Financiële veranderingen: Verdwijnen energietoeslag aderlating voor laagste inkomens

Gisteren was het Prinsjesdag, de dag waarop de troonrede werd voorgelezen en de plannen van de regering voor het komende jaar bekend werden gemaakt. Er zijn veel financiële veranderingen op komst. Maar wat betekent dat nou echt voor jouw portemonnee?

Financiële veranderingen: Verdwijnen energietoeslag aderlating voor laagste inkomens

Wat verandert er voor je inkomen?

Volgend jaar ziet het er voor veel mensen financieel beter uit. Dankzij hogere salarissen en een stijging van de bijstand en het minimumloon hebben veel huishoudens meer geld te besteden. Maar als je tot de groep met de laagste inkomens behoort, is er minder goed nieuws. De energietoeslag gaat namelijk verdwijnen, en dat betekent dat je minder geld overhoudt. Bijvoorbeeld, als je een alleenstaande bent die bijstand ontvangt, zou je zonder deze wijziging € 36 extra per maand hebben. Maar door het wegvallen van de energietoeslag ga je er juist € 70 op achteruit.

Extra geld voor gezinnen

Heb je meerdere kinderen? Dan is er goed nieuws. De overheid gaat het kindgebonden budget aanpassen. Daardoor krijg je meer geld per kind, wat kan oplopen tot tussen de € 50 en € 370 extra per maand.

Afhankelijkheid van toeslagen

Het Centraal Planbureau had al gewaarschuwd: er moet meer gebeuren om armoede te voorkomen. Hoewel de regering luistert en extra geld beschikbaar stelt via huur- en kindtoeslagen, blijft de situatie zorgelijk. Als je bijvoorbeeld alleenstaand bent en bijstand ontvangt, kun je volgend jaar elke maand geld tekortkomen.

Veranderingen in huur- en zorgtoeslag

Als je huurtoeslag ontvangt, krijg je volgend jaar waarschijnlijk meer. Maar de extra zorgtoeslag die dit jaar nog gold, verdwijnt. Dat betekent dat je per maand € 30 tot € 50 minder krijgt.

Lonen en inflatie

De prijzen gaan volgens verwachting met 3,6% omhoog, maar de lonen stijgen gemiddeld met 5,2%. Dat klinkt goed, maar let op: als de prijzen harder stijgen dan verwacht, houd je minder over. En die 5,2% is een gemiddelde; in sommige sectoren kan je loon minder stijgen.

Wisselende financiële veranderingen

De financiële vooruitzichten voor volgend jaar zijn wisselend. Voor veel mensen is er goed nieuws, maar er zijn ook groepen die erop achteruitgaan. Houd de veranderingen goed in de gaten en pas je budget daarop aan.

Extra informatie

Alleenstaande moeders, hoe zwaar is het?
Tips om de kinderbijslag optimaal te benutten!
Wat zijn de kosten van een kind tot hij 18 is?
Leven met je gezin in armoede

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
© afbeelding: 123rf.com
Bron: Nibud

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *