Hoe overleef je de ochtendspits in het gezin?

Als je kinderen hebt, weet je hoe uitdagend de ochtendspits kan zijn. Maar maak je geen zorgen, er zijn manieren om deze ochtendlijke chaos te overleven en zelfs te organiseren!

Hoe overleef je de ochtendspits in het gezin?

Voorbereiding

Allereerst, weet dat voorbereiding echt essentieel is. Wacht niet tot de ochtend om alles te doen. Maak de lunchpakketten de avond ervoor klaar, zet de koffiepot klaar om aan te zetten, leg de kleren klaar en zorg dat alle schooltassen ingepakt zijn. En hier is een extra tip: dek de ontbijttafel de avond ervoor. Het klinkt misschien overdreven, maar wanneer de ochtend aanbreekt, zal het een groot verschil maken. Je zult versteld staan hoeveel verschil het kan maken als je ’s ochtends niet naar de verloren gymschoen of het ontbrekende huiswerk hoeft te zoeken.

Creëer een routine

Mensen, vooral kinderen, gedijen op routine. Probeer een consistente ochtendroutine te creëren. Dit betekent elke dag op dezelfde tijd opstaan, op dezelfde volgorde ontbijten, aankleden, tanden poetsen, enzovoort. Na verloop van tijd zal deze routine een tweede natuur worden voor je kinderen en zullen ze weten wat ze moeten doen zonder dat je het elke keer hoeft te herhalen.

Verdeel de verantwoordelijkheden

Een andere manier om de ochtendspits te overleven is door de verantwoordelijkheden te verdelen. Laat oudere kinderen helpen met kleinere taken, zoals het brood smeren voor het ontbijt of de jongere kinderen helpen aankleden. Dit kan hen niet alleen een gevoel van verantwoordelijkheid geven, maar het kan ook de last op jouw schouders verlichten.

Gebruik een timer

Een timer kan een krachtige tool zijn om de ochtendspits te overleven. Stel een timer in voor elke taak, zoals 15 minuten voor het ontbijt, 10 minuten voor het aankleden, enzovoort. Dit kan helpen om je kinderen op schema te houden en ze een duidelijk idee te geven van hoeveel tijd ze nog hebben voor elke taak.

Maak tijd voor jezelf

Ten slotte, vergeet niet om ook tijd voor jezelf te maken in de ochtend. Sta een beetje vroeger op en geniet van een kopje koffie in alle rust voordat de rest van het huis wakker wordt. Dit kan je helpen om de dag op een rustige en positieve manier te beginnen, in plaats van je gehaast en gestrest te voelen. Zorg dat je zelf volledig klaar bent, voor de chaos los barst, zodat je volledige focus bij de kids kan liggen.

Ontspan, maak je niet (te) druk

Het is belangrijk om te onthouden dat we allemaal menselijk zijn en fouten maken. Er zullen ochtenden zijn waar alles misgaat: de melk wordt gemorst, de wekker gaat niet af, of de kinderen willen gewoon niet meewerken. En weet je wat? Dat is oké. Een keer te laat komen is geen ramp. Het is belangrijker dat je jezelf en je gezin de ruimte geeft om te ademen en te groeien dan dat iedereen elke dag perfect op tijd is.

Het is gemakkelijk om verstrikt te raken in het idee dat alles perfect moet zijn, maar de realiteit is dat dit zelden het geval is. Dus in plaats van je druk te maken over het perfect krijgen van de ochtendspits, concentreer je op het zo goed mogelijk doen, en vergeef jezelf als dingen niet helemaal volgens plan verlopen.

Extra informatie

Weg met die vervelende ochtendstress
Het magische effect van complimenten op kinderen
Is het erg om als ouder een lievelingetje te hebben?
Jaloezie in het gezin, niet fijn, wel normaal

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
© afbeelding: 123rf.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *