Je baby heeft de hik… HIK

Heb je ooit die schattige bewegingen in je buik gevoeld toen je nog zwanger was en je afgevraagd wat het was? Ja, je raadt het al: je baby had toen al de hik! En nu je kleintje eenmaal in de buitenwereld is, blijft het gewoon gezellig doorgaan. Maak je geen zorgen, het is niet alleen volkomen normaal, maar ook nog eens een teken van groei en ontwikkeling.

Je baby heeft de hik

Hikken in de baarmoeder

Als je zwanger bent, zijn er weinig dingen zo wonderbaarlijk als het voelen van je baby die beweegt in je buik. Rond het tweede trimester kun je iets nieuws ervaren: het ritmische, pulserende gevoel dat je baby aan het hikken is. En ja, dat is net zo schattig als het klinkt. Je buik gaat op en neer in een ritmisch patroon, en voor je het weet, wordt je innerlijke moederinstinct helemaal warm en fuzzy.

Wat is de hik eigenlijk?

Laten we bij het begin beginnen. Wat is de hik? Het is een plotselinge, onvrijwillige samentrekking van het middenrif, gevolgd door het sluiten van de stembanden. Dit leidt tot dat kenmerkende ‘hik’-geluid. En ja, ook volwassenen hebben er weleens last van na het nuttigen van een koolzuurhoudende drank of een te snelle maaltijd. Maar bij baby’s komt het net even iets vaker voor.

Waarom heeft mijn baby de hik?

Als je baby de hik heeft, is er vaak geen reden tot zorg. Het is eigenlijk heel normaal en komt al voor bij baby’s in de baarmoeder. Sterker nog, het is een teken dat het zenuwstelsel van je baby zich ontwikkelt. Hier zijn enkele veelvoorkomende redenen waarom je baby kan gaan hikken:

Tijdens het voeden
Soms kan het gebeuren dat je baby te snel drinkt of lucht binnenkrijgt tijdens het voeden.

Temperatuurverschil
Een plotselinge verandering in temperatuur kan soms de hik veroorzaken. Bijvoorbeeld als je baby een koude drank krijgt.

Opwinding of stress
Ja, zelfs baby’s kunnen opgewonden raken! En dat kan resulteren dat hij gaat hikken.

Moet ik me zorgen maken?

In de meeste gevallen is het antwoord: nee. Het gaat meestal vanzelf over en is een normaal onderdeel van de ontwikkeling. Echter, als het hikken gepaard gaat met andere symptomen zoals braken, koorts, of ademhalingsproblemen, is het raadzaam om medisch advies in te winnen.

Wat kan ik doen om het te stoppen?

Hoewel de hik meestal vanzelf overgaat, zijn er enkele dingen die je kunt proberen om het voor je baby comfortabeler te maken:

Rustig aan doen met voeden
Probeer je baby langzaam te laten drinken en zorg voor voldoende pauzes.

Boertje laten
Soms kan een goed boertje het hikken stoppen.

Verander van positie
Leg je baby even anders neer of houd hem/haar rechtop.

Fopspeen geven
Zuigen op een fopspeen kan soms het middenrif kalmeren en de hik stoppen.

Wanneer moet ik naar de dokter?

Als het bij je baby langer dan 48 uur aanhoudt, of als het gepaard gaat met andere symptomen zoals eerder genoemd, is het verstandig om medisch advies in te winnen. In zeldzame gevallen kan aanhoudende hik een symptoom zijn van een onderliggend medisch probleem.

Leuke feitjes over de hik

Wist je dat niet alleen mensen, maar ook dieren de hik kunnen krijgen? Van honden en katten tot zelfs vissen; de hik is een fenomeen dat in het dierenrijk wijdverspreid is. Dit geeft ons een hint dat de hik een heel basaal biologisch mechanisme moet zijn.

Het wereldrecord voor de langste aanhoudende hik staat op naam van Charles Osborne. Hij had maar liefst 68 jaar lang de hik, van 1922 tot 1990. Stel je dat eens voor! Gelukkig zijn de meeste gevallen van de hik van veel kortere duur.

In verschillende culturen worden allerlei huismiddeltjes en folklore gebruikt om de hik te stoppen. In Rusland bijvoorbeeld, gelooft men dat iemand over je aan het roddelen is, als je de hik krijgt. Door ouders in Turkije wordt soms een suikerklontje met azijn gegeven om de hik te stoppen. Of het werkt, is een tweede, maar het laat wel zien hoe universeel het fenomeen is.

Extra informatie

De fopspeen: een zegen of een vloek?
De eerste keer borstvoeding, wat kan je verwachten?
Wat is een goed voedingsschema voor je baby?

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
© afbeelding: 123rf.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *