Het belang van knuffelen: meer dan een lief gebaar

Als er één ding is dat de mensheid bindt, is het wel onze behoefte aan verbinding. Een warme handdruk, een bemoedigend schouderklopje, en ja, een welgemeende knuffel. Die kleine momenten waarop we lichamelijk contact maken met anderen zijn zo krachtig en betekenisvol. Maar waarom? Wat is het magische effect achter knuffelen?

Het belang van knuffelen: meer dan een lief gebaar

De magie van oxytocine

Laten we beginnen bij de wetenschap. Wanneer we iemand knuffelen, komt er een hormoon vrij genaamd oxytocine. Vaak wordt het “het knuffelhormoon” of “liefdeshormoon” genoemd, en met een goede reden.

Oxytocine speelt een cruciale rol bij het opbouwen van banden tussen mensen. Het bevordert de gevoelens van liefde, vertrouwen en verbondenheid. Als je ooit het gevoel hebt gehad dat je de wereld aankan na een goede knuffel, dan kun je daar waarschijnlijk oxytocine voor bedanken.

Knuffelen als stressverlichter

Na een lange, vermoeiende dag, kan een knuffel van een geliefde aanvoelen als een warme douche voor je ziel. Waarom? Omdat knuffelen helpt bij het verminderen van cortisol, het stresshormoon.

Als de cortisolniveaus hoog zijn, voelen we ons angstig, gestrest en overweldigd. Maar wanneer we knuffelen, helpen die vrijgekomen oxytocine-niveaus om de cortisolniveaus te verlagen. Het is een natuurlijke en gezonde manier om stress te verminderen!

Versterkt de band

Of het nu tussen ouders en kinderen is, tussen vrienden of partners, knuffelen helpt om de emotionele band te versterken.

Woorden kunnen verwarrend zijn, misleidend zelfs. Maar de taal van aanraking is universeel. Een knuffel kan zeggen: “Ik ben er voor je”, “Het komt goed”, of “Ik hou van je”, zonder dat er een woord wordt gesproken.

Goed voor je gezondheid

Geloof het of niet, knuffelen heeft daadwerkelijke gezondheidsvoordelen.

Hart gezondheid

Verschillende studies hebben aangetoond dat knuffelen kan helpen de bloeddruk te verlagen. Dit is met name belangrijk voor hartgezondheid. Oxytocine helpt de bloedvaten verwijden, wat leidt tot een verlaagde bloeddruk.

Versterkt het immuunsysteem

Een sterker immuunsysteem door knuffelen? Ja, het klinkt bijna te mooi om waar te zijn. Maar onderzoeken suggereren dat mensen die regelmatig knuffelen, een sterkere immunologische respons hebben tegen ziektes.

En wat als je niet zo’n knuffelaar bent?

Het is oké! Niet iedereen is een geboren knuffelaar. Maar het goede nieuws is dat je nog steeds van de voordelen kunt profiteren, zelfs zonder constant te knuffelen.

Een vriendelijke handdruk, een schouderklopje of zelfs huisdieren aaien kan soortgelijke voordelen opleveren. Het gaat allemaal om verbinding en positieve aanraking.

Knuffelen is zoveel meer dan een eenvoudig gebaar. Het is een krachtige manier om te communiceren, banden te versterken en zelfs onze gezondheid te bevorderen. Of je nu een fervent knuffelaar bent of iemand die wat terughoudender is in fysiek contact, het is duidelijk dat een beetje ‘knuffeltherapie’ wonderen kan doen voor je welzijn.

Extra informatie

Hoe stimuleer je eerlijkheid bij kinderen?
Hoe ga je om met kinderen aan hun geslachtsdelen friemelen?
Heimwee, een gevoel dat spontaan kan toeslaan
20 Manieren om je baby te troosten als hij huilt

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
© afbeelding: 123rf.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *