De loedermoeder: De heldin van het alledaagse

Iedereen kent wel iemand die een perfecte moeder lijkt te zijn. Zo’n moeder die er altijd uitziet alsof ze net uit een modeblad is gestapt, met kinderen die nooit vlekken op hun kleding hebben en huisdieren die niet verharen. Ja, die moeders bestaan. Maar wij zijn hier om het te hebben over de échte heldinnen: de loedermoeders. Misschien ken je ze wel, misschien ben je er wel één, en dat is helemaal oké.

De Loedermoeder: De heldin van het alledaagse

Wat is een loedermoeder?

Een loedermoeder is een moeder die gewoon een beetje haar eigen weg volgt, die haar kinderen soms met mismatched sokken naar school stuurt en niet bang is om een pak koekjes als avondeten te serveren. Ze maakt zich niet al te druk om de nieuwste opvoedkundige trends en kan zonder schuldgevoel een middagje Netflix bingen terwijl de kinderen hun eigen vermaak vinden. Kortom, ze is menselijk.

Positieve kanten van de loedermoeder

Nu denk je misschien: “Dat klinkt niet echt als het ideale moederbeeld.” Maar hier is het geheim: dat is het juist wél. Loedermoeders zijn relaxter, minder geneigd tot overmatige stress, en hebben vaak een gezondere kijk op het moederschap. Ze weten dat het leven soms rommelig kan zijn en dat een beetje chaos geen ramp is. Deze moeders leren hun kinderen veerkracht, omdat ze niet proberen een façade van perfectie te behouden.

En het beste deel? Loedermoeders hebben meestal veel plezier. Ze maken grapjes over hun eigen gebreken en zijn niet bang om te lachen om de situaties waarin ze belanden. Ze kunnen zichzelf relativeren, en dat is een eigenschap die hun kinderen vaak overnemen. In een wereld vol stress is het verfrissend om iemand te zien die gewoon plezier heeft in het leven, zonder te veel zorgen te maken over wat anderen denken.

Hoe leuk is het om zelf een loedermoeder te zijn?

Stel je voor: je hebt net een lange dag achter de rug, je bent uitgeput, en je kinderen komen binnen met hun kleren onder de modder. De perfecte moeder zou misschien beginnen te schreeuwen over het schoonhouden van het huis, maar de loedermoeder lacht gewoon, pakt de tuinslang en begint een watergevecht met haar kinderen. Ja, je wordt nat, ja, het wordt een zooitje, maar de herinneringen die je maakt zijn het meer dan waard. En dat is precies waarom het zo leuk is om een loedermoeder te zijn: het is niet alleen minder stressvol, het is ook nog eens veel leuker.

Het geeft ook ruimte om wat meer jezelf te zijn, zonder dat je het gevoel hebt dat je aan een bepaald standaardbeeld moet voldoen. Misschien ben je niet perfect in alles, maar je bent wel perfect in het creëren van een veilige, liefdevolle omgeving waar je kinderen vrijuit kunnen lachen, spelen en leren.

Parttime loedermoeder: een gezonde balans

Er zijn natuurlijk momenten waarop je gewoon moet schakelen naar ‘perfecte moeder’-modus. Als je naar een schoolbijeenkomst gaat, is het misschien verstandig om de vlekken van de kleding van je kinderen te verwijderen en zelf ook iets toonbaars aan te trekken. Maar daarna mag je jezelf weer met een zucht van verlichting op de bank laten ploffen en je favoriete realityshow aanzetten.

Het idee van een parttime loedermoeder zijn is eigenlijk een gezond evenwicht. Het betekent dat je niet altijd perfect hoeft te zijn, maar dat je wel de verantwoordelijkheid neemt waar het nodig is. Je geniet van de leuke momenten en accepteert de rommelige momenten met een knipoog en een lach. Dat is het ware moederschap: balans vinden en genieten van de rit, hoe hobbelig die soms ook is.

Extra informatie

Zandzakken voor de deur, daar komt de moedermaffia!
Boos worden in de opvoeding: hoe ga je ermee om?
Mindfulness opvoeden, hype of must-have?
Omgaan met de moedermaffia

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
© afbeelding: 123rf.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *