Voor iedere dag van de zomervakantie een gratis activiteit!

Het leven is al duur genoeg en zes weken zomervakantie is een lange tijd om door te komen. Ben je op zoek naar iets te doen in de zomervakantie, maar wil je niet een fortuin spenderen? Je bent hier op de juiste plek! Ik heb hier een lijst samengesteld met 42 gratis activiteiten die je deze zomer kunt doen. Zonder maar één cent uit te geven.

Voor iedere dag van de zomervakantie een gratis activiteit!

42 GRATIS activiteiten voor tijdens de zomervakantie!

1. Ga op avontuur in de natuur

Trek je wandelschoenen aan en ga op pad! Natuurwandelingen zijn niet alleen gratis, ze bieden je ook de mogelijkheid om te ontspannen, te bewegen en te genieten van de natuurlijke schoonheid om je heen.

2. Picknicken in het park

Neem een mand, wat snacks, een kleedje en je bent klaar voor een gezellige picknick in het park. Perfect voor een ontspannen middag met het hele gezin.

3. Gratis concerten of straatoptredens

Houd de lokale agenda in de gaten voor gratis concerten, festivals of straatoptredens. Muziek in de open lucht is altijd een feest!

4. Een stranddag

Niets schreeuwt meer ‘zomer’ dan een dagje aan het strand. Neem een boek mee, bouw een zandkasteel of neem een verfrissende duik in de zee.

5. Vrijwilligerswerk

Wil je iets goeds doen? Meld je dan aan voor vrijwilligerswerk. Het is een geweldige manier om terug te geven aan de gemeenschap en het voelt ook geweldig! Misschien kunnen de kids wel mee! Overigens vinden kinderen het ook geweldig om een dagje met papa of mama mee naar het werk te gaan.

6. Stadswandeling

Ontdek je stad op een nieuwe manier met een stadswandeling. Vaak zijn er online routes beschikbaar die je kunt volgen.

7. Maak een tijd capsule

Verzamel enkele voorwerpen die het huidige moment in de tijd weergeven (denk aan foto’s, een krantenknipsel, een getekende zelfportret) en stop deze in een doos. Graaf het in de tuin of verstop het ergens in huis om het in de toekomst te herontdekken.

8. Boekenclub

Start een boekenclub met je vrienden. Kies een boek dat iedereen kan lenen uit de bibliotheek en plan een datum voor de bespreking. Met kleine kinderen kun je leesboekjes onderling uitwisselen, zo heb je steeds wat nieuws om voor te lezen.

9. Gratis musea

Veel musea hebben bepaalde dagen of uren waarop de toegang gratis is. Plan je bezoek zorgvuldig en geniet van cultuur zonder een cent uit te geven.

10. Fietstochten

Pak je fiets en verken de omgeving. Het is gezond, leuk en helemaal gratis!

11. Maak een vlieger

Met wat stokjes, een vuilniszak en een beetje touw kun je een eigen vlieger maken. Vind een open veld en kijk hoe hoog je hem kan laten vliegen!

12. Leer Jongleren

Jongleren is een leuke vaardigheid om te leren en het enige wat je nodig hebt zijn drie ballen. Er zijn tal van tutorials online die kunnen helpen.

13. Papieren vliegtuig wedstrijd

Maak verschillende modellen van papieren vliegtuigjes en houd een wedstrijd om te zien welke het verst of hoogst vliegt.

14. Maak een plakboek

Een plakboek is een leuke manier voor kinderen om hun zomerherinneringen bij te houden. Ze kunnen foto’s, tekeningen, of kleine souvenirs zoals schelpen of bloemen toevoegen.

15. Ga vissen

Heb je een visvergunning? Dan is vissen een rustige en ontspannende manier om de tijd te doden. Vergeet niet de vissen weer terug te zetten!

16. Boomhut bouwen

Als je een geschikte boom in je tuin hebt, kun je samen met je kinderen een boomhut bouwen. Dit is niet alleen leuk, maar ook een geweldige manier om bepaalde vaardigheden te leren.

17. Start een DIY-project

Ben je een beetje handig? Zoek online naar een leuk doe-het-zelf project en laat je creativiteit de vrije loop.

18. Outdoor filmavond

Met een beetje voorbereiding en een projector, kun je een magische filmavond onder de sterren organiseren.

19. Waterballon bowlen

Vul een paar ballonnen met water, zet lege flessen op een rij en probeer ze om te bowlen. Een perfect spel voor die hete zomerdagen!

20. Vogels spotten

Vogels spotten kan een rustige en bevredigende hobby zijn. Je leert meer over de natuur en het is helemaal gratis.

21. Leer koken of bakken

Duik de keuken in en leer een nieuw recept. Het is een vaardigheid die altijd van pas komt.

22. Kamperen in je eigen achtertuin

Zet een tent op in je achtertuin en beleef een nacht onder de sterren.

23. Schattenjacht

Organiseer een schattenjacht in je tuin of in het park. Het enige wat je nodig hebt, zijn enkele verborgen ‘schatten’ en een kaart. Dit zorgt gegarandeerd voor uren plezier!

24. Bouw een fort

Gebruik kussens, dekens, stoelen, en wat je ook maar in huis hebt om een episch fort te bouwen. Laat de fantasie van je kind de vrije loop.

25. Bezoek de bibliotheek

Bibliotheken hebben vaak gratis activiteiten voor kinderen in de zomervakantie, zoals leesclubs of knutselworkshops. Bovendien kunnen kinderen altijd nieuwe boeken ontdekken om te lezen!

26. Doe een wetenschappelijk experiment

Er zijn talloze eenvoudige en leuke wetenschappelijke experimenten die je thuis kunt doen met alledaagse voorwerpen. Zo kunnen kinderen op een leuke manier leren!

27. Straattekeningen maken met stoepkrijt

Geef je kinderen wat stoepkrijt en laat ze hun creativiteit loslaten op de stoep of oprit. Een leuke en kleurrijke manier om de dag door te brengen!

28. Spelen in de speeltuin

Speeltuinen zijn altijd een hit bij kinderen. Het is een geweldige manier voor hen om energie kwijt te raken en nieuwe vrienden te maken.

29. Fietsparcours maken

Met wat krijt of plakband kun je een fietsparcours maken in je oprit of op een rustige straat. Dit kan kinderen urenlang vermaken en hun fietsvaardigheden verbeteren.

30. Watergevecht

Niets zegt ‘zomer’ als een goed ouderwets watergevecht. Vul wat emmers of waterballonnen en laat het plezier beginnen!

31. Leer over de natuur

Ga op een natuurwandeling en leer je kinderen over verschillende planten en dieren. Maak er een speurtocht van om het nog leuker te maken!

32. Maak je eigen muziekinstrumenten

Gebruik alledaagse huishoudelijke voorwerpen om muziekinstrumenten te maken. Denk aan een lege doos als drum of een plastic fles gevuld met rijst als sambabal. Organiseer daarna een familieconcert!

33. Bezoek een boerderij

Veel boerderijen hebben open dagen waar je gratis kunt langskomen om de dieren te zien en iets te leren over het boerenleven.

34. DIY T-shirt schilderen

Heb je een oud wit T-shirt en wat verf? Laat je kinderen hun artistieke kant tonen door hun eigen T-shirts te schilderen.

35. Maak je eigen puzzel

Snijd een oud tijdschrift of foto in stukken en laat je kinderen de puzzel weer in elkaar zetten.

36. Doe een modeshow

Laat je kinderen hun mooiste of gekste outfits aantrekken en organiseer een modeshow in de woonkamer.

37. Organiseer een dansfeest

Zet wat muziek op en laat je kinderen hun beste dansmoves tonen. Niets leuker dan samen gek doen!

38. Bouw een vogelhuisje

Als je wat basisgereedschap en houtrestjes hebt, kun je samen een vogelhuisje bouwen. Hang het daarna in de tuin en kijk welke vogels er komen wonen.

39. Kijk naar de wolken

Ga liggen in het gras en kijk naar de wolken. Wie kan de leukste vormen ontdekken?

40. Schrijf en speel een toneelstukje

Schrijf samen een kort toneelstuk en speel het daarna uit. Vergeet de kostuums en de rekwisieten niet!

41. Maak een natuurdagboek

Maak tijdens wandelingen foto’s of tekeningen van de natuur en maak er thuis een mooi dagboek van.

42. Zelf ijsjes maken

Maak je eigen ijsjes met fruit, yoghurt of limonade. Heerlijk verkoelend en super leuk om te doen!

Zomervakantie

En met een dagelijkse activiteit uit deze lijst is de zomervakantie binnen no time om en heeft het je nauwelijks iets gekost. Heb jij nog meer gratis tips voor de zomervakantie? Laat dan een reactie achter in de comments, als inspiratie voor andere ouders.

Extra informatie

Leven met je gezin in armoede
Low budget vakantietips! Op vakantie met een beperkt budget!

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
© afbeelding: 123rf.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *