Je kind leren fietsen? Zo doe je dat!

Je kind leren fietsen is weer een mooie, nieuwe mijlpaal die hem weer een stukje meer vrijheid geeft. Het is niet alleen een praktische vaardigheid, maar ook een van die bijzondere momenten die in je geheugen gegrift staan. Maar waar begin je, en op welke leeftijd?

Je kind leren fietsen? Zo doe je dat!

De Juiste Leeftijd

Leren fietsen begint meestal rond de leeftijd van 3 tot 6 jaar. De ene kleuter is de andere niet, dus er is geen gouden regel. De buurjongen kan misschien al met zijwieltjes op straat sjezen terwijl jouw kind nog een beetje wiebelig is. Geen stress, ieder kind heeft z’n eigen tempo. Probeer het niet te forceren, want voor je het weet heb je een kind dat zich vastklampt aan een fietspomp uit angst om te vallen.

Hulpmiddelen en handigheidjes

Een veelgebruikte methode is het gebruik van zijwieltjes. Die zorgen ervoor dat je kind zich zekerder voelt en langzaam kan wennen aan het concept van balans. Maar onthoud, zijwieltjes zijn als de zwembandjes van de fietswereld—ze zijn tijdelijk. Uiteindelijk moeten ze eraf, dus gebruik ze met mate. Wat tegenwoordig ook populair is, zijn loopfietsen. Dit zijn fietsen zonder trappers, en ze zijn fantastisch om kinderen hun evenwicht te laten vinden zonder het gedoe van trappers en kettingen. Het leuke is dat ze er ook op kunnen rennen, wat altijd een goede manier is om wat energie kwijt te raken. Bovendien is het een stuk minder gênant dan je kind de hele tijd achter een driewieler aan te moeten rennen.

Veiligheid voorop

Veiligheid is natuurlijk belangrijk. Zorg voor een goede helm die past, en ga voor beschermers als je kind de stuntmodus inschakelt. Je wilt niet dat de eerste fietsles eindigt met een ritje naar de eerste hulp. Controleer de fiets voordat je kind op pad gaat—banden oppompen, remmen checken, dat soort dingen. Vergeet niet, een gladde band zorgt voor een spectaculaire valpartij, en dat wil je niet op je geweten hebben.

Tips en trucs voor een soepelere les

Oefen op een veilige plek, zoals een park of een stille straat. Vermijd drukke wegen en ga niet meteen voor een heuvel. Begin met korte afstanden en bouw langzaam op. Kinderen hebben de neiging om na een paar meter al het avontuur op te zoeken, dus houd een oogje in het zeil. Als je kind eenmaal begint te fietsen zonder zijwieltjes, is het belangrijk om achter ze aan te rennen voor wat extra stabiliteit. Je zult verbaasd zijn hoe snel ze je laten staan. Op dat moment ben je eigenlijk al overbodig, en dat is best een beetje pijnlijk, nietwaar?

Leren om te fietsen is leren om los te Laten

Het moment waarop je kind voor het eerst zonder zijwieltjes fietst, is ook een moment waarin je als ouder beseft dat ze langzaamaan zelfstandiger worden. Dat is natuurlijk geweldig, maar het kan ook een beetje jammer zijn. Geef het wat tijd en wees geduldig. En onthoud: als je kind een beetje vastloopt, is er altijd een omkoopdeal te maken met een ijsje of een potje videogames.

Extra informatie

Hoe leer je je kind schaatsen?
Wat is de ideale leeftijd om met zwemles te beginnen?

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
© afbeelding: 123rf.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *