Heimwee, een gevoel dat spontaan kan toeslaan

We kennen het allemaal wel. Dat knagende gevoel van verlangen naar een vertrouwde omgeving, de geur van thuis, je eigen bed, de geluiden die je kent. Heimwee, een gevoel dat op elk moment toeslaat, ongeacht je leeftijd. Maar als je kind er last van heeft, kan dat hartverscheurend zijn. Het is een uitdaging die veel ouders tegenkomen, vooral wanneer hun kind voor het eerst op zomerkamp gaat of bij een vriendje logeert. Maar waar komt heimwee eigenlijk vandaan? En hoe ga je hier als ouder mee om?

Heimwee, een gevoel dat spontaan kan toeslaan

Waar komt het vandaan?

Heimwee is een diepgeworteld gevoel dat dateert uit de tijd dat we nog in grotten woonden. Het is een verlangen naar de veiligheid en vertrouwdheid van de thuisomgeving. Het is een gevoel dat gekoppeld is aan ons overlevingsinstinct. Als we ons op een onbekende plek bevinden, wordt dit instinct geactiveerd en kan het gevoel ontstaan.

Kinderen kunnen vooral last hebben van heimwee als ze zich in een nieuwe omgeving bevinden zonder hun ouder(s) of vaste verzorger(s). Dit is een volkomen normaal en natuurlijk gevoel. Het is een teken dat je kind een gezonde hechting heeft met jou als ouder.

Omgang met heimwee

Als je kind last heeft van heimwee, wil je er natuurlijk alles aan doen om hem of haar te helpen. Het is belangrijk om te weten dat je kind niet de enige is. Veel kinderen ervaren heimwee, vooral tijdens hun eerste ervaringen weg van huis. Het eerste dat je kunt doen, is het erkennen van hun gevoelens. Leg uit dat heimwee normaal is en dat het oké is om deze gevoelens te hebben. Deel misschien zelfs je eigen ervaringen met heimwee toen je jong was, zodat je kind weet dat het niet de enige is.

Handige tips om heimwee te verlichten

Er zijn verschillende manieren die je kunt gebruiken om je kind te helpen omgaan met heimwee. Hier zijn er een paar:

Voorbereiden
Bereid je kind voor op wat het kan verwachten. Als het naar een zomerkamp gaat, praat dan over het schema, de activiteiten en wat het kan verwachten. Het kunnen visualiseren van wat er gaat gebeuren, kan helpen om de angst voor het onbekende te verminderen.

Vertrouwde objecten
Laat je kind een vertrouwd object meenemen, zoals een favoriete knuffel of een foto van het gezin. Dit kan een gevoel van veiligheid en verbinding met thuis bieden.

Contact houden
Hoewel je misschien de neiging hebt om constant te bellen of te sms’en, is het beter om afgesproken momenten te hebben voor contact. Dit helpt je kind om onafhankelijk te zijn en zich aan te passen aan de nieuwe omgeving.

Positieve bekrachtiging
Blijf positief en moedig je kind aan om nieuwe ervaringen te omarmen. Benadruk de leuke activiteiten en de nieuwe vrienden die ze zullen maken.

Wat te vermijden bij heimwee

Er zijn ook enkele dingen die je beter kunt vermijden als je kind heimwee heeft. Het is bijvoorbeeld geen goed idee om je kind onmiddellijk op te halen. Dit kan het idee versterken dat er iets mis is met weg zijn van huis. Het is ook belangrijk om niet te veel te focussen op de heimwee van je kind. Hoewel je natuurlijk empathie wilt tonen, kan te veel aandacht voor het gevoel van heimwee het juist versterken.

Extra informatie

Een fantasievriendje, hoe ga je hiermee om?
Kan het kwaad peuters naar TV te laten kijken?

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
© afbeelding: 123rf.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *