Zo voorkom je drama in de supermarkt

Een bezoek aan de supermarkt kan voelen als een ontspannen uitje, tot je plotseling te maken krijgt met een peuter die het op een gillen zet omdat de hagelslag niet in de aanbieding is. Voor veel ouders is boodschappen doen met kleine kinderen een uitdaging die ze het liefst vermijden. Toch zijn er mogelijkheden. Met de juiste voorbereiding kun je supermarktbezoekjes omtoveren tot een aangename ervaring voor zowel jou als je kind.

Zo voorkom je drama in de supermarkt

Voorbereiding is het halve werk

Voordat je überhaupt de deur uitgaat, betrek je kind bij het proces. Maak samen een boodschappenlijstje en geef je kind specifieke taken, zoals het kiezen van de kleur van de paprika’s of het tellen van de appels. Dit geeft hen een gevoel van verantwoordelijkheid en betrokkenheid. Bovendien, door duidelijke regels te stellen over wat wel en niet mag in de supermarkt, creëer je een kader waarbinnen je kind zich veilig en begrepen voelt.

“Timing is everything”

Probeer de supermarkt te bezoeken op momenten dat het minder druk is en je kind op zijn best is, dus niet vlak voor een dutje of maaltijd. Een hongerig of moe kind is sneller geïrriteerd, wat de kans op een uitbarsting vergroot. Door je bezoek strategisch te plannen, verminder je stress voor zowel jezelf als je kind.

Interactief winkelen

Maak van het winkelen een interactieve ervaring. Laat je kind producten zoeken, in de winkelwagen leggen of zelfs helpen met scannen bij de zelfscan kassa. Door deze kleine taken wordt de winkelervaring een avontuur. Spelletjes zoals ‘Ik zie, ik zie, wat jij niet ziet’ kunnen ook wonderen doen voor de sfeer.

Beloningen en complimenten

Focus op positieve bekrachtiging. Een complimentje voor goed gedrag of het helpen met boodschappen kan een grote motivatie zijn voor je kind. Je kunt ook een klein beloningssysteem opzetten voor na het winkelen, zoals samen een boekje lezen of een extra verhaaltje voor het slapengaan. Zorg er wel voor dat deze beloningen niet altijd uit snoep of speelgoed bestaan, maar ook uit ervaringen of extra aandacht.

Een noodplan voor noodgevallen

Ondanks alle voorbereidingen kunnen dingen toch anders lopen dan gepland. Als je kind een driftbui krijgt, blijf dan kalm en probeer het conflict niet in het openbaar uit te vechten. Neem indien mogelijk een korte pauze, ga naar een rustiger gedeelte van de supermarkt, of naar buiten om af te koelen. Soms heeft je kind gewoon even een moment nodig om zijn of haar emoties te verwerken.

Leermomenten

Boodschappen doen met kleine kinderen hoeft geen drama te zijn. Door vooruit te plannen, de ervaring interactief en leuk te maken, en door positieve bekrachtiging te gebruiken, kun je veel voorkomende valkuilen vermijden. En onthoud: elke ouder maakt wel eens een uitdaging mee in de supermarkt. Het is een normaal onderdeel van het opvoeden. Door deze momenten te gebruiken als leermomenten, bouw je niet alleen aan de zelfstandigheid en het zelfvertrouwen van je kind, maar versterk je ook jullie band.

Extra informatie

Praktische bespaartips voor jonge gezinnen
Onzekerheden als ouder, je staat hierin niet alleen!

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
© afbeelding: 123rf.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *