Tips & tricks: Efficiënt opruimen (zodat je snel klaar bent!)

Als jonge vader of moeder heb je wel meer te doen dan opruimen en het huishouden. Helaas is het wel noodzakelijk, anders heb je op enig moment een poolstok nodig om van de ene kant van de kamer naar de andere kant te komen. Je ontkomt er dus niet aan, zeker niet met kleine kinderen die zo’n beetje alles laten slingeren. En als je ooit één keer op een verdwaald legoblokje hebt gestaan, dan weet je dat je het beste zo goed mogelijk moet opruimen. Maar dan natuurlijk wel een beetje snel, want er zijn nog genoeg (leukere) dingen te doen!

Tips & tricks: Efficiënt opruimen (zodat je snel klaar bent!)

Een opgeruimd huis is een opgeruimd hoofd

Het op orde houden van je leefomgeving is niet alleen prettig voor het oog, maar ook belangrijk voor een heldere geest. Een rommelige ruimte kan stress en een gevoel van overweldiging veroorzaken. Opruimen is dus niet alleen belangrijk om verdwaalde legoblokjes te voorkomen, maar ook om zo ontspannen mogelijk te kunnen leven.

Opruimen met structuur

Voordat je begint, is het belangrijk snel een routeplan te maken. Besluit welke kamer of welk gebied je eerst wilt aanpakken. Het is vaak effectiever om één ruimte tegelijk op te ruimen, zodat je niet “verdwaalt” en het overal chaos is. Beginnen met één vertrek en maak die eerst af voor je aan de volgende begint. Dit zorgt ervoor dat je direct resultaat ziet. Zou je overal tegelijk bezig zijn, dan is het lange tijd overal chaos. Dit kan nogal ontmoedigen.

Richt je op gebieden die snel een zichtbare verandering geven. Dit kan iets simpels zijn zoals het opmaken van je bed of het opruimen van de keukentafel. Het zien van directe resultaten kan motiverend werken en je aanmoedigen om door te gaan.

Integreer opruimen in je dagelijkse routine. Besteed bijvoorbeeld elke avond tien minuten aan het opruimen van je woonkamer. Dit helpt om de chaos onder controle te houden en voorkomt dat je moet uitgebreid moet opruimen.

Minder is meer

Overweeg een minimalistische benadering. Dit betekent niet dat je in een leeg huis moet leven, maar wel dat je bewuster wordt van wat je in je ruimte brengt. Kies voor kwaliteit boven kwantiteit.

Begin met ontspullen. Bekijk elk item in de ruimte en vraag jezelf af: “Heb ik dit nodig? Gebruik ik dit regelmatig? Brengt dit me vreugde?” Als het antwoord nee is, doe het dan weg. Dit kan betekenen dat je het weggooit, doneert, of verkoopt. Minder spullen betekent minder om op te ruimen en te onderhouden.

Sorteren

Sorteer spullen in categorieën. Plaats boeken bij boeken, kleding bij kleding, enzovoort. Dit maakt het makkelijker om te zien wat je hebt en waar het hoort. Het creëert ook een systeem dat makkelijk te onderhouden is.

Gebruik opbergoplossingen die zowel functioneel als esthetisch zijn. Manden, dozen en planken kunnen helpen om spullen georganiseerd te houden. Label waar nodig, zodat je makkelijk kunt vinden wat je nodig hebt.

Vergeet de digitale rommel niet. Ruim je computer en digitale bestanden op. Dit kan net zo bevrijdend zijn als het opruimen van fysieke ruimtes.

Beloon jezelf en maak het leuk

Maak opruimen leuk. Zet je favoriete muziek op, luister naar een audioboek of nodig een vriend uit om je te helpen. Dit kan de ervaring aangenamer maken en je motivatie verhogen.

Beloon jezelf na een opruimsessie. Dit kan iets kleins zijn zoals een kopje thee of een wandeling. Het is belangrijk om je inspanningen te erkennen en te vieren.

Extra informatie

Hoe maak je opruimen leuk voor de kids?
Handige schoonmaaktips voor een opgeruimd en schoon huis!
De jonge helpers: Kinderen betrekken bij huishoudelijke taken

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
© afbeelding: 123rf.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *