Hoe maak je je huis optimaal voor een gehandicapt kind?

Het creëren van een thuisomgeving die zowel ondersteunend als stimulerend is voor een gehandicapt kind, vereist zorgvuldige overweging en aanpassingen. In dit blog gaan we kijken naar verschillende manieren waarop je je huis optimaal kunt inrichten en aanpassen om aan de behoeften van je gehandicapte kind te voldoen. We zullen de verschillende mogelijkheden verkennen die beschikbaar zijn, en praktische tips geven om een veilige, comfortabele en stimulerende leefomgeving te creëren.

Hoe maak je je huis optimaal voor een gehandicapt kind?

Veiligheid

Veiligheid is de belangrijkste overweging bij het aanpassen van je huis voor een gehandicapt kind. Dit betekent het verwijderen van mogelijke gevaren, zoals scherpe hoeken, losse vloerkleden die kunnen leiden tot struikelen, en het beveiligen van meubels die kunnen omvallen. Zorg ook voor voldoende verlichting in alle ruimtes om de zichtbaarheid te verbeteren.

Toegankelijkheid

Het toegankelijk maken van de woning, kan betekenen dat je deuren moet verbreden voor rolstoeltoegang, drempels moet verwijderen, en misschien zelfs een slaapkamer en badkamer op de begane grond moet inrichten als traplopen een uitdaging is. Overweeg ook de installatie van grepen en steunen in badkamers en langs trappen.

Aangepaste inrichting

Er is een breed scala aan aangepaste meubels en uitrusting beschikbaar om aan de specifieke behoeften van gehandicapte kinderen te voldoen. Denk bijvoorbeeld aan verstelbare bedden, speciaal ontworpen stoelen, en speelgoed dat is aangepast aan hun fysieke mogelijkheden.

Het creëren van een stimulerende omgeving kan betekenen dat je een speelruimte inricht met zintuiglijk speelgoed, of een rustige hoek maakt voor lezen en ontspanning. Het gebruik van felle kleuren en texturen kan ook stimulerend werken.

Moderne technologie biedt fantastische mogelijkheden voor gehandicapte kinderen. Denk aan spraakgestuurde apparaten voor kinderen die niet goed kunnen communiceren, of apps en software die helpen bij leren en ontwikkeling.

Je kunt overwegen om samen te werken met experts, zoals ergotherapeuten en gespecialiseerde aannemers, om ervoor te zorgen dat je huis op de juiste manier wordt aangepast. Zij kunnen waardevol advies geven over de beste aanpassingen voor jouw specifieke situatie.

Financiering en ondersteuning

Het aanpassen van een huis voor een gehandicapt kind kan duur zijn. Gelukkig zijn er vaak subsidies en financieringsmogelijkheden beschikbaar via de overheid of liefdadigheidsorganisaties. Onderzoek wat er in jouw regio beschikbaar is.

Ten slotte is het belangrijk om een inclusieve omgeving te creëren waarin je kind zich onderdeel voelt van het gezin. Dit betekent het betrekken van je kind bij de dagelijkse activiteiten en ervoor zorgen dat ze toegang hebben tot alle delen van het huis.

Waar heb je recht op met een gehandicapt kind?

In Nederland hebben mensen met een beperking of chronische ziekte, inclusief kinderen, recht op gelijke behandeling en participatie. Volgens de Wet gelijke behandeling op grond van handicap of chronische ziekte, de Grondwet en het VN-verdrag Handicap, moeten zij net als anderen kunnen deelnemen aan het maatschappelijk leven, zoals op school, op het werk, in het openbaar vervoer en tijdens vrijetijdsactiviteiten​​.

Instellingen zoals scholen, werkplekken, winkels en bedrijven zijn verplicht om toegankelijk te zijn voor iedereen, inclusief mensen met een beperking. Dit omvat aanpassingen zoals rolstoeltoegankelijke paden in supermarkten en aangepaste computers voor mensen met zicht- of gehoorbeperkingen. Echter, speciale aanpassingen zijn niet verplicht als ze te kostbaar of onpraktisch zijn​​.

Directe discriminatie

Het is in Nederland verboden om onderscheid te maken tussen mensen met en zonder beperking. Dit omvat zowel directe discriminatie, zoals het niet aannemen van een werknemer vanwege een beperking, als indirecte discriminatie, zoals beleidsmaatregelen die onbedoeld uitsluitend werken voor mensen met beperkingen​​.

Daarnaast kunnen mensen met een beperking in veel situaties specifieke aanpassingen aanvragen die nodig zijn voor hun situatie, zoals begeleiding bij het reizen met het vliegtuig voor iemand in een rolstoel. Het College voor de Rechten van de Mens kan beoordelen of het weigeren van dergelijke aanpassingen gerechtvaardigd is​​.

Extra informatie

Het belang van een astma-vriendelijke omgeving
Maak je huis babyproof: doe de veiligheidscheck!
Hoe maak je de badkamer veilig voor kleine kinderen?

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
© afbeelding: 123rf.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *