De vreugde (en stress) van trakteren op school

Wanneer was de laatste keer dat je met trillende handjes een zelfgemaakte traktatie naar school bracht, in afwachting van de reacties van je klasgenoten? Misschien is het al een tijdje geleden, maar voor onze kinderen is dit een jaarlijks (zo niet vaker) voorkomende gebeurtenis. Trakteren op school zou een feest moeten zijn, een moment van vreugde en verwachting. Maar tegenwoordig lijkt het meer op een veld vol met landmijnen, waarbij elke verkeerde traktatie een potentieel gevaar kan zijn voor een kind met allergieën.

De vreugde (en stress) van trakteren op school

De realiteit van allergieën op school

Het is een feit dat allergieën, waaronder glutenallergie, lactose-intolerantie en notenallergie, steeds vaker voorkomen. Het gevolg is dat trakteren op school verandert van een eenvoudig gebaar van vrijgevigheid in een complexe puzzel van wat wel en niet mag. Maar wees gerust, we hebben enkele tips en alternatieven om je te helpen navigeren in deze uitdaging.

Het allergievrije traktatie paradijs

Het eerste waar je aan moet denken bij het maken van een allergievrije traktatie is het vermijden van de meest voorkomende allergenen. Dit zijn gluten, lactose en noten. Maar hoe doe je dat zonder te eindigen met een smakeloze, onaantrekkelijke traktatie?

Glutenallergie alternatieven

Voor kinderen met een glutenallergie kun je kiezen voor glutenvrije producten die beschikbaar zijn in de supermarkt. Denk aan glutenvrije koekjes, cake of muffins. Zorg er wel voor dat deze producten ook vrij zijn van andere mogelijke allergenen zoals noten en melk. Je kunt ook kiezen voor natuurlijk glutenvrije traktaties zoals popcorn of fruit.

Lactose intolerantie alternatieven

Lactose-intolerantie betekent dat zuivelproducten uit den boze zijn. Gelukkig zijn er genoeg heerlijke traktaties te bedenken zonder melkproducten. Wat dacht je van een kleurrijke fruitsalade in een leuk bekertje? Of mini-wraps met kip of ham?

Notenallergie alternatieven

Voor kinderen met een notenallergie is het belangrijk om alle noten en zaden te vermijden, inclusief producten die in een omgeving zijn gemaakt waar ook noten aanwezig zijn. Voor deze kinderen kun je denken aan gezonde traktaties zoals groentesticks met hummus, of zoete lekkernijen zoals marshmallows of jelly beans.

Andere allergieën en dieetwensen

Naast de meest voorkomende allergieën zijn er natuurlijk nog tal van andere allergieën en dieetwensen waarmee je rekening moet houden bij het trakteren op school. Denk aan eieren, soja, vis en schaaldieren, tarwe en zelfs sommige fruitsoorten. Vaak is het een kwestie van goed etiketten lezen. Hopelijk zitten er niet teveel verschillende allergieën tegelijk in de klas. Maar ook daar is een oplossing voor, als de voedselbeperkingen te complex zijn, of als je gewoon iets anders wilt proberen, kun je ook overwegen om niet-eetbare traktaties te maken of kopen.

Voorbeelden voor niet-eetbare traktaties zijn bijvoorbeeld:

 • Mini Play-Doh potjes
 • Goodie Bags (cadeauzakjes)
 • Stickers
 • Grappige rietjes
 • Potloodtoppers
 • Kleine potjes met bellenblaas
 • Bladwijzers
 • Slijm
 • Glitter pennen
 • Feestartikelen
 • Voorlezen (als activiteit)
 • Rugzakdecoraties
 • Positieve bevestigingskaarten
 • Puzzelboekjes
 • Gummen
 • Vriendschapsarmbandjes
 • Kleurboeken

Ongezonde traktaties en schoolbeleid

Veel scholen hebben tegenwoordig richtlijnen voor het soort voedsel dat als traktatie kan worden gegeven, met als doel om ongezonde keuzes te beperken. Dit kan betekenen dat traktaties met een hoog suikergehalte, zoals snoep en gebak, misschien niet zijn toegestaan. In plaats daarvan moedigen scholen vaak gezondere opties aan, zoals fruit, groenten en volkoren snacks.

Het is belangrijk om het beleid van je school te kennen, omdat dit kan variëren. Sommige scholen hebben strikte regels over wat wel en niet is toegestaan, terwijl andere scholen flexibeler kunnen zijn. In alle gevallen is het doel om een veilige en gezonde omgeving voor alle studenten te creëren.

Wat is jouw favoriete traktatie om mee te nemen naar school?

Extra informatie

Hoe maak je een ludieke uitnodiging voor een kinderfeest?
Leuke traktaties voor school, die ook gezond zijn!
Hoeveel kinderen nodig je uit voor een kinderfeestje?
De leukste feestversiering voor een kinderfeestje!

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
© afbeelding: 123rf.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *