Wat neem je allemaal mee in de luiertas?

Als kersverse ouder of als ouder-to-be is de luiertas een van de meest essentiële items die je zult aanschaffen. Deze tas staat paraat bij elke stap die jij en je baby buitenshuis zetten. Maar wat stop je eigenlijk allemaal in die tas? Het is net een magische Mary Poppins-tas: er komt altijd meer uit dan je zou denken. Hier een overzicht van wat er allemaal in die essentiële luiertas hoort!

Wat neem je allemaal mee in de luiertas?

De inhoud van de luiertas

Hieronder vind je een uitgebreide lijst, maar je kunt ook een handige checklijst uitdraaien (pdf).

Luiers (natuurlijk!)

Je zou versteld staan hoeveel luiers een baby op één dag kan gebruiken. Zorg er dus voor dat je altijd genoeg luiers bij je hebt voor de duur van je uitje, plus een paar extra voor onvoorziene omstandigheden.

Doekjes, doekjes en nog eens doekjes

Of het nu gaat om het verschonen van luiers, het schoonmaken van handjes of het wegvegen van etensresten, vochtige doekjes zijn onmisbaar. Kies voor een hervulbaar pakje dat je gemakkelijk in je tas kunt stoppen.

Verschoonmatje

Veel openbare toiletten hebben wel een verschoonplek, maar je weet nooit echt hoe schoon die is. Een opvouwbaar verschoonmatje is daarom een must. Het biedt je baby een schone plek om te liggen en is gemakkelijk schoon te maken.

Extra kleding

Het leven met een baby is onvoorspelbaar. Een plotselinge spuugbeurt, een ongelukje met de luier of gemorst eten kunnen ervoor zorgen dat je baby in een mum van tijd een outfitwissel nodig heeft. Stop daarom altijd een of twee extra setjes kleding in je tas.

Speeltjes en knuffels

Om je kleintje onderweg te vermaken, is het handig om een paar van zijn favoriete speeltjes of knuffels bij je te hebben. Zorg wel dat je ze gemakkelijk kunt wassen, voor het geval ze vies worden.

Snacks en een flesje

Als je baby al vaste voeding eet, is het een goed idee om wat snacks bij je te hebben. Denk aan fruit, crackers of een bakje yoghurt. Vergeet ook niet een flesje water of melk.

Slabbetjes en spuugdoekjes

Omdat knoeien onvermijdelijk is. Je wilt niet zonder zitten wanneer je baby besluit om zijn drinken weer uit te spugen of wanneer zijn koekje smelt all over the place.

EHBO-setje

Een basis EHBO-set met pleisters, ontsmettingsmiddel en misschien wat paracetamol (zowel voor de baby als voor jou) kan in bepaalde situaties erg handig zijn.

Zonnebrandcrème en een hoedje

Vooral in de zomer is het belangrijk om je baby te beschermen tegen de zon. Een klein tubetje zonnebrand en een zonnehoedje kunnen in de luiertas zeker niet ontbreken.

Zakjes voor gebruikte luiers

Je wilt geen stinkende luier in je prachtige luiertas hebben, toch? Speciale zakjes voor gebruikte luiers zijn hier de oplossing. Ze houden de geur binnen en zorgen ervoor dat de rest van je spullen schoon blijft.

Hydrofiele luier

Om op het verschoonmatje te leggen voor extra comfort en hygiëne.

Zinkzalf

Perfect voor het voorkomen of behandelen van luieruitslag.

Babyvoeding

Of het nu borstvoeding, flesvoeding of een hapje is, zorg dat je wat voeding bij je hebt.

Een (extra) fopspeen

Voor het geval je kleintje troost nodig heeft of om de ‘hoofdfopspeen‘ te vervangen als deze valt.

Een extra dekentje

Handig voor als het koud wordt, als zonwering of als geïmproviseerde speelmat.

Mutsje en wantjes

Houd je kleintje warm en knus, vooral in koudere maanden.

Reinigende handgel

Voor momenten waarop je geen toegang hebt tot zeep en water.

Extra tip: mama’s essentials

Naast alle babyspullen moet je niet vergeten ook aan jezelf te denken. Een portemonnee, wat make-up voor een touch-up, handcrème, wat snacks voor jezelf en misschien zelfs een goed boek voor als de baby slaapt. Omdat mama’s ook wel wat verwennerij verdienen.

Geef je borstvoeding? Vergeet dan ook geen extra voedingsbeha en zoogcompressen in de luiertas te stoppen.

Extra informatie

Dragen in een draagzak: een warme knuffel voor jou en je kindje
De fopspeen: een zegen of een vloek?
Hoe maak je veilig het bedje op van een baby?
Wat moet je allemaal regelen voor de komst van je baby?

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
© afbeelding: 123rf.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *