De eerste keer borstvoeding, wat kan je verwachten?

Daar sta je dan, je pasgeboren kindje in je armen. Een mengeling van vreugde, liefde, maar ook een vleugje onzekerheid maakt zich van je meester. Die eerste keer borstvoeding is als een dans waarvan je de passen nog niet kent, spannend en nieuw. Maar weet je, het is oké om onzeker te zijn, het maakt deel uit van deze prachtige reis. Dus, laten we samen deze dans leren.

De eerste keer borstvoeding, wat kan je verwachten?

Beginnen met borstvoeding

Borstvoeding kan direct na de geboorte beginnen. Huid-op-huid contact direct na de geboorte kan de borstvoeding bevorderen. Je baby kan instinctief naar je borst kruipen en beginnen met voeden. Dit eerste voedsel, colostrum genaamd, is ongelooflijk voedzaam en belangrijk voor de gezondheid van je baby.

De eerste tip voor de eerste keer borstvoeding is om comfortabel te zijn. Zoek een rustige, ontspannen plek waar je je op je gemak voelt. Vergeet niet dat dit een bijzonder moment is tussen jou en je baby, dus zorg dat je je volledig op je gemak voelt. Een comfortabele stoel, zachte kussens, misschien zelfs een rustgevend muziekje op de achtergrond, alles wat helpt om een kalme en rustige omgeving te creëren is welkom.

De eerste aanleg

Het aanleggen van je baby voor de eerste keer kan een beetje lastig zijn. Zoek een comfortabele plek om te zitten en houd je baby dicht tegen je aan, met zijn/haar gezicht naar je borst. De mond van je baby moet wijd open zijn voordat hij/zij de tepel in de mond neemt. Dit kan een paar pogingen kosten, maar onthoud: oefening baart kunst!

Vertrouw op je baby

Borstvoeding is een natuurlijk proces en je baby heeft een geweldig instinct om te weten wat te doen. Het kan zijn dat je baby zelf naar je borst toe kruipt en instinctief begint te zuigen. Dit wordt de ‘borstcrawl’ genoemd en het is een prachtig moment om te zien hoe de natuur haar werk doet. Vertrouw op je baby, ze weten vaak meer dan je denkt.

Neem de tijd

Het is belangrijk om te onthouden dat borstvoeding geen race is. Neem de tijd, ontspan en geniet van het moment met je baby. Het kan zijn dat de eerste paar keer wat moeilijk zijn, maar onthoud dat dit een leerproces is voor jullie beiden. Het is volkomen normaal om je onzeker te voelen, maar met elke voeding zul je meer vertrouwen en ervaring opbouwen.

Vraag om hulp

Wees niet bang om hulp te vragen. Een lactatiekundige kan een onschatbare bron van steun en kennis zijn. Zij kunnen je helpen met de positionering en het aanleggen, en kunnen eventuele problemen die je tegenkomt oplossen.

Het voedingsschema

In de eerste weken zal je baby ongeveer om de twee tot drie uur gevoed willen worden. Dit kan vermoeiend zijn, maar onthoud dat dit een belangrijke tijd is voor de groei van je baby en voor het opbouwen van je melkvoorraad.

Hoe lang drinkt een baby per voeding?

De duur van een borstvoedingsessie kan sterk variëren van baby tot baby, en kan zelfs variëren van voeding tot voeding. Over het algemeen kan een voedingssessie tussen de 20 en 45 minuten duren. Een pasgeboren baby kan 8 tot 12 keer per dag gevoed moeten worden.

Het is belangrijk om je te concentreren op de tekenen van je baby in plaats van op de klok. Baby’s geven aan dat ze klaar zijn met voeden als ze loslaten van de borst en ontspannen lijken. Ze kunnen ook langzamer beginnen te zuigen en hun handjes ontspannen.

Elke baby is uniek, dus het is belangrijk om te onthouden dat deze tijden slechts een algemene richtlijn zijn en dat jouw baby een ander patroon kan volgen. Raadpleeg altijd je kinderarts of een lactatiekundige als je vragen of zorgen hebt over de voeding van je baby.

Hoe lang voed je per borst?

De duur van het voeden per borst kan variëren. Sommige deskundigen adviseren om je baby te laten bepalen hoe lang ze aan elke borst willen drinken. Dit wordt vaak “op verzoek voeden” genoemd en kan variëren van een paar minuten tot meer dan 20 minuten per borst.

Andere deskundigen adviseren de “15-15 regel”, wat betekent dat je begint met ongeveer 15 minuten aan de eerste borst, en vervolgens overschakelt naar de tweede borst voor nog eens 15 minuten.

Een goede algemene richtlijn is om je baby aan de eerste borst te laten drinken tot hij of zij natuurlijk loslaat en dan aan te bieden om te wisselen naar de andere borst. Dit zorgt ervoor dat je baby zowel de “voor” melk (die dunner en meer hydraterend is) als de “achter” melk (die rijker is en meer vet bevat) krijgt.

Problemen met borstvoeding

Er zijn verschillende uitdagingen die je kunt tegenkomen bij de eerste keer borstvoeding. Hier zijn enkele van de meest voorkomende:

Pijn bij het voeden
Hoewel enig ongemak normaal is, vooral in de eerste dagen, zou borstvoeding over het algemeen geen pijn moeten doen. Aanhoudende pijn kan wijzen op problemen zoals een slechte aanlegtechniek of aandoeningen zoals spruw of een borstontsteking.

Problemen met de aanleg
Dit kan gebeuren als de baby moeite heeft om goed aan de borst te zuigen. Dit kan leiden tot pijn en een verminderde melkproductie.

Lage melkproductie
Sommige moeders maken zich zorgen dat ze niet genoeg melk produceren. Hoewel dit zelden het geval is, kan het helpen om de baby vaak aan te leggen en goed te letten op de tekenen van verzadiging bij de baby.

De voordelen van borstvoeding

Borstvoeding biedt talloze voordelen voor zowel moeder als baby. Voor de baby biedt borstvoeding optimale voeding, vol met de juiste hoeveelheden vitamines, proteïnen en vetten die nodig zijn voor de groei en ontwikkeling van de baby. Het bevat ook antilichamen die helpen bij het bestrijden van virussen en bacteriën.

Voor de moeder kan borstvoeding helpen bij het verliezen van zwangerschapsgewicht en vermindert het de kans op borst- en eierstokkanker. Het kan ook de postpartum depressie verminderen. Bovendien bevordert borstvoeding de hechting tussen moeder en kind, wat kan leiden tot een diepere emotionele connectie. Kortom, borstvoeding is niet alleen voedzaam en beschermend, maar het biedt ook emotionele voordelen die de band tussen moeder en baby versterken.

Extra informatie

Praktische tips voor het geven van borstvoeding
Wat is een goed voedingsschema voor je baby?
Wat zijn regeldagen?

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
© afbeelding: 123rf.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *