Hoe ontstaat stotteren bij kinderen?

Stotteren is een fenomeen dat voor velen wellicht herkenbaar is. Misschien vanuit persoonlijke ervaring, misschien vanuit observatie of simpelweg omdat we erover hebben gelezen of gehoord. Het is een uitdaging die sommige kinderen dagelijks ervaren, waarbij ze op zoek zijn naar de juiste woorden en manieren om hun gedachten en gevoelens uit te drukken. Stotteren kan soms een bron van verlegenheid zijn, maar het is veel meer dan alleen maar haperen in je spraak

Hoe ontstaat stotteren bij kinderen?

Wat is stotteren eigenlijk?

Stotteren, ook wel bekend als stotterstoornis, is een communicatiestoornis waarbij de flow van spraak wordt onderbroken door herhalingen, verlengingen of blokkades van klanken, lettergrepen of woorden. Iemand die stottert, weet precies wat hij of zij wil zeggen, maar heeft soms moeite om de woorden vloeiend uit te spreken.

Hoe ontstaat stotteren bij kinderen?

De exacte oorzaak is niet helemaal duidelijk, maar meestal is het een combinatie van factoren:

Erfelijkheid
Onderzoek toont aan dat stotteren vaak in families voorkomt. Dus als oma, opa, mama of papa stotterde, is er een kans dat een kind het ook zal doen.

Neurologische factoren
Verschillen in de manier waarop de hersenen van mensen die stotteren geluiden verwerken, kunnen een rol spelen.

Ontwikkelingsfactoren
Soms ontwikkelen kinderen stotteren wanneer ze hun taalvaardigheden aan het ontwikkelen zijn.

Stotteren versus normale spraakontwikkeling

Het is normaal dat jonge kinderen af en toe stamelen of woorden herhalen wanneer ze leren praten. Maar hoe onderscheid je dit van echt stotteren?

Duur
Normaal gesproken kan een kind een periode hebben waarin het veel herhalingen maakt, maar dit verdwijnt meestal na een paar weken tot maanden. Als het langer aanhoudt, kan het stotteren zijn.

Lichaamstaal
Als een kind fysiek worstelt om een woord eruit te krijgen (bijvoorbeeld met zichtbare spanning in het gezicht), kan dat een teken zijn van stotteren.

Hoe ga je ermee om?

Het is essentieel om een kind dat stottert te steunen en te zorgen voor een omgeving waarin het zich comfortabel voelt om te spreken. Hier zijn enkele tips:

Geduldig zijn
Onderbreek het kind niet en maak de zin niet af.

Positieve bekrachtiging
Prijs het kind voor goede verhalen of ideeën, niet alleen voor vloeiende spraak.

Tijd nemen
Zorg voor voldoende tijd voor het kind om te praten, zonder druk of haast.

Therapie en hulpmiddelen

Logopedie is een gangbare methode om kinderen te helpen die stotteren. Een logopedist kan technieken en strategieën aanreiken om de spraakflow te verbeteren en het zelfvertrouwen van het kind te vergroten.

Er zijn ook apps en hulpmiddelen die kinderen kunnen helpen om op hun eigen tempo te oefenen en hun spraak te verbeteren.

De innerlijke kracht van een kind dat stottert

Stotteren kan voor een kind behoorlijk lastig zijn, maar onderschat nooit de innerlijke kracht en veerkracht van zo’n kind. Met de juiste ondersteuning, begrip en middelen kunnen kinderen die stotteren zelfverzekerde en effectieve communicatoren worden.

Dus, de volgende keer dat je een kind tegenkomt dat stottert, onthoud dan dat er achter dat gehaper een wereld van gedachten, ideeën en verhalen schuilt die wachten om gehoord te worden. Laten we samenwerken om deze kinderen het platform te geven dat ze verdienen!

Extra informatie

Wat is dyslexie? Alles over dyslexie bij kinderen

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
© afbeelding: 123rf.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *