De jonge helpers: Kinderen betrekken bij huishoudelijke taken

Heb je ooit gedacht dat je kinderen je zouden kunnen helpen met de huishoudelijke taken? Het idee klinkt misschien gek, maar het is niet alleen mogelijk, maar het kan ook ontzettend nuttig zijn! Of het nu gaat om het ontwikkelen van een gevoel van verantwoordelijkheid, het leren van praktische vaardigheden of het gewoon helpen om wat van die dagelijkse taken van je bord te halen, kinderen kunnen een echte hulp zijn in huis.

De Jonge Helpers: Kinderen betrekken bij huishoudelijke taken

De startleeftijd: wanneer kunnen kinderen beginnen met helpen?

Het is nooit te vroeg om kinderen te betrekken bij huishoudelijke taken! Natuurlijk zullen ze niet direct de was doen of de vloer dweilen, maar zelfs peuters kunnen beginnen met eenvoudige taken. Vanaf de leeftijd van twee of drie jaar kunnen kinderen leren om hun speelgoed op te ruimen, hun kleren in de wasmand te doen of te helpen met het voeren van huisdieren.

Kleine taken voor kleuters

Zodra kinderen kleuters worden, rond de leeftijd van vier of vijf, kunnen ze alweer wat meer taken goed uitvoeren. Ze kunnen helpen met het dekken van de tafel, eenvoudige klusjes zoals het pakken van een doos ontbijtgranen uit de kast, of mee helpen hun bed opmaken. Het is belangrijk om geduldig te zijn en hen te laten zien hoe de taak correct wordt uitgevoerd. Vergeet niet, het doel is niet alleen om hulp te krijgen, maar vooral om je kinderen waardevolle vaardigheden te leren!

Huishoudelijke taken voor schoolgaande kinderen

Naarmate kinderen ouder worden, kunnen ze steeds meer bijdragen aan het huishouden. Schoolgaande kinderen kunnen leren om de afwas te doen, de was te vouwen, hun kamer schoon te houden, de prullenbak buiten te zetten, en nog veel meer. Zorg er wel voor dat de taken geschikt zijn voor hun leeftijd en vaardigheden. Het kan ook handig zijn om een rooster te maken om bij te houden wie wat doet.

Taken voor tieners

Tieners zijn in staat om bijna alle huishoudelijke taken te doen. Ze kunnen leren koken, de was doen, de tuin onderhouden, en zelfs kleine reparaties in huis doen. Dit is ook een geweldige tijd om te praten over financiën en budgettering, aangezien veel van deze taken betrekking hebben op geld.

Enkele tips voor succes

Het betrekken van je kinderen bij huishoudelijke taken kan een geweldige manier zijn om ze vaardigheden te leren en verantwoordelijkheid te geven, maar het is belangrijk om het op de juiste manier te doen. Hier zijn enkele tips voor succes:

Wees geduldig
Het kan even duren voordat kinderen een nieuwe taak onder de knie hebben, dus wees geduldig en bemoedigend. Probeer niet om taken over te nemen, tenzij dat echt nodig is.

Maak het leuk
Maak het schoonmaken van een spel of zet wat muziek op terwijl je het doet. Dit kan helpen om het leuker en minder als een klus te maken.

Wees consistent
Maak het een gewoonte om je kinderen elke dag een beetje te laten helpen. Dit helpt om verantwoordelijkheid en routine op te bouwen.

Overzicht huishoudelijke taken per leeftijd

2-3 jaar

4-5 jaar (kleuters)

 • De tafel dekken en afruimen
 • Simpele boodschappen doen (bijvoorbeeld een doos ontbijtgranen uit de kast pakken)
 • Bed opmaken

6-9 jaar (schoolgaande kinderen)

 • De afwas doen
 • De was vouwen
 • Hun kamer schoonhouden
 • De prullenbak buiten zetten

10-13 jaar (tieners)

 • Koken (onder toezicht)
 • De was doen
 • De tuin onderhouden
 • Kleine reparaties in huis doen (onder toezicht)

Bovenstaande staffel is een leidraad en geen vaststaande regel. Het belangrijkste is om taken te kiezen die passen bij de vaardigheden en interesses van je kind.

Extra informatie

Tips & tricks: Efficiënt opruimen (zodat je snel klaar bent!)
Kinderen en huisdieren
Hoe maak je opruimen leuk voor de kids?

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
© afbeelding: 123rf.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *