Hoe vieren we het kerstfeest dit jaar?

Terwijl de dagen korter worden en de koude avonden ons naar binnen lokken, nadert Kerstfeest 2023 met zachte, glinsterende stapjes. In elk huis stijgt de verwachting; de lucht vult zich met de geur van dennen en vers gebakken koekjes. Het is tijd om te denken aan hoe we dit jaar het kerstfeest iets bijzonders kunnen maken, iets dat warmte en verbondenheid uitstraalt en ons hart vult met vreugde.

In deze blog duiken we in de essentie van het Kerstmis om dit jaar het kerstfeest te transformeren in een oase van gezelligheid en liefde. Dus pak een warme kop chocolademelk, nestel je comfortabel op de bank en laat ons samen ontdekken hoe we van Kerstmis 2023 een onvergetelijke ervaring kunnen maken, vol warmte, licht en vreugde.

Hoe vieren we het kerstfeest dit jaar?

Tradities koesteren

Kerst draait om tradities, of het nu gaat om het versieren van de kerstboom, het zingen van kerstliedjes, of het genieten van een feestelijk diner. Houd vast aan deze tradities om een gevoel van verbondenheid en continuïteit te behouden.

De kerstboom

De kerstboom mag natuurlijk niet ontbreken. Kies dit jaar voor een thema, zoals winterwonderland, vintage, of kleurrijk. Maak het decoreren van de boom een familie-evenement, waarbij iedereen helpt en eigen gemaakte ornamenten toevoegt. Of versier de boom gewoon eens totaal op een andere maniner!

Ludieke manieren om de kerstboom te versieren

 • Thema’s uit de popcultuur: Kies een thema uit je favoriete film, serie, boek of videogame. Stel je voor, een ‘Harry Potter’-thema met toverstokjes en sjaals van de verschillende huizen, of een ‘Star Wars’-boom met lichtzwaarden en kleine ruimteschepen.
 • Upcycle decoraties: Gebruik alledaagse voorwerpen en tover ze om tot kerstversieringen. Oude cd’s, speelgoed, kleurrijke sokken, of zelfs keukengerei kunnen een unieke touch geven.
 • Eetbare versieringen: Versier je boom met eetbare items zoals snoepstokken, zelfgemaakte koekjes in de vorm van kerstfiguren, of zelfs kleine chocoladerepen. Zorg er wel voor dat ze buiten bereik van huisdieren blijven!
 • Retrostijl: Ga voor een vintage look met decoraties uit de jaren ’70 en ’80. Denk aan ouderwetse kerstverlichting, handgemaakte ornamenten, en klassieke kerstfiguurtjes.
 • Natuurlijke materialen: Gebruik elementen uit de natuur zoals dennenappels, gedroogde sinaasappelschijfjes, en takjes. Dit geeft een rustieke en aardse uitstraling aan je boom.
 • Fotoherinneringen: Versier je boom met kleine fotolijstjes van speciale momenten door de jaren heen. Dit zorgt niet alleen voor een persoonlijke touch, maar ook voor mooie gesprekken.
 • Kleurthema’s: Kies een ongewoon kleurenschema zoals pasteltinten, neonkleuren of zelfs zwart-wit voor een gedurfd statement.
 • DIY-ornamenten: Maak je eigen ornamenten met materialen zoals papier, stof, klei of gerecycled materiaal. Dit is ook een leuke activiteit om samen met kinderen te doen.
 • Grappige karakter ornamenten: Versier de boom met grappige of eigenzinnige personages, zoals stripfiguren, beroemdheden of zelfs politieke figuren.
 • LED-lichtshow: Gebruik programmeerbare LED-lampjes om een lichtshow te creëren, compleet met kleurveranderingen en patronen.

Kerstliedjes en muziek

Muziek brengt sfeer. Maak een afspeellijst met klassieke kerstliedjes gemengd met moderne hits. Zing samen kerstliedjes, eventueel begeleid door een gitaar of piano.

Wat zijn de 10 meest populaire kerstliedjes

De populariteit van kerstliedjes kan variëren per regio en cultuur, maar er zijn enkele klassiekers die wereldwijd bekend en geliefd zijn. Hier zijn tien van de meest populaire kerstliedjes die vaak worden gehoord tijdens de kerstperiode:

 • “All I Want for Christmas Is You” – Mariah Carey: Dit lied is sinds de release in 1994 een moderne kerstklassieker geworden en domineert elk jaar weer de kerst-hitlijsten.
 • “Last Christmas” – Wham!: Een iconisch kerstnummer uit de jaren ’80 dat het verhaal vertelt van een kerstliefde en hartzeer.
 • “Jingle Bell Rock” – Bobby Helms: Een vrolijk, swingend nummer dat sinds de jaren ’50 een kerstfavoriet is.
 • “White Christmas” – Bing Crosby: Dit nostalgische lied, beroemd gemaakt door Bing Crosby, droomt van een traditionele witte kerst.
 • “Silent Night”: Een klassiek kerstlied dat over de hele wereld in verschillende talen wordt gezongen.
 • “Santa Claus Is Coming to Town”: Een vrolijk lied dat kinderen en volwassenen herinnert aan de vreugde en verwachting van het bezoek van de Kerstman.
 • “Rudolph the Red-Nosed Reindeer”: Een geliefd lied dat het verhaal vertelt van Rudolph, het rendier met de rode neus, dat de slee van de Kerstman leidt.
 • “Feliz Navidad” – José Feliciano: Dit lied, met zijn eenvoudige maar aanstekelijke tekst, is populair in zowel Spaans- als Engelstalige landen.
 • “Let It Snow! Let It Snow! Let It Snow!”: Ondanks dat het geen expliciet kerstlied is, is dit winterthema een vaste waarde tijdens de feestdagen.
 • “Frosty the Snowman”: Een vrolijk lied over Frosty, de sneeuwman, geliefd bij kinderen over de hele wereld.

Cadeau uitwisseling

Introduceer een nieuwe manier van cadeaus geven. Denk aan een ‘Secret Santa’ of een ‘White Elephant’ cadeau-uitwisseling. Dit voegt een element van verrassing en plezier toe.

Vijf ludieke kerstcadeautips

Ludieke kerstcadeaus kunnen de feestdagen extra plezierig en memorabel maken. Hier zijn vijf ideeën voor cadeaus die zowel uniek als vermakelijk zijn, en die bijna iedereen kunnen verrassen en verblijden:

 • “Adopteer een Ster” Pakket: Geef iemand zijn eigen ster met een ‘Adopteer een Ster’-pakket. Dit symbolische cadeau kan worden gepersonaliseerd met de naam van de ontvanger en komt vaak met een certificaat en een kaart van de sterrenhemel.
 • Mysterieuze puzzeldoos: Voor de liefhebbers van raadsels en puzzels is een puzzeldoos een intrigerend cadeau. Deze dozen kunnen alleen geopend worden door het oplossen van een reeks puzzels, wat zorgt voor een leuke en uitdagende ervaring.
 • Persoonlijke bobblehead: Laat een bobblehead-pop maken die lijkt op de ontvanger. Dit op maat gemaakte cadeau is zowel persoonlijk als grappig en zal zeker een glimlach op het gezicht van de ontvanger toveren.
 • Planten-groeikit voor binnen: Voor degenen die van tuinieren houden of gewoon iets groens in huis willen, is een planten-groeikit een leuk idee. Er zijn verschillende opties beschikbaar, zoals kruiden, bonsaibomen of zelfs exotische planten.
 • Themapakket voor een filmavond: Creëer een filmavond-pakket met daarin een selectie van klassieke films of films in een bepaald genre, popcorn, gezellige dekens, en misschien zelfs een paar grappige pyjama’s. Dit zorgt voor een gezellige avond thuis.

Culinaire inspiratie

Eten speelt een centrale rol tijdens het kerstfeest. Hier zijn enkele ideeën om je feesttafel te verrijken.

Probeer dit jaar gerechten uit verschillende culturen. Een Spaanse paella, Italiaanse panettone of een Scandinavische Janssons frestelse kunnen nieuwe smaken aan je kerstdiner toevoegen.

Bakken brengt mensen samen. Organiseer een bakmiddag met de familie waarbij iedereen zijn favoriete kerstkoekjes of -gebak maakt.

Decoratie en sfeer

De juiste decoratie en sfeer kunnen wonderen doen. Kerstlichtjes en kaarsen creëren een warme en gezellige sfeer. Versier niet alleen de boom, maar het hele huis. Maak je eigen decoraties. Dit kunnen zelfgemaakte kransen, tafelstukken of raamdecoraties zijn.

Buitenactiviteiten

Kerst is ook een tijd om naar buiten te gaan en de frisse winterlucht in te ademen. Een familiewandeling of schaatstocht kan een heerlijke onderbreking zijn van de binnenactiviteiten. Geniet van de natuur of de lokale schaatsbaan. Kerstmarkten zijn de perfecte plek om in de kerstsfeer te komen. Geniet van de lichtjes, muziek en heerlijke etenswaren.

Virtuele kerst

Als je niet bij elkaar kunt zijn, organiseer dan een virtuele kerst. Dit kan via een videoconferentie waarbij iedereen zijn kerstdiner deelt, samen spelletjes speelt, of cadeaus uitpakt.

Extra informatie

Hoe vieren we kerst?
Zo houd je het kerstfeest ook gezellig voor kinderen
Oud en nieuw tradities: waar komen ze vandaan?

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
© afbeelding: 123rf.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *