De leukste bakerpraatjes over zwangerschap: Feit of fictie?

Vandaag gaan we een duik nemen in de fascinerende wereld van de bakerpraatjes over zwangerschap. We kennen ze allemaal wel: de oude gezegden, mythes en fabeltjes die ons vertellen hoe je het geslacht van je baby kunt raden, of dat je bepaalde dingen wel of juist niet zou moeten doen tijdens je zwangerschap. Maar waar komen deze bakerpraatjes eigenlijk vandaan? En hoeveel waarheid zit er eigenlijk in? Laten we dat eens gaan onderzoeken!

De leukste bakerpraatjes over zwangerschap: Feit of Fictie?

Het geslacht voorspellen: jongen of meisje?

Laten we beginnen met een van de meest populaire bakerpraatjes: het geslacht van de baby voorspellen. Er zijn talloze theorieën over hoe je dit zou kunnen doen. Een van de meest bekende is dat de vorm van je buik het geslacht zou kunnen onthullen. Als je buik laag hangt, zou het een jongen zijn, terwijl een hoge buik wijst op een meisje.

Dit bakerpraatje komt waarschijnlijk voort uit het feit dat de vorm van de buik kan variëren afhankelijk van de positie van de baby in de baarmoeder. De waarheid is echter dat de vorm van je buik meer te maken heeft met je lichaamsbouw, de hoeveelheid buikspieren en de positie van de baby, dan met het geslacht. Dus helaas, deze mythe kunnen we als ontkracht beschouwen!

Cravings: wat zegt je trek?

Heb je onweerstaanbare trek in augurken of ijs? Sommige mensen zeggen dat de soort voedsel waar je naar hunkert tijdens de zwangerschap iets kan vertellen over het geslacht van de baby. Zo zou een voorkeur voor zoet duiden op een meisje, en zout of zuur op een jongen.

De oorsprong van dit bakerpraatje is niet helemaal duidelijk, maar het is mogelijk dat het te maken heeft met de veronderstelling dat vrouwen van nature meer trek hebben in zoetigheid, terwijl mannen meer naar hartige snacks neigen. De wetenschap zegt echter iets anders: cravings tijdens de zwangerschap worden waarschijnlijk veroorzaakt door veranderingen in hormonen, en hebben niks te maken met het geslacht van de baby. Nog een mythe ontkracht!

Haar en nagels: snelgroeiend en sterk

Er wordt vaak gezegd dat zwangere vrouwen prachtig haar en sterke nagels krijgen door de zwangerschap. En dit bakerpraatje heeft eigenlijk een kern van waarheid! Tijdens de zwangerschap verhoogt het lichaam de productie van het hormoon oestrogeen, wat de haargroei kan stimuleren en haaruitval kan verminderen. Ook kunnen nagels harder worden en sneller groeien. Dit effect is echter tijdelijk en zal na de bevalling weer afnemen.

Moet je echt voor twee eten?

Het is een veelgehoord advies: je bent nu voor twee aan het eten. Maar in werkelijkheid heb je tijdens de zwangerschap slechts 300 tot 350 extra calorieën nodig bovenop het aanbevolen dagelijkse dieet van 2000 calorieën. Het is dus geen enorm aantal extra calorieën. Het is belangrijker om te focussen op de kwaliteit van je voedselkeuzes om een gezonde gewichtstoename tijdens de zwangerschap te waarborgen​.

Baden tijdens de zwangerschap: Een No-Go?

Het is absoluut veilig om een bad te nemen tijdens de zwangerschap. Hoewel het verhogen van je kerntemperatuur boven 38 graden Celsius tijdens de zwangerschap kan leiden tot geboorteafwijkingen, is er weinig risico als je gewoon ontspant in een warm bad. Baden kan zelfs helpen om de pijntjes en kwalen te verlichten die komen kijken bij het groeien van je buik.

Betekent brandend maagzuur een bos haar voor je baby?

Helaas, deze grappige oude wijsheid is niet waar. Brandend maagzuur is tijdens de zwangerschap eerder te wijten aan hormonen die de onderste slokdarmsfincter bij je maag ontspannen, dan aan het haar van je baby. De haarontwikkeling van je baby hangt meer af van je familiegeschiedenis en genetische make-up.

Haar verven: kan dat schade aanrichten?

Het is perfect veilig om je haar te verven tijdens de zwangerschap. Hoewel het een goed idee is om je blootstelling aan chemicaliën te minimaliseren tijdens de zwangerschap, zijn de chemicaliën in permanente en semi-permanente haarverven niet erg giftig, en slechts een kleine hoeveelheid wordt opgenomen door de huid.

Is sporten schadelijk voor de baby?

Integendeel, lichaamsbeweging tijdens de zwangerschap is juist goed en belangrijk voor de gezondheid en het welzijn van zowel moeder als baby. Wel is het belangrijk om sporten met een hoge impact of activiteiten waarbij je kunt vallen te vermijden, zoals skiën, paardrijden en boulderen.

Komt ochtendmisselijkheid alleen in de ochtend voor?

De naam is misschien misleidend, maar ochtendmisselijkheid kan op elk moment van de dag voorkomen. Het is waarschijnlijk zo genoemd omdat de misselijkheid meer uitgesproken kan zijn op een lege maag, zoals wanneer je ’s ochtends wakker wordt. Gelukkig verdwijnt deze meestal vroeg in het tweede trimester.

Is het onveilig om koffie te drinken tijdens de zwangerschap?

Nee, dit is een mythe. Het is veilig om 200 milligram cafeïne per dag te consumeren tijdens de zwangerschap. Dit komt ongeveer overeen met een kopje van 250 cc druppelkoffie, twee shots espresso, of twee kopjes thee.

Moeten zwangere vrouwen chocolade vermijden?

Ook dit is een mythe. Hoewel chocolade wel een kleine hoeveelheid cafeïne bevat, is het prima in product. Houd er wel rekening mee dat chocolade calorierijk is en dus met mate moet worden geconsumeerd om een gezonde gewichtstoename tijdens de zwangerschap te behouden.

Is één glas wijn tijdens de zwangerschap okay?

Het is verleidelijk om gewoon één glas wijn of een paar slokjes alcohol te nemen tijdens je zwangerschap, maar diverse organisaties, zoals de American College of Obstetricians and Gynecologists, zeggen dat geen enkele hoeveelheid alcohol veilig is tijdens de zwangerschap. Dit komt omdat het drinken van alcohol tijdens de zwangerschap de belangrijkste oorzaak is van geboorteafwijkingen, en het kan ook leiden tot een miskraam of doodgeboorte.

Kan seks tijdens de zwangerschap de baby schaden?

Als je een complicatievrije zwangerschap hebt, is er geen reden om je te onthouden van seks tijdens de zwangerschap. Seksuele gemeenschap en orgasme zijn niet geassocieerd met een verhoogd risico op zwangerschapscomplicaties of vroeggeboorte. Geniet er dus nog een goed van, zolang je ’s nachts nog niet wordt gestoord door babygehuil.

Is het onveilig om vis te eten tijdens de zwangerschap?

Hoewel je misschien hebt gehoord over de gevaren van kwikverontreinigde zeevruchten, zijn veel soorten vis veilig om te eten en ook goed voor de ontwikkeling van je baby. Het eten van vis kan vroeggeboorte voorkomen en de neurologische ontwikkeling verbeteren. Dit geldt vooral voor zalm. Zalm is een bijzonder gezonde vis om te eten tijdens de zwangerschap vanwege het hoge gehalte aan omega-3 vetzuren.

Extra informatie

Woordenlijst voor de zwangere vrouw

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
© afbeelding: 123rf.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *