Lotusbevalling: Een natuurlijke band die verder gaat dan de baarmoeder

Er zijn verschillende manieren hoe je kunt bevallen. Een lotusbevalling is daar een voorbeeld van. Een lotusbevalling is een geboorte waarbij de navelstreng niet wordt doorgeknipt totdat deze van nature afvalt. Dat betekent dat je baby letterlijk met zijn of haar lifeline, de placenta, verbonden blijft tot deze er vanzelf afvalt – meestal na een paar dagen. Klinkt als science fiction, toch? Maar het is eigenlijk een eeuwenoude traditie die door sommigen wordt beoefend om de natuurlijke overgang van je baby naar de wereld buiten de baarmoeder te vergemakkelijken.

Lotusbevalling: Een Natuurlijke Band die Verder Gaat dan de Baarmoeder

Wat zijn de voordelen?

Je vraagt je misschien af waarom iemand zou kiezen voor een lotusbevalling. Nou, er zijn verschillende voordelen verbonden aan deze manier van bevallen. Eerst en vooral kan het de binding tussen moeder en baby versterken. Door de navelstreng intact te laten, kan je baby langer profiteren van de voedingsstoffen en zuurstof die via de placenta worden geleverd. Sommige ouders geloven ook dat het de stress voor de baby kan verminderen door een geleidelijkere overgang naar het leven buiten de baarmoeder te bieden.

En de nadelen?

Maar zoals met alles in het leven, zijn er ook potentiële nadelen. De grootste zorg is het risico op infectie. Omdat de placenta een organisch materiaal is dat begint te ontbinden zodra het wordt afgescheiden, is er een risico op bacteriële groei. Dat gezegd hebbende, er zijn manieren om dit risico te minimaliseren, zoals het goed schoonhouden en drogen van de placenta.

Is het voor Iedereen mogelijk?

In principe is een lotusbevalling mogelijk voor iedereen, maar er zijn enkele uitzonderingen. Bijvoorbeeld, als de baby onmiddellijke medische zorg nodig heeft na de geboorte of als er een probleem is met de placenta, dan kan het noodzakelijk zijn om de navelstreng onmiddellijk door te knippen.

Wat heb je er voor nodig?

Als je kiest voor een lotusbevalling, heb je niet veel extra nodig. Je hebt vooral een goed begrip nodig van hoe je voor de placenta moet zorgen totdat de navelstreng natuurlijk afvalt. Dat betekent dat je moet weten hoe je de placenta moet reinigen en drogen, en dat je begrijpt dat je de baby niet kunt baden totdat de navelstreng is afgevallen.

Extra informatie

Wat moet je allemaal regelen voor de komst van je baby?

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
© afbeelding: 123rf.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *