Zo houd je het kerstfeest ook gezellig voor kinderen

Het kerstfeest is een feest van magie, lichtjes, en familiegezelligheid. Maar laten we eerlijk zijn: voor ouders kan het soms een pittige uitdaging zijn om deze feestdagen ook voor de kleintjes onvergetelijk te maken. Hoe zorg je ervoor dat Kerstmis niet alleen draait om het kerstdiner of de volwassen gesprekken, maar ook een feest wordt waar kinderen naar uitkijken? En hoe houden we het kerstdiner gezellig voor iedereen, ook voor de kleintjes?

Zo houdt je het kerstfeest ook gezellig voor kinderen

De voorpret van het kerstfeest

Begin met een adventskalender. Deze hoeft niet duur te zijn; je kunt er zelf een maken met kleine verrassingen of opdrachtjes. Elke dag een vakje openen bouwt de spanning op en maakt elke dag een beetje feestelijk. Natuurlijk kun je ook kiezen voor een kant-en-klare advent kalender en die kun je zo duur of exotisch maken als je zelf wilt (of budgettair kunt missen).

Betrek de kinderen bij het bakken van kerstkoekjes of het knutselen van kerstversieringen. Het is niet alleen leuk, maar ook een mooie manier om samen tijd door te brengen.

De kerstboom

Maak het versieren van de kerstboom een familieproject. Laat elk kind een eigen ornament kiezen of maken. Zo voelt iedereen zich betrokken en speciaal. Met elkaar de boom versieren is een fijn moment van samenzijn. Als de kids helpen om de boom te versieren zal hij er wellicht minder perfect uitzien, maar wat zullen ze trots zijn!

Overweeg voor elk kind een kleine kerstboom op hun kamer. Ze kunnen deze zelf versieren en het geeft ze een eigen stukje kerst in hun persoonlijke ruimte.

Het kerstdiner

Laat kinderen helpen met eenvoudige taken tijdens het koken. Het kan iets simpels zijn zoals het wassen van groenten of het roeren in een kom. Het gaat om de betrokkenheid. Misschien kunnen ze wel hun voorkeur uitspreken voor één van de gangen. Denk bijvoorbeeld aan het voorgerecht, dessert of aperitief.

Zorg dat het kerstdiner niet te lang voor ze duurt, dat ze niet lang achter elkaar stil aan tafel moeten zitten. Je kunt tussen de gerechten door gelegenheid geven om te spelen of misschien een leuke kerstfilm te kijken. Op die manier wordt het voor de kleintjes ook een fijne avond.

Een kindertafel, mooi gedekt en eventueel met wat speelgoed of kleurplaten, kan een uitkomst zijn. Zo hebben de kinderen hun eigen plek en kunnen ze op hun manier van het diner genieten.

Activiteiten

Organiseer een kerstfilm marathon met klassiekers die geschikt zijn voor alle leeftijden. Denk aan films als ‘Home Alone’ of ‘The Polar Express’.

Plan een avond met kerstspelletjes. Dit kunnen bordspellen zijn, maar ook interactieve spellen zoals een kerstspeurtocht door het huis.

Lees voor het slapengaan een kerstverhaal voor. Dit is niet alleen rustgevend, maar creëert ook een mooie kersttraditie.

Richt een rustige hoek in waar kinderen zich even kunnen terugtrekken als het allemaal te veel wordt. Dit kan met boeken, zachte kussens, en misschien wat rustige muziek.

Kerst is voor iedereen

Met deze tips zorg je ervoor dat ook de kinderen een onvergetelijke Kerst ervaren. Door ze te betrekken bij de voorbereidingen en activiteiten, creëer je een feestelijke sfeer waarin iedereen zich gewaardeerd en betrokken voelt. Fijne feestdagen!

Extra informatie

Hoe vieren we kerst?
Hoe vieren we het kerstfeest dit jaar?
Oud en nieuw tradities: waar komen ze vandaan?

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
© afbeelding: 123rf.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *