Een buggy kopen, waar moet je op letten?

Ben je op zoek naar de perfecte buggy voor je kleintje, maar weet je niet waar je moet beginnen? Geen zorgen! In deze blog duiken we diep in op de belangrijkste factoren waar je op moet letten bij het kopen van een buggy, zodat je uiteindelijk geen kat in de zak blijkt te hebben.

Een buggy kopen: Waar moet je op letten?

Welke leeftijd in een buggy?

Het is belangrijk om te weten dat buggies niet bedoeld zijn voor pasgeboren baby’s die nog niet zelfstandig kunnen zitten. Voor pasgeboren baby’s is een kinderwagen met een platte ligstand of een reiswieg meestal een betere keuze.

Een buggy kan meestal gebruikt worden vanaf het moment dat een kind zelfstandig kan zitten, wat meestal gebeurt rond de leeftijd van 6 maanden. Hoewel het per kind en per buggy kan variëren, is dit over het algemeen het moment waarop het veilig is.

Ze kunnen meestal worden gebruikt tot het kind ongeveer 15 kg weegt, wat meestal rond de leeftijd van 3 of 4 jaar is. Dit hangt echter af van de uitvoering, dus het is belangrijk om de gewichtslimiet te controleren voordat je een buggy koopt.

Waar let je op bij de aankoop?

Veiligheid

Bij de aankoop van een buggy is veiligheid de belangrijkste factor. Je wilt er zeker van zijn dat je kleintje veilig en comfortabel is terwijl je onderweg bent. Dus, hoe weet je of hij veilig is? Ten eerste, kijk naar het harnas. Een 5-punts harnas is de veiligste optie, omdat het je baby op vijf verschillende punten vasthoudt: over beide schouders, aan beide zijden van de taille en tussen de benen door.

Ten tweede, zorg ervoor dat de buggy stabiel is. Je wilt niet dat hij omvalt terwijl je baby erin zit. Test de stabiliteit door zachtjes tegen de buggy te duwen om te zien hoe gemakkelijk hij kantelt.

Comfortabel

Na veiligheid is comfort de volgende belangrijke factor om te overwegen. Je baby zal veel tijd in de buggy doorbrengen, dus je wilt dat het een comfortabele plek is. Let op het zitgedeelte. Is het goed gevoerd? Kan het zitje liggen voor dutjes? Kunnen de voetsteunen worden aangepast aan de groei van je baby? Is de bekleding wasbaar?

Een andere factor om te overwegen is de kap. Een goede kap beschermt je baby tegen de zon en de wind en zorgt voor wat privacy tijdens dutjes.

Gebruiksgemak

Een buggy die lastig (of te bewerkelijk) te gebruiken is, zal uiteindelijk – onder het stof – in de hoek van de gang belanden. Dat zou jammer zijn, want je kunt er juist zoveel plezier van hebben als je een goede koopt. Kijk dus naar de functies die het gebruik gemakkelijker maken.

Hoe gemakkelijk is het om de buggy in- en uit te klappen? Is het een handeling die je met één hand kunt doen, terwijl je je baby in de andere arm houdt? Is hij compact als hij opgevouwen is, zodat hij gemakkelijk in de auto of opslag past? Hoe zit het met het stuur? Is het verstelbaar om te passen bij jouw hoogte? Is de buggy gemakkelijk te manoeuvreren, zelfs op ruw terrein?

Extra functies?

Tenslotte zijn er nog wat extra functies die je buggy enthousiasme kunnen vergroten. Een mandje onder de buggy is bijvoorbeeld super handig voor het opbergen van boodschappen of de luiertas. Een regenhoes kan ook een redder in nood zijn tijdens onverwachte regenbuien.

Extra informatie

Dragen in een draagzak: een warme knuffel voor jou en je kindje
De financiële impact van het eerste jaar van je baby
Wat moet je allemaal regelen voor de komst van je baby?

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
© afbeelding: 123rf.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *