconditioners en drogers reinigen zorgt ervoor dat ze efficiënter werken, waardoor je energie bespaart.

Vervoer

Openbaar vervoer en fietsen
Gebruik het openbaar vervoer of de fiets in plaats van de auto. Dit is niet alleen goed voor je portemonnee maar ook voor het milieu.

Carpoolen
Door samen met collega’s of vrienden te rijden, kun je de kosten van brandstof en onderhoud delen.

Zoek een goedkopere pomp
Vergelijk prijzen bij verschillende tankstations. Soms is een klein stukje omrijden de moeite waard.

Banden op spanning houden
Dit verbetert de brandstofefficiëntie van je auto, waardoor je minder aan brandstof uitgeeft.

Rij langzamer
Een constante, gematigde snelheid kan het brandstofverbruik verminderen.

Houd je aan verkeersregels
Dit kan dure bekeuringen voorkomen.

Extra informatie

Praktische bespaartips voor jonge gezinnen
Financiële veranderingen: Verdwijnen energietoeslag aderlating voor laagste inkomens
Leven met je gezin in armoede
Low budget vakantietips! Op vakantie met een beperkt budget!
Voor iedere dag van de zomervakantie een gratis activiteit!

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
© afbeelding: 123rf.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *