Wat wordt er met Thanksgiving gevierd?

Thanksgiving is een feestdag die diep geworteld is in de Amerikaanse cultuur en geschiedenis, een dag die zowel door de Verenigde Staten als Canada wordt gevierd. Zij het op verschillende data. Het is een dag die symbool staat voor dankbaarheid, familie en, natuurlijk, heerlijk eten. Maar wat vieren we nu precies met Thanksgiving?

Wat wordt er met Thanksgiving gevierd?

De oorsprong van Thanksgiving

Thanksgiving vindt zijn oorsprong in de vroege 17e eeuw, toen de Pilgrim Fathers, de eerste kolonisten van de Plymouth Colony in het huidige Massachusetts, een oogstfeest organiseerden. Na een moeilijke overtocht met de Mayflower en een nog moeilijker eerste jaar in de Nieuwe Wereld, was de succesvolle oogst van 1621 een reden tot grote dankbaarheid. De Pilgrims besloten dit te vieren samen met de inheemse Wampanoag-stam, die hen essentiële overlevingstechnieken had bijgebracht. Dit feest wordt vaak beschouwd als de eerste Thanksgiving. Hoewel het idee van dankzegging en oogstvieringen al veel langer bestond in verschillende culturen.

Een Nationale Feestdag

Thanksgiving werd in 1863, te midden van de Amerikaanse Burgeroorlog, door president Abraham Lincoln uitgeroepen tot een nationale feestdag. Lincoln zag het als een manier om de verdeelde natie te verenigen en de mensen te herinneren aan hun gemeenschappelijke dankbaarheid. Ondanks de turbulente tijden. Sindsdien wordt Thanksgiving elk jaar op de vierde donderdag van november gevierd in de Verenigde Staten. Terwijl Canada het op de tweede maandag van oktober viert, aangepast aan hun vroegere oogstseizoen.

Tradities en gerechten

Een van de meest herkenbare aspecten van Thanksgiving is de maaltijd. Kalkoen, gevuld en geroosterd, is het traditionele middelpunt van de maaltijd. Vergezeld van gerechten zoals cranberrysaus, zoete aardappelen, stuffing en pompoentaart. Deze gerechten weerspiegelen de seizoensgebonden oogst en de historische maaltijd die gedeeld werd met de Wampanoag. Naast het feestmaal zijn er andere tradities zoals het kijken naar American football, parades, en het doen van vrijwilligerswerk. Wat benadrukt dat Thanksgiving ook gaat over het delen van onze zegeningen met anderen.

Een moment van reflectie

Terwijl Thanksgiving vaak wordt geassocieerd met vrolijkheid en samenkomsten, biedt het ook een moment van reflectie. Het is een tijd om stil te staan bij wat we hebben en om dankbaarheid te tonen, niet alleen voor de materiële zaken, maar ook voor de mensen om ons heen. In deze moderne tijden, waarin het leven soms hectisch en onpersoonlijk kan aanvoelen, biedt Thanksgiving een kans om te vertragen en echt te waarderen wat belangrijk is.

Een evoluerende feestdag

Door de jaren heen heeft Thanksgiving zich aangepast en geëvolueerd, waarbij elke generatie zijn eigen tradities en interpretaties toevoegt. Voor sommigen is het een dag van culinaire hoogstandjes en gezelligheid, voor anderen een dag van voetbal en parades, en weer voor anderen een dag van bezinning en dankbaarheid. Wat het ook voor jou betekent, Thanksgiving blijft een dag om te vieren wat we hebben, om dankbaar te zijn voor de overvloed, en om onze zegeningen te delen met anderen.

Extra informatie

Zo houd je het kerstfeest ook gezellig voor kinderen
Oud en nieuw tradities: waar komen ze vandaan?

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
© afbeelding: 123rf.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *