Hoe vieren we kerst?

Kerstmis is een tijd van warmte, licht en samenzijn die over de hele wereld op verschillende manieren wordt gevierd. In dit blog duiken we in de veelzijdigheid van kerstvieringen en ontdekken we de tradities, gewoonten en unieke invullingen van dit feest. Van de knusse huiskamers in Nederland tot de zonovergoten stranden van Australië, kerst verbindt ons op wonderlijke wijze.

Hoe vieren we kerst?

Wat zijn specifieke kersttradities in Nederland?

Kersttradities in Nederland zijn een mooie mix van gezelligheid, traditie en het vieren van samenzijn. Deze tradities weerspiegelen de diepgewortelde culturele waarden van het land en bieden een kijkje in hoe de Nederlanders deze feestelijke tijd van het jaar beleven. Hier zijn enkele specifieke kersttradities die kenmerkend zijn voor Nederland:

Kerstmarkten en lichtfestivals

Nederland transformeert tijdens de kerstperiode in een sprookjesachtig landschap met schitterende lichtjes en gezellige kerstmarkten. Steden zoals Maastricht, Valkenburg, en Dordrecht staan bekend om hun kerstmarkten, die bezoekers aantrekken met artisanale producten, glühwein, en typische kerstsnacks. Daarnaast zijn er lichtfestivals, zoals het Amsterdam Light Festival, waar kunstenaars van over de hele wereld verbluffende lichtinstallaties tentoonstellen langs de grachten.

Kerstdiner

Het kerstdiner is een belangrijk onderdeel van de kerstviering in Nederland. Veel families bereiden een uitgebreid diner voor, vaak bestaande uit meerdere gangen. Traditionele gerechten kunnen variëren van wildgerechten tot vis en vegetarische opties, maar ook gourmetten, een soort indoor barbecue waarbij mensen kleine stukjes vlees, vis, en groenten aan tafel bereiden, is een geliefde traditie.

Kerststol

Een kerststol, een rijk gevuld brood met rozijnen, gekonfiteerd fruit en amandelspijs, is een traditioneel Nederlands kerstgebak. Het wordt vaak bij het kerstontbijt of de kerstbrunch geserveerd en gedeeld met familie.

Tweede Kerstdag

Naast Eerste Kerstdag op 25 december, vieren we ook Tweede Kerstdag op 26 december. Deze dag wordt vaak gebruikt om uitgebreid te dineren met familie of vrienden, bezoek aan kerstmarkten of het maken van een wandeling in de natuur. Veel mensen gebruiken deze extra vrije dag ook om te ontspannen en te genieten van de festiviteiten.

Kerstconcerten en Nachtmis

Het bijwonen van een kerstconcert of de nachtmis op kerstavond is een traditie voor veel Nederlanders, ongeacht hun religieuze achtergrond. Kerken door het hele land organiseren speciale diensten en concerten die een moment van bezinning en samenzijn bieden.

Cadeaus uitwisselen

Hoewel Sinterklaas in Nederland de belangrijkste gelegenheid is voor het uitwisselen van cadeaus, leggen sommige families ook kleine geschenken onder de kerstboom, vooral als er een focus ligt op het samenzijn met familie die niet bij de Sinterklaasviering aanwezig kon zijn.

Kerstversieringen

Het versieren van huizen en kerstbomen met lichtjes, ballen, slingers en soms zelfs handgemaakte decoraties is een geliefde traditie. De gezelligheid (‘gezelligheid’) die deze versieringen brengen, is essentieel voor de kerstsfeer in Nederlandse huizen.

Familietradities en innovatieve vieringen

Kerstmis is ook een tijd waarin familietradities de boventoon voeren. Elk huishouden heeft zo zijn eigen gewoontes, van het bakken van speciale kerstkoekjes tot het bijwonen van de nachtmis. Tegelijkertijd zien we steeds meer innovatieve manieren om kerst te vieren, zoals virtuele kerstdiners voor familieleden die ver weg wonen of het adopteren van nieuwe tradities uit andere culturen, wat de kerstviering een verrijkte dimensie geeft.

Kerst Down under: zon, zee en zand

Aan de andere kant van de wereld, in Australië, vieren ze kerst tijdens de zomer. Hier geen sneeuwballen of warme chocolademelk bij de open haard, maar barbecues op het strand en surfen onder de kerstzon. De kerstman ruilt zijn slee in voor een surfplank en de traditionele kerstliederen worden aangepast met lokale tintjes. Het is een vrolijke viering die de warmte van het seizoen weerspiegelt, zowel letterlijk als figuurlijk.

Het lichtfeest: Wereldwijde verbinding

Wat kerst echt bijzonder maakt, is het universele gevoel van verbondenheid en het delen van licht in de donkerste tijd van het jaar. Overal ter wereld, van de besneeuwde straten in Canada tot de kleurrijke lichtfestivals in India, straalt kerst een boodschap van hoop en vreugde uit. Het is een tijd waarin we even stilstaan bij wat echt belangrijk is in het leven: de verbinding met elkaar.

Een tijd van geven en delen

Kerstmis is niet alleen een periode van ontvangen, maar vooral van geven. Het gaat om het delen van wat we hebben met degenen die het minder goed hebben. Vele organisaties en individuen zetten zich in om kerstpakketten te bezorgen bij mensen die het nodig hebben, een gebaar dat de ware geest van kerst belichaamt. Het is een herinnering dat het delen van vreugde de grootste vreugde is.

Extra informatie

Hoe vieren we het kerstfeest dit jaar?
Zo houd je het kerstfeest ook gezellig voor kinderen
Oud en nieuw tradities: waar komen ze vandaan?

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
© afbeelding: 123rf.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *