Verlies van een klasgenoot. Wat kun je als school doen?

Je wilt er liever niet bij stilstaan, want jeugd hoort te bloeien en te leven. Toch kan het gebeuren dat je zoon of dochter te maken krijgt met het verlies van een klasgenoot. Dit kan door ziekte, maar bijvoorbeeld ook door een noodlottig ongeval. Dit kan voor je kind behoorlijk heftig zijn, want zo speelde hij nog verstoppertje met hem en het volgende moment is hij er niet meer. Hoe kun je je kind hierin begeleiden? Hoe begeleid je hem in de rouwverwerking? Welk rol kan school hierbij spelen?

Verlies van een klasgenoot. Wat kun je als ouder doen?

Emoties erkennen en begrijpen

Het is belangrijk om te erkennen dat elk kind anders reageert op verlies. Sommige kinderen kunnen zich terugtrekken, terwijl anderen boos of verdrietig kunnen zijn. Het is noodzakelijk om je kind ruimte te geven om deze emoties te uiten. Luister naar hem zonder te oordelen en probeer zijn gevoelens te valideren. Het is ook belangrijk om open en eerlijk met hem te praten over de dood, op een manier die geschikt is voor zijn leeftijd.

Steun van de school

Scholen spelen een essentiële rol bij het ondersteunen van leerlingen na het verlies van een klasgenoot. Het is belangrijk dat scholen een veilige en ondersteunende omgeving bieden waarin leerlingen hun gevoelens kunnen uiten. Dit kan via groepsgesprekken, één-op-één gesprekken met een counselor of door middel van kunst- en schrijfactiviteiten waarbij kinderen hun emoties kunnen uiten.

Scholen moeten overigens een duidelijk crisisinterventieplan hebben. Dit plan moet richtlijnen bevatten voor hoe te handelen in de directe nasleep van het verlies, inclusief communicatie met ouders, leerlingen en personeel. Zeker bij grootschalige rouw, is het belangrijk dat school dit direct goed oppakt. Het is belangrijk dat leerkrachten en ander schoolpersoneel training krijgen in het herkennen van tekenen van rouw en hoe ze leerlingen kunnen ondersteunen. Dit kan via professionele ontwikkelingsworkshops of trainingen over rouwverwerking en emotionele ondersteuning.

Het creëren van herinneringen

Een mooie manier om het verlies van een klasgenoot te verwerken, is door het creëren van blijvende herinneringen. Dit kan in de vorm van een gedenkplek op school, een herdenkingsdienst of een speciaal project zoals een fotoboek of kunstwerk. Deze activiteiten kunnen kinderen helpen bij het verwerkingsproces en bieden een manier om de overleden klasgenoot te herdenken.

Het creëren van een speciale ruimte op school waar leerlingen en personeel naartoe kunnen gaan om te rouwen of te reflecteren kan zeer waardevol zijn. Dit kan een rustige kamer zijn die is ingericht met comfortabele stoelen, wat boeken over rouwverwerking en materialen voor expressie zoals teken- of schrijfgerei.

Ouders en leerkrachten als rolmodellen

Kinderen kijken vaak naar volwassenen om te leren hoe ze met moeilijke situaties om moeten gaan. Als ouder of leerkracht is het daarom belangrijk om zelf ook open te zijn over je emoties. Dit betekent niet dat je al je gevoelens moet tonen, maar wel dat het oké is om verdriet te tonen en te praten over je eigen verwerkingsproces.

Het betrekken van ouders is belangrijk. Dit kan via ouderavonden of informatiebijeenkomsten waarin wordt besproken hoe ouders hun kinderen thuis kunnen ondersteunen en wat de school doet om hulp te bieden.

Professionele hulp zoeken

Soms kan professionele hulp nodig zijn om een kind door het rouwproces te begeleiden. Dit kan in de vorm van een kinderpsycholoog of rouwconsulent. Deze professionals kunnen individuele of groepstherapie bieden en zijn getraind om kinderen te helpen bij het verwerken van hun emoties.

Blijf praten

Blijf met je kind praten. Check regelmatig hoe het met hen gaat en wees beschikbaar om te luisteren wanneer ze willen praten. Het is ook belangrijk om schoolpersoneel te informeren over veranderingen in het gedrag van je kind, zodat zij ook ondersteuning kunnen bieden.

Rouw heeft tijd nodig. Het is belangrijk om geduld te hebben met je kind en ze de tijd te geven die ze nodig hebben om het verlies te verwerken. Forceer het proces niet en wees er voor hen gedurende de hele reis.

Extra informatie

Laat liefde achter, niet last: een goede voorbereiding op het onvermijdelijke
Een miskraam: de stille storm van verdriet

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
© afbeelding: 123rf.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *