Hoe ga je om met kinderen aan hun geslachtsdelen friemelen?

We hebben het allemaal wel meegemaakt: je bent in een openbare ruimte en je peuter begint opeens aan zijn geslachtsdelen te friemelen. Wat doe je dan? Hoe ga je om met deze situatie zonder je kind het gevoel te geven dat hij iets verkeerds doet?

Hoe ga je om met kinderen aan hun geslachtsdelen friemelen?

Het is helemaal normaal!

Laten we eerst dit uit de weg ruimen: kinderen die aan hun geslachtsdelen friemelen, is een volkomen normaal onderdeel van hun ontwikkeling. Het is een manier voor hen om hun eigen lichaam te verkennen en te begrijpen. Dit gedrag kan beginnen als ze baby’s zijn en kan doorgaan terwijl ze ouder worden, met verschillende intensiteiten en om verschillende redenen.

Onderdeel van de ontwikkeling

Kinderen zijn nieuwsgierig, en dat is maar goed ook! Het is een essentieel onderdeel van hun ontwikkeling en groei. Ze zijn nieuwsgierig naar hun eigen lichaam en hoe het werkt, en dit kan leiden tot het ontdekken en aanraken van hun eigen geslachtsdelen.

Comfort en troost

Soms is friemelen gewoon een manier voor kinderen om zichzelf te troosten of te kalmeren. Het kan een vorm van troost en comfort zijn, vergelijkbaar met duimzuigen of met een knuffel slapen.

Praat erover

Het is belangrijk om met je kind te praten over dit gedrag op een manier die passend en begrijpelijk is voor hun leeftijd.

Praat op een begrijpelijke Manier

Als je kind oud genoeg is om te praten, leg dan uit dat er bepaalde delen van hun lichaam zijn die als privé worden beschouwd. Je kunt ze leren dat het oké is om deze delen van hun lichaam aan te raken als ze alleen zijn, maar dat het niet gepast is om dit in het openbaar te doen.

Gebruik correcte termen

Hoewel het verleidelijk kan zijn om kinderlijke namen voor geslachtsdelen te gebruiken, is het beter om de correcte anatomische termen te gebruiken. Dit helpt om schaamte en stigma rond deze lichaamsdelen te verminderen en legt de basis voor open en eerlijke communicatie over het lichaam naarmate ze ouder worden.

Respecteer privacy

Leer je kinderen over privacy en het respecteren van hun eigen lichaam en dat van anderen.

Privé tijd en ruimte

Als je kind in een openbare ruimte aan zijn geslachtsdelen friemelt, leid hem dan rustig af en herinner hem eraan dat dit iets is wat ze in privé kunnen doen. Het is belangrijk om een veilige en privéruimte te bieden waar kinderen zich comfortabel voelen om hun lichaam te verkennen.

Geen schaamte

Het is cruciaal om een positieve en ondersteunende omgeving te creëren waarin je kind zich niet schaamt voor zijn lichaam of zijn nieuwsgierigheid.

Zorg voor duidelijke grenzen

Ouderschap gaat vaak over het stellen van grenzen, en dit is geen uitzondering. Wees consistent in je boodschappen over wat wel en niet acceptabel is. Dit helpt kinderen te begrijpen wat van hen wordt verwacht en creëert een gevoel van veiligheid en stabiliteit. Moedig een open dialoog aan over lichaamsautonomie en grenzen. Laat kinderen weten dat het oké is om vragen te stellen en hun gevoelens en gedachten te uiten.

Medische check-up

Als het friemelen excessief wordt of als je kind er pijn of ongemak bij lijkt te ervaren, is het belangrijk om een ​​arts te raadplegen om eventuele onderliggende medische problemen uit te sluiten.

Extra informatie

Het belang van knuffelen: meer dan een lief gebaar
Seksuele voorlichting aan kleine kinderen

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
© afbeelding: 123rf.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *